;
Arama

EPDK'nın yeni yönetmeliğiyle tüketiciler için neler değişti?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasası tüketici yönetmeliğinde yaptığı değişikliklerle birçok alanda yeni düzenlemeler getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, tüketicilerin haklarını korumaya yönelik önemli yenilikler içeriyor.

14 Ocak 2025, 10:07 Güncelleme: 14 Ocak 2025, 16:31

Yönetmelik kapsamında Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin serbest tüketicilere enerji tedarikçileri tarafından sunulan ikili anlaşma tekliflerini inceleme ve karşılaştırma imkânı sunacak bir platform oluşturması zorunlu hale geldi. Bu platform üzerinden tüketiciler teklifleri değerlendirerek anlaşma yapabilecek.

Yeni düzenlemeye göre, dağıtım şirketi tüketicinin sayaç okumayı engellemesi durumunda, önceki dönem tüketim verileri veya benzer tüketim yerlerinin verileri dikkate alınarak fatura düzenlenebilecek. Ayrıca görevli tedarik şirketleri ya da hizmet alımı yapılan kişiler tahsilat işlemleri nedeniyle tüketicilerden ek ücret talep edemeyecek.

Kaçak elektrik kullanımına karşı önlemler

Kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik düzenlemeler de yönetmelikte yer aldı. Su, doğalgaz ve internet gibi altyapı kuruluşlarından elde edilen bilgiler kaçak elektrik tespitinde kullanılabilecek. Ayrıca sayaçlar tüketicinin müdahale etmesini engelleyen teknolojilerle değiştirilebilecek.

Dağıtım bölgelerinde kaçak kullanımın yoğun olduğu yerlerde düzenli tüketicilere enerji tedariki sağlanmak şartıyla belirli bölgelerde fider bazlı enerji kesintisi uygulanabilecek.

Günlük çalışma saatleri standartları

Kaçak elektrik tüketim miktarının hesaplanmasında mesken, tarımsal faaliyet ve sanayi gibi kullanım alanlarına göre günlük çalışma saatleri belirlendi. Örneğin, meskenlerde 5 saat, tarımsal faaliyetlerde 8 saat, sanayi tüketiminde ise vardiya sayısına göre 7 ila 21 saatlik kullanım esas alınacak.

Tedarikçiler, tüketicilere geçmiş ve güncel tüketim faturalarını benzer tüketicilerle karşılaştırma bilgilerini internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden sunmakla yükümlü olacak.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • BDDK: Tüketici borçları 4,5 trilyon TL’yi aştı

    BDDK: Tüketici borçları 4,5 trilyon TL’yi aştı

  • Benzin, motorin ve otogaza ÖTV kaynaklı zam geldi

    Benzin, motorin ve otogaza ÖTV kaynaklı zam geldi

  • Merkez Bankası rezervleri 4 haftanın en düşük seviyesinde

    Merkez Bankası rezervleri 4 haftanın en düşük seviyesinde

  • Odine, İngiltere merkezli Wavecrest ile sözleşmesini yeniledi

    Odine, İngiltere merkezli Wavecrest ile sözleşmesini yeniledi

  • Microsoft 9 bin çalışanla yollarını ayırıyor

    Microsoft 9 bin çalışanla yollarını ayırıyor

  • Üretici enflasyonu haziranda aylık yüzde 2,46 arttı

    Üretici enflasyonu haziranda aylık yüzde 2,46 arttı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)