;
Arama

IMF, Küresel Kamu Borcunun 100 Trilyon Doları Aşacağını Öngörüyor


15 Ekim 2024, 10:59 ÖÖ EKLENDİ
IMF, Küresel Kamu Borcunun 100 Trilyon Doları Aşacağını Öngörüyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) yaptığı açıklamada, küresel kamu borcunun bu yıl sonuna kadar 100 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, birçok ülke için mali durumun daha önce tahmin edilenden daha zorlu olabileceğini söyledi.

Artan borç yükü

IMF, mali politika hakkındaki son raporuna göre, küresel kamu borcunun bu yıl küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 93'üne ulaşacağını ve 2030 yılına kadar GSYİH'nın yüzde 100'üne yaklaşmasının öngörüldüğünü tahmin ediyor . Bu, 2019'daki pandemi öncesi seviyelere kıyasla önemli bir 10 puanlık artışa işaret ediyor.

IMF, "riskli borç" çerçevesini kullanarak, en kötü senaryoda küresel kamu borcunun 2026 yılına kadar GSYİH'nın yüzde 115'ine ulaşabileceğini buldu; bu, temel tahminden yaklaşık 20 puan daha yüksek.

IMF, küresel kamu borcunu yönetilebilir seviyelere düşürmek için gerekli mali ayarlamanın ortalama olarak GSYİH'nın yüzde 3 ila yüzde 4,5'i arasında olması gerektiğini söyledi. Bu, geçmişteki ayarlamaların neredeyse iki katı büyüklüğünde.

Raporda, küresel faktörlerin dünya genelinde hükümet borçlanma maliyetlerindeki dalgalanmaları yönlendirmede rol oynadığı vurgulanarak, büyük ekonomilerdeki daha yüksek borç seviyelerinin diğer ülkeler için egemen getirilerin oynaklığını ve borç risklerini yoğunlaştırabileceği ileri sürüldü.

IMF , birkaç ülkede enflasyonun ılımlılaşması ve faiz oranı kesintileriyle karakterize edilen mevcut ekonomik iklimin, ülkelere mali tamponlarını yeniden inşa etme fırsatı sunduğunu öne sürdü. Fon, bu ülkelerin mali sıkılaştırmanın etkisini absorbe etmek için artık geçmişe göre daha iyi konumda olduğunu vurguladı.

AFP'nin haberine göre, IMF Mali İşler Departmanı Başkan Yardımcısı Era Dabla-Norris, raporun yayınlanmasından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Küresel kamu borcu çok yüksek" dedi.

"Borç yükünün - veya borç görünümünün - beklenenden daha kötü olabileceğine inanmak için çok iyi nedenler var" dedi ve iklim değişikliğiyle ilgili cari harcama baskılarını, aşırı iyimser borç projeksiyonlarını ve önemli miktarda tanımlanmamış borç potansiyelini örnek gösterdi. "Bu nedenle sonuç olarak ülkelerin mali evlerini düzene koymalarının zamanı geldi" diye ekledi.

Temerrüt riskleri

S&P Global, Ekim ayında yaptığı açıklamada, borç seviyelerinin ve borçlanma maliyetlerinin önemli ölçüde artması nedeniyle ülkelerin önümüzdeki on yılda döviz cinsinden borç temerrütleriyle karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğu uyarısında bulundu.

S&P raporunda, incelemeye alınan ülkelerin genellikle genel hükümet gelirlerinin yaklaşık yüzde 20'sini yıl içinde faiz ödemelerine harcadığı ve bu durumun döviz cinsinden borçlarını ödeyememelerine yol açtığı belirtiliyor.

Artan enflasyon, vadeli işlemler şokları, para biriminin değer kaybetmesi ve kamu borcunun önemli bir kısmının yabancı para cinsinden olması gibi faktörler bu yüksek borçlanma maliyetlerine katkıda bulunuyor.

Son yirmi yıldaki temerrütlerin analizi, gelişmekte olan ülkelerin yabancı sermaye girişlerini sağlamak için hükümet borçlanmasına aşırı derecede bağımlı hale geldiğini gösterdi. Öngörülemeyen politikalar, sığ yerel sermaye piyasaları ve merkez bankası bağımsızlığının eksikliğiyle birleştiğinde, bu eğilim borç geri ödemelerinde zorluklara yol açıyor.

Ekonomik görünüm

IMF, 2024 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,2'de sabit tuttu ancak petrol üretimi kesintileri nedeniyle Suudi Arabistan'ın GSYİH büyümesini düşürdü. Çok taraflı kredi kuruluşu ayrıca ABD ve Japonya'nın notunu düşürerek artan enflasyon riskleri ve ticaret gerginlikleri konusunda uyardı. Fon, 2025 için küresel ekonomik büyümede yüzde 3,3'e hafif bir artış öngörüyor.


"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Kripto paraların S&P 500'ü uygulamaya girecek

    Forbes.com.tr
    Kripto paraların S&P 500'ü uygulamaya girecek

  • Trump'ın zaferi ve siyasi çalkantılarla euro bölgesinde yatırımcı güveni geriledi

    Forbes.com.tr
    Trump'ın zaferi ve siyasi çalkantılarla euro bölgesinde yatırımcı güveni geriledi

  • Fransız bankası SocGen'den TL tavsiyesi: Alıma geçin

    Forbes.com.tr
    Fransız bankası SocGen'den TL tavsiyesi: Alıma geçin

  • Stellantis Türkiye, Citroen’in C3 ve DS3 modellerini geri çağırdı

    Forbes.com.tr
    Stellantis Türkiye, Citroen’in C3 ve DS3 modellerini geri çağırdı

  • Tesla 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı: Trump'ın zaferi Musk'a daha neler kazandıracak?

    Forbes.com.tr
    Tesla 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı: Trump'ın zaferi Musk'a daha neler kazandıracak?

  • Fed kararı piyasaları nasıl etkiledi?

    Forbes.com.tr
    Fed kararı piyasaları nasıl etkiledi?