;
Arama

Arçelik ve TAV Havalimanları'ndan yeşil enerji ortaklığı

Geçtiğimiz yıl 107 milyon yolcuya hizmet veren TAV Havalimanları ve Arçelik'in ortak projesiyle iki havalimanının otopark alanlarında güneş enerjisi sistemleri kurulacak.

24 Şubat 2025, 14:01 Güncelleme: 24 Şubat 2025, 14:24

Proje kapsamında, Milas-Bodrum Havalimanı’nın açık otopark alanları ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın kapalı otopark çatılarına Arçelik markalı yerli üretim güneş panelleri ve güneş enerjili otopark sistemleri (carport) kurulacak. Toplamda 12,53 MWp kapasiteye sahip olacak sistemlerle yılda yaklaşık 19 milyon kWh yeşil elektrik üretimi hedefleniyor.

Kurulum süreci Milas-Bodrum Havalimanı’nda Entek Elektrik, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ise Solar Çatı Kurulum Hizmetleri tarafından yürütülecek.

"8 bin ton karbon emisyonunun önüne geçilecek"

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, yenilenebilir enerjiye geçişin iklim kriziyle mücadelede kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"2023 yılında başlattığımız yenilenebilir enerji atılımına hız kesmeden devam ediyoruz. Yıllık 600 MW kapasiteye sahip tesislerimizde, yapay zeka desteğiyle yüksek kaliteli güneş panelleri üretiyoruz. Bu projeyle iki havalimanında yılda yaklaşık 5 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer yeşil elektrik üretirken, 8 bin ton karbon emisyonunun önüne geçeceğiz. Bu miktar, 370 bin ağacın bir yılda tuttuğu karbon emisyonuna eşdeğer. Projemizin sektörde örnek teşkil edeceğine inanıyoruz."

TAV Havalimanları’ndan karbon-nötr hedefi

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan da sürdürülebilirlik konusundaki hedeflerine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

"TAV Havalimanları olarak, 2030’da karbon-nötr, 2050’de ise net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Halihazırda İzmir, Ankara, Antalya ve Enfidha havalimanlarımız karbon-nötr statüsünde. Arçelik ile yaptığımız bu pilot projeyle havalimanlarımızda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 30’unu yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Gelecekte bu sistemi tüm havalimanlarımıza yaygınlaştırmayı planlıyoruz."

21 bin güneş paneliyle 19 milyon kWh elektrik

Projede toplamda 21 bin 81 adet Topcon teknolojisine sahip güneş paneli kullanılacak. Milas-Bodrum Havalimanı’nda 6,65 MWp kapasiteye sahip sistem, 11 bin 280 panelle yılda 10 milyon kWh elektrik üretecek. Bu miktar, yaklaşık 2 bin 636 hanenin elektrik ihtiyacını karşılarken, 4 bin 138 ton karbon emisyonunun önlenmesini sağlayacak.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ise 5,88 MWp kapasiteyle 9.801 panel kurulacak ve yılda 9 milyon kWh elektrik üretilecek. Bu sayede, yaklaşık 2 bin 372 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak ve 3 bin 724 ton karbon emisyonu engellenecek.


"Sürdürülebilirlik" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Çin temiz enerjide dünyayı domine ediyor, ABD fosil yakıtlara sarılıyor

    Çin temiz enerjide dünyayı domine ediyor, ABD fosil yakıtlara sarılıyor

  • Yeşil dönüşüm ilerliyor, ama fosilsiz bir gelecek hâlâ uzakta

    Mehmet Öğütçü
    Yeşil dönüşüm ilerliyor, ama fosilsiz bir gelecek hâlâ uzakta

  • Elektrikli araçlara geçişte Avrupa frene bastı

    Elektrikli araçlara geçişte Avrupa frene bastı

  • Küresel gıda devleri metan emisyonlarını azaltmakta zorlanıyor

    Küresel gıda devleri metan emisyonlarını azaltmakta zorlanıyor

  • Garanti BBVA’dan ekolojiye Mavi Nefes desteği

    Garanti BBVA’dan ekolojiye Mavi Nefes desteği

  • Yeşil dönüşüm yatırımları için yeni finansman yolları gündemde

    Yeşil dönüşüm yatırımları için yeni finansman yolları gündemde

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)