Büyük Dörtlü'de partner olmak isteyenler için yol haritası
Büyük Dörtlü firmalarında ortak pozisyonuna ulaşmak, çoğu danışman ve muhasebeci için kariyerin en prestijli basamağı anlamına geliyor. Bu pozisyondaki kişiler, şirketin en kıdemli çalışanları arasında yer alıyor ve işin stratejik kararlarında söz sahibi olmanın yanı sıra, yıllık kârdan da pay alıyorlar. Örneğin Deloitte’un Birleşik Krallık’taki ortakları geçen yıl kişi başı ortalama 1,3 milyon dolar gelir elde etti.
Ancak ortaklığa giden yol her geçen yıl daha da zorlu hale geliyor. Yapısal değişiklikler ve durgunlaşan büyüme, ortak sayısında ve dağıtılan yıllık kârda azalmaya yol açmış durumda.
Business Insider, Büyük Dörtlü’de ortak alımı yapan iki üst düzey işe alım danışmanına ve kısa süre önce PwC’den ayrılmış eski bir ortağa, bu kritik role ulaşmak isteyen genç çalışanlara ne önerdiklerini sordu. Ortaklık yolunda öne çıkan başlıklar ise networking, ticari zihin yapısı ve stratejik konumlanma oldu.
Destek ağı kurmadan yükselmek mümkün değil
Patrick Morgan adlı global üst düzey işe alım firması kurucusu James O’Dowd, başarılı bir Büyük Dörtlü kariyeri için iki temel özelliğin gerekli olduğunu belirtiyor: Ticari doğa ve şirket içi politikaları anlama becerisi.
“Başarı sadece teknik beceriyle gelmez. Üst düzey kişilerin size olan desteği ve çevrenizdeki ekip arkadaşlarının teşviki en az teknik yeterlilik kadar önemlidir diyen O’Dowd, iç ağ kurmaya yatırım yapmayanların ilerlemekte zorlandığını vurguluyor.
PwC’nin 2023’te global başkanlığına getirilen Mohamed Kande de, kariyerinin başlarında firmadaki yöneticilerin kendisine işin çeşitli alanlarını öğrenme ve gelişme fırsatları sunduğunu anlatıyor.
O’Dowd’a göre kariyerinin başındaki çalışanlar, diğerlerinin yapmak istemediği görevler için gönüllü olmalı. Bu yaklaşım, yıllar içinde işleri sonuçlandırma becerisiyle tanınmalarını sağlar.
20 yıldır danışmanlık sektöründe olan ve şu anda Page Executive’te yönetici ortaklık yapan Paul Webster ise, networking’in Büyük Dörtlü firmalarında olmazsa olmaz bir beceri haline geldiğini söylüyor. Genç çalışanlara daha fazla müşteri etkinliğine katılmalarını ve “sosyal ilişkilerde iyi” olmalarını tavsiye ediyor.
Aynı zamanda bu sosyal becerilerin ekip içi uyuma katkı sağlaması gerektiğini de belirtiyor. “Büyük Dörtlü firmaları, bireysel başarıdan ziyade takım başarısına odaklanır. Ayak kaydırarak ilerlemeye çalışanları istemezler diyor Webster. Bu kurumlar, işbirliği ve kolektif başarıya büyük değer veriyor.
Ortaklık satış odaklı bir roldür
James O’Dowd’a göre, bir Büyük Dörtlü ortağı aslında “bir satışçı”dır. “Tüm odağınız müşteri ilişkilerini kurmak ve geliştirmek olmalı diyor.
Bu kariyer, uygulayıcı olmaktan gelir getiren bir role, oradan da satıcıya dönüşme süreci olarak görülüyor. “İlerledikçe sadece ekip yönetmekle kalmaz, aynı zamanda para da getirmeniz beklenir. Bu yüzden bu becerileri erken geliştirmek kritik diyen O’Dowd, genç çalışanlara müşteriyle birebir temas kurulan toplantılarda bulunmalarını ve bu alanda başarılı kişilerle ilişki kurmalarını öneriyor.
Üst düzey ortakların evden çalışmaya sıcak bakmadığını ve yüz yüze iletişim becerisi gösteren çalışanların daha fazla takdir edildiğini belirten O’Dowd, ofiste görünür olmanın da önemli olduğunu vurguluyor.
Webster da bu görüşe katılıyor: “Artık kıdemli müdür seviyesine gelmeden önce bile sizden müşteri portföyü yaratabilmeniz bekleniyor. Ticari yetenekler sadece ortaklık için değil, yönetici pozisyonlar için bile gerekli hale geldi.”
Dışarıdan gelerek de ortak olunabilir
Kariyer basamaklarını içeriden tırmanmak tek seçenek değil. Google’dan PwC’ye ortak olarak transfer edilen Alan Paton bunun bir örneği.
PwC’de yapay zekâ ve bulut bilişim alanlarında çalışan Paton, şirkete katılmadan önce bireysel mülakatlar, panel görüşmeleri ve referans kontrollerinden oluşan bir yılı aşkın “hızlandırılmış” bir sürece tabi tutulduğunu söylüyor.
Paton’a göre firmalar dışarıdan ortak alırken sadece eksik oldukları alanlara özel yeteneklere sahip kişileri değerlendiriyor. Özellikle yapay zekâ, veri, bulut ve teknoloji becerileri aranıyor. “Eğer sadece genel danışmanlık yapıyorsanız, Büyük Dörtlü’ye dışarıdan girmeniz oldukça zor diyor.
O'Dowd, firmada çalışanların da kendilerini stratejik biçimde konumlandırmaları gerektiğini vurguluyor. “Kendi gelişiminizi ve firmanın içindeki boşlukları stratejik biçimde düşünün diyor. “Akıllıca hareket eden biri, eksiklik olan bir alana konumlanarak fark yaratabilir.”
KPMG: ‘Sahip, işletici, koruyucu’ zihniyeti öne çıkıyor
Business Insider’ın yorum talebine yanıt veren KPMG ABD İnsan Kaynakları ve Kültürden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sandy Torchia, firmanın ortaklarına üç temel zihniyeti benimsetmeyi amaçladığını söyledi: “Sahip, işletici ve koruyucu.”
Bu yaklaşımların ortaklığa güç kazandırdığını belirten Torchia, “Kariyer hedeflerinin zamanla değiştiğini biliyoruz. Çok disiplinli bir yapı kurarak hem müşterilerimize daha iyi hizmet veriyoruz hem de çalışanlarımıza kariyer yolculuklarında katmanlı fırsatlar sunuyoruz dedi.
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-