;
Arama

Google kurucu ortağı Sergey Brin’in 700 milyon dolarlık yeni bağışı

Dünyanın en zengin sekizinci kişisi ve Parkinson hastalığı araştırmalarının en büyük bireysel bağışçısı Sergey Brin, Alphabet hisselerinin değerli bir bölümünü sağlık araştırmaları ve tedavilerini finanse eden hayır kurumlarına verdi.

29 Mayıs 2025, 12:30

Geçen hafta Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, 700 milyon dolar değerinde Alphabet hissesi dağıttı. Brin'in aile ofisinden bir temsilciye göre hediyeler üç kar amacı gütmeyen kuruluş arasında paylaştırıldı. Yaklaşık 550 milyon dolar değerindeki hisselerin yaklaşık yüzde 80'i Brin'in dört yıllık kar amacı gütmeyen kuruluşu Catalyst4'e giderken, kalan hisseler Parkinson hastalığı için araştırma ve tedavileri destekleyen Sergey Brin Aile Vakfı (100 milyon dolar) ve Michael J. Fox Vakfı'na (50 milyon dolar) gitti.

Parkinson araştırmalarında en büyük bireysel bağışçı


51 yaşındaki Brin, tahmini 137 milyar dolar servete sahip ve dünyanın en zengin sekizinci kişisi. Geçen yıl ölen annesinin yakalandığı ve kendisinin de genetik bir mutasyona sahip olduğu Parkinson hastalığına ilişkin araştırmalara 1,5 milyar dolardan fazla bağışta bulunarak bu alandaki en büyük bireysel bağışçı oldu.

Forbes'un şubat ayındaki haberine göre de Brin bipolar bozukluk ve otizmin nedenlerine yönelik araştırmaları finanse etmek için büyük bir bağış taahhüdünde bulundu. Brin'in ekibi bu alanlardaki araştırmaları denetlemek üzere CNS Quest adında bir şemsiye grup oluşturdu. Brin'in temsilcisine göre Alphabet hisselerinin Catalyst4'e yaptığı önemli bağış, büyük ölçüde CNS Quest'in çalışmalarını destekleyecek.

Brin şubat ayında Forbes'a gönderdiği yazılı yanıtta hayırseverlik misyonunu son derece kişisel olarak gördüğünü belirtmişti. Brin,  “Çünkü Parkinson hastalığı ile başlıyor ve keşfedilen genetik mutasyonlardan biri olan LRRK2 genindeki G2019S mutasyonunu taşıyorum” dedi. Hayatını gizli tutuyor ancak CNS Quest kapsamındaki her üç durum da ailesinin üyelerini etkiledi. Brin'in bir tür kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Catalyst4'e yaptığı bağışlardaki artış, bağış stratejisindeki daha geniş bir değişimin parçası olabilir.

Trump yönetimi fonları keserken bağışlar önem kazandı


Brin bugüne kadar Catalyst4'e en az 1,5 milyar dolar bağışta bulundu. Brin, 2021'in sonlarında bu kuruluşa 450 milyon dolardan fazla Alphabet ve Tesla hissesi verdi, ardından 2023'te 615 milyon dolar daha bağışladı. Catalyst4, Brin'in on yıllık, daha geleneksel kar amacı gütmeyen kuruluşu olan ve 2023 sonu itibariyle 4 milyar dolarlık varlığa sahip Sergey Brin Aile Vakfı'ndan hala daha küçük. Ancak Brin son yıllarda Catalyst4'e, çeşitli iklim ve eğitim girişimlerini de finanse eden aile vakfından daha fazla bağış yapıyor.

Brin'in son hediyesini CNS Quest ve Catalyst4'ün hedeflerini ilerletmek için tam olarak nasıl kullanacağı henüz belli değil. Ancak ABD Başkanı Trump yönetiminin tıbbi araştırma ve klinik deneylere yönelik fonları kesmeye devam ettiği bir dönemde bağışlar büyük önem taşıyor.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Kremlin: Trump’ın sözlerini analiz için zamana ihtiyacımız var

    Kremlin: Trump’ın sözlerini analiz için zamana ihtiyacımız var

  • Trump: Putin'le henüz ilişkimi kesmedim

    Trump: Putin'le henüz ilişkimi kesmedim

  • Trump'tan Rusya'ya tarife tehdidi

    Trump'tan Rusya'ya tarife tehdidi

  • ABD alarmda: Çin, Pasifik’te güç gösterisine hız verdi

    ABD alarmda: Çin, Pasifik’te güç gösterisine hız verdi

  • Trump Ukrayna'nın patriot faturasını AB'ye kesti

    Trump Ukrayna'nın patriot faturasını AB'ye kesti

  • Almanya Savunma Bakanı’ndan savunma sanayisine çağrı: Artık şikayet etmeyin, üretin

    Almanya Savunma Bakanı’ndan savunma sanayisine çağrı: Artık şikayet etmeyin, üretin

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)