ABD'nin milyarder göçmenleri Trump'ın göç politikalarını tartışıyor
Milyarder gayrimenkul geliştiricisi Jorge Perez, eski dostu ve iş ortağı ABD Başkanı Donald Trump'ın hükümetine atıfta bulunarak, “Bugünkü yönetime kalsaydı, ailemin özgürlük ve fırsatlar ülkesinde yaşama umutları önemli ölçüde zora girerdi. Ailemin ve Castro rejiminden kaçmaya çalışan sayısız diğer Kübalı ailenin bu ülkeye girmesine asla izin verilmeyecekti. Ben de Miami gibi emeklilik şehrinden küresel merkeze dönüşen şehirlerin gelişimine katkıda bulunamayacaktım" dedi. 75 yaşındaki Perez 1949 yılında Arjantin'de Kübalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1968'de Miami'ye taşındığından beri tahmini 2,6 milyar dolarlık bir servet inşa etti, 1976'da ABD vatandaşı oldu ve Perez'in 2008 tarihli Powerhouse Principles kitabının önsözünde Perez'i “bana emlak konusunda bir şeyler öğretebilecek tek kişi” olarak nitelendiren Trump ile Florida'daki bazı emlak anlaşmalarında birlikte çalıştı.
Ancak Perez, 2017'de CNN'e verdiği demeçte ABD Başkanı'nın Meksika sınırına duvar örülmesine yardım etme talebini geri çevirdiğini ve bu fikri “tüm Hispaniklere ve belki de bu ülkedeki tüm göçmenlere hakaret” olarak nitelendirdiğini söylediğinden bu yana Trump'ın açık sözlü bir eleştirmeni haline geldi. Sekiz yıl sonra Trump ikinci başkanlık dönemine sınır duvarının inşasına yeniden başlama ve Amerikan tarihindeki en büyük yasadışı göçmen sınır dışı etme operasyonunu başlatma vaatleriyle geldi.
"Yönetimin eylermleri içler acısı"
Yasadışı göç konusunda bir şeyler yapılması gerektiğini söyleyen Perez, ABD'ye geldikten sonra yasaları ihlal eden belgesiz göçmenlerin “sınır dışı edilmek de dahil olmak üzere uygun sonuçlarla karşılaşması gerektiğini” kabul ediyor. Ancak Perez, “bu yönetimin eylemlerini içler acısı bulduğunu” ve “çok çalışmış, yasalara uymuş ve topluma katkıda bulunmuş göçmenlerin vatandaşlığa giden adil bir yolu hak ettiğine” inandığını açıkça belirtiyor.
Jacksonville Jaguars'ın sahibi 74 yaşındaki Shahid Khan, 16 yaşında Pakistan'dan ABD'ye gelmiş ve hemen ardından bulaşıkçı olarak saatte 1.20 dolar kazanarak işe başlamış ki bu Pakistanlıların yüzde 99'undan daha fazla kazanç demek. Ancak Trump'ın göçmenlik ağına pek çok masum insanın takıldığını ve bunun ülkeye zarar verdiğini söylüyor. Otomobil parçaları üreticisi Flex N Gate'in ABD'deki fabrikalarında Bangladeş, Tunus ve Fas gibi ülkelerden gelen mülteci ve göçmenleri istihdam eden Khan, “Hayatta kalmak için göçmenlere ihtiyacımız var” diyor.
Perez ve Khan, Amerika'ya taşındıktan sonra sıfırdan milyar dolarlık servetler inşa eden 116 göçmenden ikisi. (Diğer dokuz milyarder göçmen ise servetlerinin bir kısmını ya da tamamını miras yoluyla edinmiştir). Forbes, bu girişimcilerin birçoğuna ulaşarak bugün ABD'ye göç konusundaki görüşlerini, ülkenin hala her zaman olduğu gibi fırsatlar ülkesi olduğunu düşünüp düşünmediklerini ve gelmek için hala ABD'yi seçip seçmeyeceklerini sordu. Bir düzinesi kendi deneyimlerinden bahsederek göçmen olmanın başarılarına nasıl katkıda bulunduğunu ve yeni gelenlere tavsiyelerini anlattı.
Bu göçmen milyarderlerin Amerika'ya yasal yollardan geldikleri görülüyor ancak Güney Afrika doğumlu Elon Musk'ın uygun bir çalışma vizesine sahip olmadan önce bir teknoloji şirketinde çalışmaya başladığı konusunda bazı soru işaretleri var. Geçen hafta Trump, eski siyasi müttefiği olan Musk'a olası bir sınır dışı edilme tehdidiyle göz dağı verdi. Yasal göçü çeşitli şekillerde zorlaştıran Trump yönetimi altında bazı göçmen milyarderlerin bugün Amerika'ya girmesine muhtemelen izin verilmeyecekti. Örneğin ocak ayında Trump, ABD eski Başkanı Joe Biden yönetiminin son yılında 100.binden fazla kişiyi ülkeye kabul eden ABD Mülteci Kabul Programını süresiz olarak askıya alan bir kararname imzaladı.
Ardından haziran ayında Trump, ilk döneminden kalan ve 19 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini kısıtlayan ya da yasaklayan tartışmalı seyahat yasağını yeniden yürürlüğe koyan başka bir kararname imzaladı. Bu ülkeler arasında Perez'in ailesinin doğum yeri olan Küba ve İran da bulunuyor. Bu son ülke, aralarında AppLovin'den Adam Foroughi ve Clearlake Capital'den Behdad Eghbali'nin de bulunduğu yarım düzine ABD'li milyarderin doğum yeri. Ayrıca tıbbi teknoloji firması Masimo Corporation'ın kurucusu ve eski CEO'su Joe Kiani ve ailesi de bu ülkeden.
"Trump yönetimi altında ABD'ye gelmezdik"
Babasının Huntsville'deki Alabama Üniversitesi'nde okuyabilmesi için 1970'lerde çocukken ailesiyle birlikte göç eden ve yıllarca bir toplu konut projesinde yaşayan 60 yaşındaki Kiani, “Trump yönetimi altında ABD'ye gelmezdik çünkü bugün sadece geldiğim ülkeye yönelik bir seyahat yasağı yok, aynı zamanda Amerika'nın bizi kollarını açarak karşıladığı ve istendiğimizi hissettiğimiz bir zamanda geldik. Babam bugün mühendislik diploması almayı düşünseydi, yabancı öğrencilere ABD'nin 1973'te olduğu kadar sıcak ve dostça yaklaşan bir ülkeye giderdi" diye konuştu.