;
Arama

Kripto şirketleri ABD’de bankacılığa adım atmak için yarışıyor

Kripto para şirketleri, ABD'de Trump yönetiminin daha yumuşak yasal düzenlemeler yaklaşımından güç alarak ülkede geleneksel bankacılığa adım atıyor. Ripple, Circle ve Kraken gibi devler, ulusal banka statüsü ve yeni finansal hizmetlerle sektörde kalıcı yer edinmeyi hedefliyor. Bu hamleler, dijital varlıkların finansal sistemle daha fazla bütünleşmesinin sinyalini veriyor.

13 Temmuz 2025, 12:39

Kripto para şirketleri, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde daha dostane bir yasal ortamdan faydalanmak ve finansal sistemle daha fazla bütünleşmek amacıyla ABD’de geleneksel bankacılık alanında genişlemeye çalışıyor. Kripto ödeme grubu Ripple, stabilcoin şirketi Circle ve depolama hizmeti sunan BitGo, bazı bankacılık hizmetleri sunmalarına olanak tanıyacak ulusal güven bankası statüsü için başvuruda bulundu. Kripto borsası Kraken ise gelecek ay banka kartları çıkarmayı planlıyor. Kraken’in eş CEO’su Arjun Sethi Financial Times’a yaptığı açıklamada bunun artık doğal bir ortam olduğunu söyledi.  

Bu hamleler, kripto şirketlerinin yalnızca dijital varlık hizmetleri sunmanın ötesine geçerek faaliyetlerini genişletmeye çalıştığını ortaya koyuyor. Şirket yöneticilerinin güveni, Trump yönetiminin dijital varlıklara olan açıklığı sayesinde artarken, selefi Joe Biden’ın sektöre düşmanca yaklaştığı algılanıyordu.

"180 derece dönüş"

New York merkezli Circle, finansal kurumları denetleyen Para Denetleyici Ofisi’nden (OCC) ulusal banka güven statüsü kazanmanın, dijital varlıkların daha geniş finansal sisteme entegrasyonu açısından 'önemli bir adım' olacağını belirtti. Anchorage Digital, şu anda ulusal banka statüsüne sahip tek kripto şirketi konumunda. Davis Wright Tremaine hukuk firmasından ortak Max Bonici, “Bu kripto şirketlerinin başlangıç noktalarına kıyasla tam anlamıyla 180 derece bir dönüş, çünkü başlarda ‘bankalara ihtiyacımız yok, yasalara ihtiyacımız yok, hepsinin üzerindeyiz’ diyorlardı. Şimdi ise ‘bizi düzenleyin’ diyorlar" dedi. 

Ulusal güven bankaları varlık saklama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirken, kredi veremez veya müşterilerden doğrudan mevduat kabul edemez. Ulusal güven statüsünün kazanılması, bir şirketin eyalet bazında lisans alma ihtiyacını ortadan kaldırır ve finansal sisteme erişimini artırır. Bankacılığa yönelme, Washington’da tartışılmakta olan ve stabilcoin’leri geleneksel finansal sisteme daha da yaklaştıracak yasa tasarısının öncesinde geliyor.

Pillsbury hukuk firmasından ortak Adam Chernichaw, “Bu gerçekten de ABD finansal piyasalarını stabilcoin’leri kabul edecek şekilde açıyor” dedi. Stabilcoin’ler, dolar gibi ulusal para birimlerinin fiyatını takip ediyor ve giderek daha yaygın hale geliyor. Trump ve kabinesinden güçlü destekler alıyor. 

Önerilen Genius yasası, stabilcoin düzenlemelerini sıkılaştıracak ve bu varlıkları dolara sabitlenen stabilcoin’lerin dayanağı olan ABD Hazine tahvilleriyle daha yakın ilişkilendirecek. Sadece düzenlemeye tabi bankalar ve OCC’den lisans almış bazı banka dışı gruplar stabilcoin ihraç edebilecek. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, şirketin ayrıca Fed'de ana hesap başvurusu yaptığını söyledi. Bu hesap, stabilcoin rezervlerini doğrudan merkez bankasında tutmalarına olanak tanıyacak.

Dijital bankacalı ve kriptonun yakınlaşması

Dijital bankacılık ve kripto giderek daha fazla yakınlaşıyor; fintech şirketleri ABD’li müşterileri kazanmak amacıyla hızla büyüyen kripto varlıklarına yöneliyor. Perakende aracılık şirketi Robinhood, geçen yıl işlem gelirlerinin yarısından fazlasını kriptodan elde etti ve sonbaharda bazı bankacılık hizmetleri sunmayı planlıyor. 

Londra merkezli dijital banka Revolut uzun vadede ABD bankacılık lisansı almayı hedefliyor. Klarna CEO’su Sebastian Siemiatkowski ise tüketici kredi şirketini bir kripto şirketine dönüştürmeyi planlıyor. Bu arada, Bank of America da dahil olmak üzere büyük bankalar, ABD düzenlemeleri tamamlandığında kendi stabilcoin’lerini çıkarmayı planlıyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Genç girişimcilerin sermayesiz kuracağı 5 iş fikri

    Genç girişimcilerin sermayesiz kuracağı 5 iş fikri

  • Trump'ın ekonomi politikaları piyasaların kafasını karıştırdı

    Trump'ın ekonomi politikaları piyasaların kafasını karıştırdı

  • Dalgalı piyasalarda sakin kalmanın 5 yolu

    Dalgalı piyasalarda sakin kalmanın 5 yolu

  • Ferrero’nun 3 miyar dolarlık Kellogg anlaşmasının ardındaki milyarder

    Ferrero’nun 3 miyar dolarlık Kellogg anlaşmasının ardındaki milyarder

  • Bir sonraki Fed Başkanı'na şimdiden güvenilmiyor

    Bir sonraki Fed Başkanı'na şimdiden güvenilmiyor

  • Çin fiyat savaşlarına karşı önlem sinyalleri veriyor

    Çin fiyat savaşlarına karşı önlem sinyalleri veriyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)