Kongre'den Apple ve Google'a TikTok uyarısı
Temsilciler Meclisi Çin Seçim Komitesi başkanı John Moolenaar ve rütbeli üye Raja Krishnamoorthi Apple, Google ve TikTok CEO'larına mektup göndererek TikTok uygulamasının 19 Ocak'tan sonra çevrimiçi kalmasının yasaların ihlali anlamına geldiğini hatırlattı. Komite, Apple ve Google'a gönderdiği mektuplarda, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in uygulamaya bir alıcı bulması için “Kongre 33 gün gibi geniş bir süre tanıdı. Bildiğiniz gibi, nitelikli bir elden çıkarma olmadan, Yasa TikTok'u uygulama mağazalarında tutmayı yasadışı kılıyor. ABD yasalarına göre Apple ve Google 19 Ocak 2025 tarihine kadar bu gerekliliğe tam olarak uyabilmelerini sağlamak için gerekli adımları atmalıdır" ifadelerine yer verdi.
Para cezası alabilecek şirketler
Apple ve Google'ın yanı sıra Oracle ve Amazon Web Services gibi hosting şirketleri, TikTok ile Kongre'nin belirlediği son tarihten sonra da çalışmaya devam ederlerse büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler. TikTok mahkemeleri yasanın yürürlüğe girmesini engellemeye ikna edemezse, Apple ve Google ayın 19'unda TikTok'u uygulama mağazalarından kaldırmak zorunda kalacak. TikTok'un Amerikan bulut şirketleriyle yaptığı anlaşmalar da, ironik bir şekilde, ABD'li kullanıcıların verilerini Çin'den daha erişilebilir hale getirebilecek bir hareketle sona erecek.
Moolenaar ve Krishnamoorthi ayrıca TikTok CEO'su Shou Zi Chew'e bir mektup yazarak alıcı aramaya başlaması için uyardılar. Mektupta, “TikTok'u derhal nitelikli bir elden çıkarma işlemi gerçekleştirmeye çağırıyoruz” dediler. TikTok ve ByteDance yasal başvurularında satamayacaklarını ve satmayacaklarını belirtti.
Başkan Biden nisan ayında Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasasını, Kongre'deki her iki siyasi partiden de geniş bir destek alarak imzaladı. Yasa, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'ın TikTok'u Çinli olmayan bir şirkete satmasını ya da ABD'de yasaklanmasını gerektiriyor. Yasa, Çin hükümetinin TikTok'un ana şirketini TikTok'u Amerikalıları gözetlemek ya da propaganda yapmak için bir araç olarak kullanmaya zorlayabileceği endişesinden kaynaklanıyordu. TikTok, Temyiz Mahkemesi'nde yasaya itiraz ederek, böylesine popüler bir iletişim platformunu elden çıkarmaya zorlamanın ya da yasaklamanın, Amerikalıların uygun gördükleri şekilde ve yerde iletişim kurma konusundaki Birinci Değişiklik hakkına yönelik bir ihlal olduğunu savundu. Ancak şirket davayı kaybetti.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor