;
Arama

Ember: Temiz enerjinin payı yüzde 40'ı aştı

2024'te temiz enerji kaynaklarının küresel elektrik üretimindeki payı, 1940'tan sonra ilk kez yüzde 40'ı aştı. Bu gelişme, dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla artan önemini ve etkisini gözler önüne seriyor.

08 Nisan 2025, 13:55

Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in hazırladığı "Küresel Elektrik Değerlendirmesi" raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi geçen yıl 858 teravatsaat artışla rekor seviyeye ulaştı. Bu, 2022’deki rekor seviyeye kıyasla yüzde 49'luk bir artış anlamına geliyor.

Güneş enerjisinin gücü

Güneş enerjisinden elde edilen elektrik üretimi 2024’te 474 teravatsaat artarak yüzde 29’luk bir büyüme gösterdi. Bu artışla güneş enerjisi, üçüncü yıl üst üste temiz enerji üretiminde en büyük katkıyı sağlayan kaynak oldu. Küresel elektrik üretimindeki payı ise yüzde 6,9’a yükseldi.

Güneş enerjisindeki büyümenin yarısı Çin’de gerçekleşti. Ülkede temiz enerji üretimindeki artış elektrik talebindeki artışın yüzde 81’ini karşıladı. Hindistan ise 2024’te elektrik üretim kapasitesini iki katına çıkardı.

Rüzgar ve hidroelektrik enerji

Rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı 2024’te yüzde 8,1’e yükseldi. Öte yandan, hidroelektrik enerji kaynaklarının payı yüzde 14,3 ile sabit kaldı ve en büyük temiz elektrik kaynağı olma özelliğini sürdürdü.

Nükleer enerji ve diğer kaynaklar

Nükleer enerji, küresel elektrik üretiminin yüzde 9’unu sağlarken diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının payı ise yüzde 2,6 oldu. Toplamda yenilenebilir enerji ve nükleer enerji, küresel elektrik üretiminin yüzde 40,9’unu oluşturdu.

Fosil yakıtların artışı ve emisyonlar

Temiz enerjiye rağmen fosil yakıtlarla elektrik üretimi geçen yıl yüzde 1,4 artış gösterdi. Elektrik talebindeki yüzde 4'lük büyüme fosil yakıt kullanımının artmasına yol açtı. Bunun sonucunda, elektrik sektöründeki emisyonlar yüzde 1,6 arttı.

Hava koşulları ve yeni teknolojiler

Fosil yakıt kullanımındaki artışta aşırı sıcak hava dalgaları ve bunlara bağlı klima kullanımı etkili oldu. Ayrıca yapay zeka, elektrikli araçlar ve veri merkezleri gibi yeni teknolojiler de elektrik talebini artırarak 2024’teki artışın yüzde 0,7’sine katkı sağladı.

Temiz enerjinin geleceği

Ember'in raporuna göre, gelecek yıllarda temiz enerjiden elektrik üretimi, talepteki artışı geride bırakacak ve fosil yakıtlardan elektrik üretiminde kalıcı bir düşüşe yol açacak. 2030 yılına kadar temiz enerjinin üretimindeki büyüme yüzde 4,1’lik elektrik talep artışını karşılamak için yeterli olacak.

Çin ve Hindistan gibi büyük gelişmekte olan ekonomiler küresel elektrik üretimindeki değişimlerin şekillenmesinde belirleyici bir rol oynayacak.

Ember Genel Müdürü Phil MacDonald, güneş enerjisinin küresel enerji dönüşümünün "motoru" haline geldiğini belirterek, güneş enerjisinin hızla artan elektrik talebini karşılamak için kritik bir kaynak olduğunu vurguladı.


"Sürdürülebilirlik" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Enerjisa Enerji’den 5,25 milyar TL ile rekor tahvil ihracı

    Enerjisa Enerji’den 5,25 milyar TL ile rekor tahvil ihracı

  • Sabancı ABD'de güneş enerjisi şirketi satın aldı

    Sabancı ABD'de güneş enerjisi şirketi satın aldı

  • İklim mücadelesine 1,2 milyar dolarlık kaynak

    İklim mücadelesine 1,2 milyar dolarlık kaynak

  • Çin temiz enerjide dünyayı domine ediyor, ABD fosil yakıtlara sarılıyor

    Çin temiz enerjide dünyayı domine ediyor, ABD fosil yakıtlara sarılıyor

  • Yeşil dönüşüm ilerliyor, ama fosilsiz bir gelecek hâlâ uzakta

    Mehmet Öğütçü
    Yeşil dönüşüm ilerliyor, ama fosilsiz bir gelecek hâlâ uzakta

  • Elektrikli araçlara geçişte Avrupa frene bastı

    Elektrikli araçlara geçişte Avrupa frene bastı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi