;
Arama

Getir'de Mubadala krizi

Geçen yıl Mubadala'dan 250 milyon dolar yatırım alarak anlaşmaya yapan Getir, BAE'li şirketin şartlara uymadığını açıkladı.

16 Ocak 2025, 11:24 Güncelleme: 16 Ocak 2025, 14:40

Getir'in kurucusu Nazım Salur sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri devlet fonu Mubadala ile geçen yıl haziran ayında duyurulan anlaşmada sorunlar olduğunu açıkladı. Hukuki süreç başlattıklarını belirten Salur, "BAE devlet fonu @Mubadala @Getir'i ikiye bölmek için yaptığımız anlaşmayı hukuksuzca yok sayıyor ve bizim haklarımıza çökmek istiyor. Aniden yönetimi bizde kalması gereken şirketler kıymete bindi. Hukuki süreçleri başlattık. İleride daha detaylı açıklamaları da yapacağız" ifadelerini kullandı.

 

Reuters'a bilgi veren konu hakkında doğrudan bilgi sahibi bir kaynak, Mubadala'nın çeşitli "geciktirme taktikleri kullanarak" anlaşmadaki takvime bilinçli şekilde riayet etmediğini, ikinci yapıda yer alması gereken yedi şirketten sadece ikisinin kuruculara ait yapıya transferinin tamamlandığını ifade etti.

Mubadala'dan açıklama


Kurucu ortakların hukuki mücadele başlatmayı düşündükleri sorusu üzerine Mubadala tarafından yapılan yazılı açıklamada, Getir'in yönetim kurulundaki bağımsız üyelerin Mubadala tarafından hazırlanan "alternatif işlem" planına destek verdiği ifade edildi. Açıklamada kurucu ortakların ikiye bölünme anlaşmasını "yerine getiremeyeceklerini ortaya koymaları" üzerine Mubadala'nın bu anlaşmanın yerine geçecek bir işlem kurguladığı ifade edilerek, bu işlemin onay için gelecek hafta toplanacak genel kurula sunulacağı ifade edildi.

Mubadala tarafından yapılan açıklamada, hazırlanan yeni mekanizmanın "Getir'e mali istikrar getireceği, uzun vadeli faaliyet planının uygulanmasını ve 18 bin Türk çalışanın istihdamının sürdürülmesini sağlayacağı" ifade edildi.

Salur başta olmak üzere kurucu ortaklar, şirketin ikiye bölünmesi karşılığında 250 milyon dolar kaynak sağlanması için Mubadala ile geçen yıl Haziran ayında anlaşmaya vardı. Rekabet Kurumu, eylül ayında şirketin tek kontrolünün dolaylı olarak Mubadala tarafından devralınması işlemini onayladı. Ancak ikiye bölünme şu ana kadar tamamlanmadı.

250 milyon dolarlık anlaşma


Covid-19 pandemisi sırasında patlama yapan hızlı market teslimatı şirketi Getir, yaşadığı maddi zorluklar sonrasında geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki faaliyetlerine son verdi. Nakit sıkıntısı çeken şirket Mubadala'dan haziran ayında 250 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını duyurdu. Bu yatırım sonrası stratejik bir yeniden yapılanmaya giden Getir, bundan sonra her biri farklı pazar fırsatlarına odaklanan iki ayrı grup olarak faaliyetlerine devam edeceğini açıklamıştı.

Anlaşmaya göre ilk grup Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimatı hizmeti işine odaklanırken, ikinci grup ise Getir'in e-ticaret, finans, mobilite ve ABD’deki FreshDirect’in de olduğu diğer faaliyetlerini yürütecekti. Getir'in mevcut hissedarlarından Mubadala Investment Company, şirkete ek sermaye sağlayarak Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetime ve çoğunluk hissesine sahip olacaktı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

  • IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

    IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler