;
Arama

Filipinler dijital göçebe vizesi başlatıyor

Filipinler, uzaktan çalışanlar ve serbest çalışanlara yönelik yeni bir vize programı başlatarak dijital göçebelere kapılarını açan son ülke oldu. Covid-19 salgını sırasında popüler hale gelen bu tür vizeler, dijital çalışanlara farklı ülkelerde uzun süre kalma ve yerel ekonomilere katkıda bulunma imkanı sunuyor.

01 Mayıs 2025, 11:21 Güncelleme: 01 Mayıs 2025, 11:25

Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., yabancı uzaktan çalışanların Filipinler'de bir yıla kadar kalabilmesini sağlayan dijital göçebe vizesini onayladı. Bu vize bir yıl daha uzatılabiliyor. Filipinler Haber Ajansı'na göre, başvurular 60 gün içinde başlayacak.

Başvuru sahiplerinin 18 yaşından büyük olması, Filipinler dışında yeterli gelir elde ettiğini belgelemesi, sabıka kaydının olmaması ve sağlık sigortasına sahip olması gerekiyor.

Turizm hedefinin gerisinde kalındı

Filipinler geçen yıl yaklaşık 5,6 milyon yabancı turisti ağırladı. Ancak bu rakam, belirlenen 7,7 milyonluk hedefin yüzde 23 gerisinde kaldı.

Asya’da artan ilgi

2024 yılında Japonya, Tayland ve Güney Kore gibi Asya ülkeleri de dijital göçebe vizeleri sunmaya başladı. Bu trend, dünya genelinde hızla yayılıyor. MBO Partners’ın 2024 raporuna göre, geçtiğimiz yıl 18 milyondan fazla Amerikalı kendini dijital göçebe olarak tanımladı. Bu sayı, ABD’deki çalışanların yüzde 11’ine denk geliyor ve 2019’dan bu yana yüzde 147’lik bir artış yaşandığını gösteriyor.

Dijital göçebe vizeleri neden yaygınlaşıyor?

Son beş yılda ülkeler, geleneksel vize uygulamalarına alternatif olarak dijital göçebe vizelerini sunmaya başladı. Bu vizeler, uzaktan çalışanların yerel iş gücünü tehdit etmeden para harcayarak ekonomiye katkı sağlamasını hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Turizm raporuna göre, 2023 itibarıyla dünya ülkelerinin yaklaşık yarısı bir yıla kadar geçerli dijital göçebe vizeleri sunuyor. Ayrıca bu ülkelerin yüzde 40’ı dijital göçebeleri vergi muafiyeti kapsamına alıyor ve yüzde 17’si asgari gelir şartı aramıyor. Başvuruların çoğu ise çevrimiçi ve hızlı şekilde sonuçlanıyor.

Filipinler neden cazip?

İngilizce’nin yaygın şekilde konuşulduğu Filipinler’de yaşam maliyetleri düşük, internet erişimi yaygın ve ülke doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Turizm Bakanı Christina Frasco, “Eşsiz doğamız, kültürümüz ve halkımızın misafirperverliğiyle Filipinler dijital göçebeleri adalarımıza davet etmeye hazır” dedi.

Uzaktan çalışmanın geleceği

Dünya Ekonomik Forumu’na göre, 2030 yılına kadar dünyada 90 milyon kişi uzaktan dijital işler yapacak.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Henley Pasaport Endeksi'nde 9. sıraya geriledi. ABD vatandaşları 186 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor ancak ABD, yalnızca 46 ülkenin vatandaşına vizesiz giriş hakkı tanıyor. Bu da ülkeyi Henley Açıklık Endeksi’nde 84. sıraya yerleştiriyor.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Kiracı değil topluluk üyesi: Z kuşağı evden ne bekliyor?

    Kiracı değil topluluk üyesi: Z kuşağı evden ne bekliyor?

  • Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk

    Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk

  • Avrupa ve Amerika çağdaş sanatının çarpıcı isimleri İstanbul’da

    Avrupa ve Amerika çağdaş sanatının çarpıcı isimleri İstanbul’da

  • ABD’li futbol yatırımcıları İngiltere’nin en iyi üç ligini domine ediyor

    ABD’li futbol yatırımcıları İngiltere’nin en iyi üç ligini domine ediyor

  • Patates sağlığa zararlı mı?

    Patates sağlığa zararlı mı?

  • Başarılı bir kariyer için olmaz olmaz beş sabah rutini

    Başarılı bir kariyer için olmaz olmaz beş sabah rutini

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler