;
Arama

2025'te para piyasası fonlarında neler bekleniyor?

Uzmanların BES fonları performans değerlendirmesinde altın ve para piyasası fonları öne çıkarken 2025'te TL varlıklarının cazip hale geleceği öngörülüyor.

06 Ocak 2025, 10:28 Güncelleme: 08 Ocak 2025, 12:46

Türkiye Hayat Emeklilik Fon Yönetimi ve Ekonomik Araştırmalar Direktörü Gürol Sami Özer, yatırım araçlarının geçmiş yıl performanslarına dikkat çekerek BES fonlarının sektörel dinamikleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Özer 2023 yılında altın fonlarının ortalama yüzde 55,5, para piyasası fonlarının ise yüzde 60,7 getiri sağladığını belirtti. Hisse senedi fonlarının getirilerinin yüzde 45-55 arasında seyrettiğini kaydeden Özer, yaşam döngüsü fonlarının yüzde 70'e yaklaşan getirisiyle öne çıktığını vurguladı. Bu başarıda yaşam döngüsü fonlarının hisse senedi ağırlıklı küçük ve aktif şekilde yönetilen yapısının etkili olduğunu ifade etti.

Küresel ekonomi ve altın yatırımı

Küresel ekonomik gelişmelere değinen Özer, ABD ekonomisinin piyasalarda belirleyici rol oynayacağını söyledi. Altın yatırımının Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Özer, 2024'te altının dalgalı bir performans sergilediğini, ilk dört ayda yüzde 20-25 getiri sağladığını, yaz aylarında durgun bir dönem geçirdiğini ve yılın sonunda tekrar yükselişe geçtiğini aktardı.

Özer, altın piyasasında iki önemli faktörün değiştiğine dikkat çekti: “Negatif reel getirinin ve bol likiditenin etkisi artık azaldı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bilançosu küçülürken merkez bankalarının altın rezervlerini artırma eğilimi sürüyor. Çin Merkez Bankası rezervlerindeki altın oranını yüzde 3’ten yüzde 13’e çıkardı ancak ABD’de faiz oranlarının yüksek seyretmesi altın üzerinde sınırlayıcı bir etki yaratabilir.”

TL varlıklar daha cazip olacak

2025 yılı için para piyasası fonlarının güçlü performans sergileyeceğini öngören Özer, Türk Lirası cinsinden varlıkların daha cazip hale gelebileceğini ifade etti. Türkiye Hayat Emeklilik’in portföy büyüklüğünün 262 milyar 515 milyon liraya ulaştığını belirten Özer, sektör büyüklüğünün ise 1,2 trilyon lirayı aştığını söyledi. 2025 yılı sonunda sektörün 1,8 trilyon liraya, Türkiye Hayat Emeklilik’in ise 400 milyar liranın üzerine çıkabileceğini öngördü.

Katılım esaslı yatırımların sektördeki yükselişine dikkat çeken Özer, 2017’den itibaren Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ve devlet katkısının artırılmasının BES’in büyümesinde önemli rol oynadığını belirtti.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • TAV Havalimanları İlk çeyrekte zarar açıkladı

    TAV Havalimanları İlk çeyrekte zarar açıkladı

  • Alphabet ilk çeyrekte gelirini artırırken, Intel sabit kaldı

    Alphabet ilk çeyrekte gelirini artırırken, Intel sabit kaldı

  • ABD’li şirketler tarife belirsizliği nedeniyle ekonomik görünümlerini değiştiriyor

    ABD’li şirketler tarife belirsizliği nedeniyle ekonomik görünümlerini değiştiriyor

  • Apple Trump’ın Çin tarifelerinden kaçış yolunu Hindistan’da buldu

    Apple Trump’ın Çin tarifelerinden kaçış yolunu Hindistan’da buldu

  • Çin bazı ABD ürünlerine uygulanan ek vergileri askıya almayı değerlendiriyor

    Çin bazı ABD ürünlerine uygulanan ek vergileri askıya almayı değerlendiriyor

  • Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

    Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler