Kabuslarınızın nedeni gece atıştırmalıklarınız olabilir
Rüyanızda işinizi kaybettiğinizi mi gördünüz? Bunun nedeni yatmadan önce atıştırdıklarınız olabilir. Kanadalı bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma bazı gıdaların, özellikle süt ürünlerinin kabuslarla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Suçlu yatmadan hemen önce peynir gibi gıdalar yedikten sonra ortaya çıkan mide-bağırsak rahatsızlıkları. Özellikle, araştırmacılar laktoz intoleransı olduğunu bildiren kişilerin daha fazla uyku bozukluğu yaşadığını tespit etti. Araştırmanın baş yazarı ve Montréal Sacré-Cœur hastanesinin rüya ve kabus laboratuvarının direktörü Tore Nielsen, "Bu tür gıda duyarlılıkları olan katılımcılar süt ürünlerine karşı koyamadıklarında, bunun sonuçları oluyor" dedi.
Nielsen, “Laktoz intoleransı olan ve yine de süt ürünleri tüketerek hile yapan kişilerde uyku sırasında semptomların ortaya çıkması mantıklı. Beyin uyku sırasında vücutla sürekli temas halindedir” diye konuştu. Nielsen'ın verdiği bilgilere göre bu nedenden kramp, şişkinlik, gaz veya ağrı gibi rahatsızlık sinyalleri rüyaları etkileyebilir.
Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan grubunun araştırması, Alberta'daki MacEwan Üniversitesi'nde binden fazla üniversite öğrencisini çevrimiçi olarak ankete tabi tutarak gıda ve rüya arasındaki ilişkiyi inceledi. Anket, katılımcıların kabuslarının sıklığı, gıda duyarlılıkları ve semptomları ile rüya türleri ve çeşitli gıdalar arasında fark ettikleri ilişkiler gibi konularda sorular sordu.
Her gıdaların etkisi farklı
Ankete katılanların yaklaşık yüzde 40'ı, belirli yiyecekleri yemenin uykularını iyileştirdiğini veya kötüleştirdiğini düşündüklerini bildirdi. Yaklaşık yüzde 5,5'i yedikleri şeylerin rüyalarının içeriğini etkilediğine inanıyordu ve çoğu, süt ürünleri ile tatlıların veya şekerlemelerin canlı ve rahatsız edici rüyaların başlıca nedenleri olduğunu belirtiyordu. Diğerleri ise bitki çayları, meyve ve sebzelerin daha iyi uykuyla bağlantılı olduğunu belirtti.
Cambridge Üniversitesi'nde insanların biyolojik saatlerini inceleyen ve araştırmaya katılmayan bilim insanı Timothy Hearn, çalışmanın kendi beyanlarına dayandığını, bu nedenle katılımcıların ne yediklerini ve nasıl uyuduklarını doğru bir şekilde hatırlamaları gerektiğini, bu da verilere öznellik kattığını belirtti. Avustralya CQ Üniversitesi'nde uyku ve beslenme araştırmacısı olan ve bu çalışmaya katılmayan Charlotte Gupta, "Bilim, süt ürünleri veya diğer gıdaların kabuslara neden olduğunu kesin olarak söyleyemese de mevcut kanıtlar gıda ve rüyalar arasında bir bağlantı olduğunu destekliyor" dedi.
"Sadece ne yediğiniz değil ne zaman yediniz de önemli"
Hearn ve Gupta, ne tür yiyecekler yediğinizden bağımsız olarak, yemek yeme zamanlaması ve bunun sonraki uyku üzerindeki etkisinin önemi hakkında çok daha fazla şey bilindiğini söyledi. Gupta'ya göre vücudumuz gece uyumak ve gündüz aktif olmak için yaratılmıştır: Yatmadan önce peynir yediğimizde, vücudumuzdan dinlenmek istediği bir zamanda yiyecekleri sindirmesini istiyoruz.
Gupta, "Vücudunuz uykuya odaklanmak yerine yiyecekleri parçalamakla meşgulse, uyku kalitesi düşebilir" diye ekledi. Bu da özellikle uykunun en derin aşaması olan REM (hızlı göz hareketi) uykusu sırasında gece uyanma sıklığını artırabilir. REM uykusundan ani bir şekilde uyanmak, rüyalarımızı veya kabuslarımızı hatırlama olasılığımızı çok daha fazla artırır. Hearn ve Gupta, vücudunuzun ritmini bozmamak için yatmadan birkaç saat önce süt ürünleri dahil olmak üzere herhangi bir yiyecekten kaçınmanızı öneriyor. Gupta, “İnsanlara sadece ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimizin de önemli olduğunu söylemeyi seviyorum. Yatma vaktine yakın yemek yemek başımızı belaya sokabilir" diye ekledi.