ABD ordusundan 36 milyar dolarlık İHA planı
ABD ordusu Soğuk Savaş’tan bu yana en kapsamlı dönüşümüne hazırlanıyor. Yeni plan kapsamında, aktif görevdeki her tümenin yaklaşık 1.000 insansız hava aracıyla (İHA) donatılması hedefleniyor. Plan, artık işlevini yitirmiş silah ve sistemlerin hizmetten çekilmesini de kapsıyor.
Bavyera’daki geniş eğitim alanı başta olmak üzere çeşitli ABD üslerinde bir yılı aşkın süredir süren deneyler sonucu geliştirilen dönüşüm planı, Ukrayna’daki savaşta küçük İHA’ların cephe hattını nasıl dönüştürdüğüne dair çıkarımlara dayanıyor. ABD’li yetkililer, Ukraynalı askerlerle görüşerek ve Kiev ile çalışan savunma şirketlerinden bilgi alarak bu yeni stratejiyi şekillendirdi.
ABD 2. Süvari Alayı Komutanı Albay Donald Neal, “Görüş hattının ötesini görebilmek için drone’larla nasıl savaşacağımızı, onları nasıl ölçekleyeceğimizi, üreteceğimizi ve kullanacağımızı öğrenmemiz gerekiyor" dedi.
Tatbikatlarda test edilen bu yeni yapı, İHA’ların yalnızca keşif amacıyla değil, ikmal ve saldırı operasyonlarında da yoğun şekilde kullanılmasını öngörüyor. Emekli orgeneral Jack Keane’ye göre “kara savaşı artık drone savaşına evrildi” ve savaş alanında görünür olan her şey, İHA’lar tarafından hedef alınabilir hale geldi.
Ordu dönüşüm girişimi, aynı zamanda yeni piyade araçları, internet tabanlı iletişim sistemleri ve elektronik harp kabiliyetlerinin geliştirilmesini de içeriyor. ABD ordusu ayrıca düşman drone’larına karşı savunma sistemleri için 3 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Tüm bu planların beş yıllık maliyeti ise 36 milyar dolar. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Randy George, planın mevcut bütçeden karşılanacağını belirtti.
Plan, yalnızca Avrupa değil, Çin tehdidine karşı Asya’daki kabiliyetleri de güçlendirmeyi amaçlıyor. Buna karşın, Çin yapımı bileşenler ABD ordusu tarafından kullanılmayacak. Ukrayna’nın geçen yıl iki milyondan fazla drone üretmesinde Çin bileşenlerinin önemli rol oynadığı biliniyor.
Üç tümen şimdiden yeni sistemlerle donatılmış durumda. Geriye kalanların da iki yıl içinde bu yapıya geçirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, bazı Apache helikopterlerinin, M10 hafif tanklarının ve Humvee araçlarının tedariki durdurulacak. JLTV programı da askıya alınırken, bazı sivil personel pozisyonları iptal edilecek.
Pentagon’a göre, bu dönüşüm yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda maliyet etkinliği odaklı bir hamle. George, “Daha fazla kaynak istemiyoruz, sadece elimizdeki kaynakları daha akıllıca harcamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-