;
Arama

Yapay zeka ve hibrit sistem iş başında eğitimi yeniden şekillendiriyor

Hibrit çalışma ve yapay zeka, genç çalışanların iş başında öğrenme süreçlerini sekteye uğratıyor. Şirketlerin daha planlı, kasıtlı ve yapay zeka destekli eğitim modelleri geliştirmesi gerekiyor.

07 Temmuz 2025, 13:30

JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, genç bankacıların uzaktan çalışma koşullarında yetiştirilemeyeceği görüşünde. Dimon, Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Bizim işimizde bu sistem işlemiyor. Gençler geride kalıyor” ifadelerini kullandı. Ona göre usta-çırak modeli Zoom ekranlarında neredeyse imkânsız hâle geliyor.

Ofiste daha deneyimli bir çalışanın yanında oturmak, toplantılara katılmak ve tekrarlayan görevlerle temel becerileri öğrenmek, uzun süredir profesyonel eğitimin temel taşlarıydı. Ancak hibrit çalışma bu ortamı seyreltti; üretken yapay zeka ise tekrar eden işlerin çoğunu ortadan kaldırarak genç çalışanların uygulamalı öğrenme fırsatlarını azaltıyor.

Denetimden hukuka, yatırım bankacılığına kadar birçok sektörde usta-çırak modeli zayıflamış durumda. Kamu Şirketleri Muhasebe Denetleme Kurulu’nun raporuna göre pandemi ve uzaktan çalışma, meslek içi eğitim süreçlerini sekteye uğrattı.

Şirketler, yapay zekayı iş süreçlerine entegre etmeye büyük kaynak ayırıyor. Örneğin Goldman Sachs belgeleri özetleyen yapay zeka araçları kullanırken, Rogo adlı girişim, genç yatırımcıların rutin görevlerini otomatikleştiriyor. Ancak bazı uzmanlar, bu görevlerin ortadan kalkmasının, çalışanların hata ayıklama ve eleştirel düşünme kaslarını geliştirmesini zorlaştıracağını savunuyor.

Bu nedenle uzmanlar, şirketlerin genç çalışanlara daha planlı, yapılandırılmış eğitimler sunması gerektiği konusunda hemfikir. PwC ABD'nin insan kaynakları sorumlusu Yolanda Seals-Coffield, “Hibrit sistem örtük bilginin aktarımını zorlaştırdı. Bu yüzden eğitim süreçlerinde kasıtlı olmamız gerekiyor” diyor.

Bazı şirketler haftanın beş günü ofiste çalışmayı zorunlu kılarak usta-çırak modelini korumaya çalışırken, bazıları hibrit modellerle devam ediyor. Avukat Clare Francis’e göre, her çalışan farklı öğrenme biçimlerine sahip; bu nedenle gençler bazı konuları uzaktan da takip edebiliyor.

Yeni mezunlar yapay zekayı yöneticilerinden daha iyi kullanabiliyor olabilir. Bu durum, onların daha kritik sorumluluklar üstlenmesine kapı aralıyor. Örneğin University of Law, öğrencilerini yapay zekayı eleştirel ve etik biçimde kullanmaya teşvik ediyor. Simülasyonlarla hukuki uzmanlık kadar iletişim ve müzakere gibi yumuşak becerilerin de geliştirilmesi hedefleniyor.

Bazı uzmanlar, gençlerin daha yaratıcı görevlere daha hızlı erişebileceğini savunuyor. Ancak bazılarına göre bu iyimser bir beklenti. Oxford Economics’e göre yapay zeka, giriş seviyesi pozisyonları daha yüksek oranlarda tehdit ediyor. Yine de bazı analistlere göre bu dönüşüm hemen gerçekleşmeyecek.

“Analistler olarak şanslıyız” diyen bir yatırım bankası çalışanı, “şimdilik yapay zeka bizden rol çalmıyor, sadece destek oluyor” yorumunu yapıyor.


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Büyük dil modelleri siber güvenliği nasıl dönüştürüyor?

    Büyük dil modelleri siber güvenliği nasıl dönüştürüyor?

  • Hitachi Energy: Yapay zeka enerji dalgalanmaları küresel arzı tehdit ediyor

    Hitachi Energy: Yapay zeka enerji dalgalanmaları küresel arzı tehdit ediyor

  • Nvidia tarihin en değerli şirketi oldu: 4 trilyon dolarlık değere yaklaştı

    Nvidia tarihin en değerli şirketi oldu: 4 trilyon dolarlık değere yaklaştı

  • DeepSeek LinkedIn üzerinden yurt dışı odaklı işe alımları artırdı

    DeepSeek LinkedIn üzerinden yurt dışı odaklı işe alımları artırdı

  • OpenAI Oracle ile 30 milyar dolarlık veri merkezi anlaşması yaptı

    OpenAI Oracle ile 30 milyar dolarlık veri merkezi anlaşması yaptı

  • SAP Sapphire 2025’te zirve mesajı: YZ hataları affetmiyor

    Cem Cemal Pekin
    SAP Sapphire 2025’te zirve mesajı: YZ hataları affetmiyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)