Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler bölgelerine yönelik son ekonomik güncelleme raporlarını yayımladı.
Ocak ayında yayımlanan tahminlerde Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,6, 2026'da ise yüzde 3,8 büyümesi bekleniyordu. Yeni raporla birlikte 2024 için büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi.
Avrupa ve Orta Asya'da yavaş büyüme öngörülüyor
Dünya Bankası’na göre, Avrupa ve Orta Asya’da gelişmekte olan ekonomiler bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyüyecek. Bu duruma dış talepteki zayıflama ve Rusya ekonomisindeki yavaşlama gibi etkenler neden oluyor.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ılımlı toparlanma bekleniyor
Banka'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika raporuna göre bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 büyüyeceği, bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceği öngörülüyor. 2026’da ise büyümenin yüzde 3,7’ye ulaşması bekleniyor.
Ancak raporda, bu tahminlerin küresel ölçekte artan belirsizlikler nedeniyle risk altında olduğu uyarısı da yapıldı. Ayrıca bölgedeki çatışmaların uzun vadeli ekonomik kazanımları tehlikeye atabileceği vurgulandı.
Sahra Altı Afrika’da büyüme hız kazanabilir
Dünya Bankası’nın “Afrika’nın Nabzı” adlı raporunda Sahra Altı Afrika’nın 2024’te yüzde 3,5 büyüyeceği öngörülüyor. 2026 ve 2027 yıllarında ise bu büyümenin yüzde 4,3’e çıkması bekleniyor. Bu artışın, enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrar kazanmasıyla birlikte tüketim ve yatırımların canlanmasından kaynaklanacağı belirtiliyor.
Raporda ayrıca 2023’te yüzde 7,1 olan bölgesel enflasyonun 2024’te yüzde 4,5’e gerilediği hatırlatıldı. Buna rağmen büyümenin halkın ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede güçlü olmadığı da ifade edildi.
Latin Amerika ve Karayipler en yavaş büyüyen bölge
Latin Amerika ve Karayipler raporuna göre, bölge ülkelerinin 2024’te yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 oranında büyümesi bekleniyor. Bu oranlarla bölge, dünya genelinde en yavaş büyüyen bölge konumunda.
Raporda düşük yatırım, yüksek borç seviyesi ve dış koşullardaki belirsizliklerin büyümeyi sınırladığı belirtildi. Enflasyon kontrol altına alınsa da mali açıklar bölge ekonomileri için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.
Küresel ölçekte ekonomik belirsizliklerin, gelişmiş ülkelerde faiz indirimlerini geciktirebileceği ve ticaret politikalarında belirsizliğe neden olarak iş dünyasını temkinli davranmaya ittiği de vurgulandı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-