;
Arama

MGX: Stüdyo sanal, başarı gerçek

Müşvik Guluzade dört yıl önce kurduğu MGX sanal stüdyo ile Prens dizisinin yapım maliyetini yaklaşık üçte bir oranında düşürdü. İzlenme rekoru kıran dizi MGX’in piyasaya giriş bileti oldu.

03 Ocak 2025, 08:00 Güncelleme: 14 Ocak 2025, 11:17
MGX: Stüdyo sanal, başarı gerçek
Fotoğraf: Ergun Candemir

İstanbul, Eyüp’teki bin 200 metrekarelik film stüdyosuna girildiğinde karşılaşılan hemen hemen tek şey Çin’den getirtilen 300 metrekarelik devasa bir LED ekran ve önündeki döner platform. ABD ve İngiltere’den ithal edilmiş medya sunucuları, mocap cihazları ve gerekli diğer teknoloji ürünleri, 2021 yılında 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan MGX Film Yapım ve Virtual Production’ın ana envanteri.

Yönetmenin hayal ettiği evreni birebir yaratan “sanal stüdyo”ların sayısı dünyada 100’ü geçmiş durumda, Türkiye’de ise 32 yaşındaki Azerbaycanlı Türk iş insanı Müşvik Guluzade’nin kurduğu MGX Film Yapım ve Virtual Production bu alandaki ilk girişim.

Yirmi yaşındayken babasının sahip olduğu Vefa İlaç’ta çalışmaya başlayan Guluzade, bilgisayar mühendisliği okuyup birlikte çalıştığı Fatih Eke ile tanışmasaydı halen ‘ilaç işinde’ olabilirdi… İşler baba Haleddin Guluyev’in -muhtemelen- istediği gibi gitmedi; oğlunu aile şirketinden sinema sektörüne kaptırmış görünüyor. 

“Vefa İlaç’ta grafikerlik yapan Fatih, dijital oyun teknolojisini yakından takip ediyordu. Bir keresinde bana bu teknolojilerin filmlerde de kullanılabileceğini söyledi. İşte o andan sonra benim için akışın seyri değişti” diye anlatıyor Müşvik Guluzade başlangıç noktasını. Stüdyonun işler hale geldiği 2021 başlarında Giray Altınok ile tanışması ise MGX’in sektördeki ilk adımı sayılabilir.

Dizi ve filmlerin hangi dijital platformda ne kadar izlendiğini takip eden JustWatch’un verilerine göre 2024’ün ilk yarısında Türkiye’de en çok izlenen yerli yapım olarak ilan ettiği “Prens” dizisinin senaristi Altınok’un kağıt üzerinde yarattığı evren, Guluzade’nin kurduğu stüdyo için biçilmiş kaftandı ve genç girişimci bu fırsatı değerlendirmekte gecikmedi.

 

 “10 kişi ile dışarıda çekilecek sahneyi burada beş kişi ile çekiyoruz. Bu nedenle pek sevilmeyiz.”  

 

Hayali Bongomya Krallığı ile 40 farklı ülke ve mekanda geçen bu fantastik dizi, klasik stüdyolarda çekilseydi -tarihi bir dizinin bile bölüm başına 30 milyon lirayı bulan maliyeti düşünülünce- yapımcısı için bir hayli ‘tuzlu’ olabilirdi. Guluzade’nin MGX Virtual Studyo’sunda ise bilanço çok daha ekonomikti -bölüm başına 15-20 milyon lira. Guluzade, cesur bir karar vererek 15 bölümlük Prens’in yapımcılığını da üstlendi. Standart stüdyo ve dış mekan çekimlerinin yapıldığı bir dizinin ortalama tek bölüm maliyetine 15 bölüm çekmek hiç de fena bir hesap değil… Guluzade bu kararıyla stüdyosunun maharetlerini piyasaya gösterebilecekti. İzlenme oranlarına bakılırsa gösterdi de…

Şimdiye kadar aralarında Eti, Network, PUBG Mobile gibi şirketlerin de bulunduğu 90’a yakın marka ve film projesi için MGX stüdyosu kullanılmış. Guluzade, stüdyonun kullanım fiyatında en önemli unsurun, söz konusu film için yaratılacak evrenin niteliği olduğunu söylüyor. İşi yapan ise set çalışanlarından çok arka plandaki 12 kişilik yazılım ekibi.

BluTV’de yayınlanan Prens dizisinin çekildiği MGX Studio, geleneksel platolara sadece bir LED ekran ile meydan okuyor.

 

Film dünyasına teknolojik ve hızlı bir giriş yapan Müşvik Guluzade, her çekimde hava durumu, saat, trafik, gün ışığı gibi pek çok faktörün göz önünde bulundurulması gerektiği hatırlatarak şöyle devam ediyor: “Senaryoda gün batımı sahnesi varsa güneşi en iyi anda yakalayabilmek için plato uygun açı alan bir yere inşa edilmeli. Yönetmen ve oyuncunun en iyi oyunu vermesi için tekrar edilen sahneler de düşünülünce zamanla yarışırken görüntü ve oyun kalitesini elde etmek zor bir hal alıyor. Bu stüdyoda zamanla yarışmıyoruz. Örneğin Kız Kulesi önünde, gün batımında çekilen bir sahne, yönetmen oyundan tatmin oluncaya kadar çekilebilir.” Guluzade sektörde, mesai bitiminin ilanı olan cümleyi tekrar ediyor: “Gün biter, iş biter” ve ekliyor: “MGX’de o gün artık hiç batmıyor.” 

Prens dizisi ile film sektörüne yeni bir iş modeli getiren Guluzade, yakında bu dizinin sinema filmini çekmeye hazırlanıyor. Ne kadar yakında sorusunun cevabı ise stüdyonun rezervasyon trafiğine göre şekillenecek. 


"Dergi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar