;
Arama

Dijital göçebeler için en iyi 20 ülke: Türkiye de listede

Yeni bir rapor, 2025 yılında dijital göçebe vizesi ile yurtdışında yaşamak ve çalışmak isteyenler için Meksika'dan Malezya'ya kadar en iyi destinasyonları sıraladı. Listede Türkiye sekizinci sırada yer aldı.

27 Temmuz 2025, 11:02 Güncelleme: 27 Temmuz 2025, 11:02
Yurtdışında uzaktan çalışmayı mı hayal ediyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Giderek artan sayıda insan, 2025 yılında işlerini seyahat ederken yapmayı planlıyor ve birçoğu dijital göçebeler için en iyi ülkeleri, dijital göçebe vizeleri ve uzaktan çalışma fırsatları hakkında bilgi arıyor. Peki nereye gitmelisiniz? Kişisel finans platformu Gamblizard, yeni bir raporda bu sorunun cevabını veriyor. Şirket, şu anda farklı ülkelerin vatandaşlarına dijital göçebe vizesi imkanı sunan ülkeleri analiz etti. Ardından, kira, sağlık hizmetleri, internet hızı ve vize almaya hak kazanmak için gereken gelir gibi faktörlere göre en iyi 20 destinasyonu sıraladı.

Gamblizard'ın kişisel finans stratejisti ve raporun baş araştırmacısı Jamie Wall'a göre bu raporu hazırlamalarının nedeni, şu an bir dönüm noktasında gibi hissetmelerinden kaynaklanıyor. Wall’un söylediğine göre ABD'de ‘dijital göçebe’ teriminin aranma sayısı bu yıl yüzde 254 artış göstermiş ve araştırmalar, genç Amerikalıların dörtte birinin 2025 yılında yurtdışında uzaktan çalışmayı planladığını ortaya koymuş.

Dijital göçebeler için en iyi ülke

Dijital göçebeler için en iyi ülkeler listesinin başında Malezya yer alıyor. Wall, “Malezya'nın uygun fiyatlı olması, modern altyapısı ve erişilebilirliği, bu ülkeyi uzaktan çalışanlar için inanılmaz derecede çekici kılıyor” dedi. Rapora göre kiralar ABD'ye göre yaklaşık yüzde 80 daha ucuz, sağlık hizmetleri uygun fiyatlı ve birçok kişi İngilizce konuşuyor. Başkenti Kuala Lumpur, dijital göçebeler için özellikle cazip bir yer: Hızlı internet, modern altyapı ve Bali ve Bangkok gibi yakın yerlere hafta sonu gezileri için merkezi bir havaalanı var.

İkinci sırada, aylık sadece 750 dolar ile dijital göçebe vizesine hak kazanabileceğiniz Kolombiya var. En iyi dijital göçebe şehirleri arasında, ortak çalışma alanları ve gelişen teknoloji ortamları sunan Medellín ve Bogotá yer alıyor. Macaristan, güçlü altyapısı, kaliteli sağlık hizmetleri ve Avrupa'nın en ucuz kiralık konut pazarlarından biri olması sayesinde üçüncü sırada yer alıyor. Dördüncü sırada, düşük konut maliyetleri ve giderek uluslararası hale gelen uzaktan çalışma ortamı ile Brezilya bulunuyor.

İlk beşi tamamlayan Romanya, Avrupa'nın en uygun fiyatlı ülkelerinden biri olup, hızlı Wi-Fi, düşük kira ve özellikle Bükreş ve Cluj-Napoca gibi büyük şehirlerde İngilizce konuşan birçok insan ile öne çıkıyor.

“Portekiz artık baskı altında”

Bu en popüler destinasyonların bazıları diğer geleneksel göçmen listelerinde yer almıyor. Wall, “Doğu Avrupa ve Güneydoğu Asya ülkelerinin geleneksel göçmen destinasyonlarını ne kadar sık geride bıraktığı büyük bir sürpriz oldu. Portekiz uzun süredir favori bir destinasyondu ancak şu anda ciddi bir baskı altında. Kiralar yükseldi ve vize için gereken asgari gelir nispeten yüksek. Öte yandan Romanya ve Macaristan gibi ülkeler, çok daha düşük maliyetle benzer veya daha iyi altyapı sunuyor” diye konuştu. Top 10 listesinin geri kalanında Tayland, Portekiz, Türkiye, İspanya ve Güney Kore yer alıyor. Bu ülkeler, güçlü altyapı ile nispeten düşük yaşam maliyetini bir araya getiren, hem köklü favoriler hem de yükselen yıldızlar.

Dijital göçebe trendleri

Raporda ayrıca daha geniş bir kültürel değişimden bahsediliyor. Wall, “Bu nesil özgürlük ve özerkliğe değer veriyor. Mülkiyete göre deneyimlere öncelik veriyorlar ve dijital göçebelik, kariyer basamaklarını terk etmeden dünyayı görmelerini sağlıyor” ifadelerini kullandı. Wall ayrıca daha fazla ülkenin uzun süreli turizm ve uzaktan çalışma altyapısına yatırım yapmasını beklediklerini de ekledi. Raporda ayrıca şaşırtıcı derecede yararlı bir kriter de vurgulanıyor: Vize almaya hak kazanmak için gereken gelir. Bu rakam büyük farklılıklar gösterebilse de genellikle yerel yaşam maliyetini yansıtıyor. Wall, “Bir ülke vize almaya hak kazanmak için ayda sadece 1.000 dolar talep ediyorsa, orada oldukça rahat bir yaşam sürme şansınız yüksektir” dedi.

Dijital göçebeler için en iyi 20 ülke

  1. Malezya
  2. Kolombiya
  3. Macaristan
  4. Brezilya
  5. Romanya
  6. Tayland
  7. Portekiz
  8. Türkiye
  9. İspanya
  10. Güney Kore
  11. Yunanistan
  12. Hırvatistan
  13. Mısır
  14. Peru
  15. Kuzey Makedonya
  16. Meksika
  17. Vietnam
  18. Endonezya
  19. Gürcistan
  20. Kosta Rika

"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Bilim insanları faydalarını değerlendiriyor: Güneşten kaçmak doğru mu?

     Bilim insanları faydalarını değerlendiriyor: Güneşten kaçmak doğru mu?

  • Yeni bir işte hızlı terfi almanın sırrı

     Yeni bir işte hızlı terfi almanın sırrı

  • Z kuşağını kazanmak isteyen şirketlere 5 strateji

    Z kuşağını kazanmak isteyen şirketlere 5 strateji

  • Havyarın tadını çıkarmak için lezzetli öneriler

    Havyarın tadını çıkarmak için lezzetli öneriler

  • 2025'in en iyi otel zincirleri

    2025'in en iyi otel zincirleri

  • Çin’de anaokulu krizi: Doğum oranındaki çöküşle on binlerce okul kapandı

    Çin’de anaokulu krizi: Doğum oranındaki çöküşle on binlerce okul kapandı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi