Trilyon dolarlık şirketler kulübü: Nvidia zirveye çıktı, Tesla geri döndü
Bir trilyon dolarlık değerlemeye ulaşan ilk halka açık şirket, Ağustos 2018'de teknoloji şirketi Apple oldu. Apple ayrıca Ağustos 2020'de de 2 trilyon dolarlık sınırı aşan ilk şirket oldu. O zamandan bu yana ABD merkezli dört şirket daha onu takip etti ve 1 trilyon dolarlık piyasa değerini aştı. Son günlerde ise listenin zirvesinde ve listeye yeni katılan şirketlerdeki değişiklikler dikkati çekiyor.
Nvidia-3,6 trilyon dolar
Apple, Microsoft ve Alphabet gibi teknoloji devleriyle rekabet eden Nvidia, küresel çapta yapay zeka teknolojilerine olan talebin artışıyla birlikte bu yıl değerini üç katına çıkardı.
Trump’ın zaferiyle canlanan piyasalarda S&P 500 teknoloji endeksi yüzde 4’ten fazla artış gösterdi.
Donald Trump’ın seçim galibiyeti sonrası piyasalarda oluşan pozitif hava, Nvidia hisselerini yüzde 2,2 artırarak şirketi tarihte 3,6 trilyon doları aşan ilk şirket yaptı.
Apple-3,4 trilyon dolar
Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar sınırını aşan ilk şirket olarak, iPhone üreticisi bir gün önce güçlü mali sonuçlar bildirmişti ve bu da hisse senedi fiyatında bir sıçramaya neden olmuştu. Daha sonra birkaç düşüş yaşadı ve yıl sonuna doğru 800 milyar dolara düştü, ancak 2019'da hisse senedini yeni zirvelere taşıyan bir toparlanma yaşandı. Günümüzde ise şirketin değeri 3,4 trilyon dolara ulaştı.
Microsoft-3,1 trilyon dolar
Microsoft, 1975 yılında Bill Gates ve Paul Allen tarafından kuruldu ve hızla tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve ilgili hizmetlerde pazar lideri oldu.
Mali raporlara göre, bulut bilişim işi olan Azure, işletmenin en büyük gelir kaynağı olmasının yanı sıra en hızlı büyüyen girişimi. CEO Satya Nadella'nın 2014'te gelmesinden bu yana Microsoft'un hisse fiyatı 2021'de 35 dolardan 305 dolara neredeyse on kat yükseldi ve değerlemesi yüzde 230'dan fazla arttı. Şu an ise şirket 3,1 trilyon dolarlık bir değere sahip.
Alphabet-2,1 trilyon dolar
Ziyaretçiler tarafından dünyanın en popüler arama motoru olan Google'ın ana şirketi, 2020'nin başında trilyon dolarlık kulübe girdi. 2020 boyunca yaklaşık 270 milyar dolar büyüdü. Şirketin temel işi her zaman arama, reklamcılık, YouTube ve Android'i içeren Google oldu.
Ancak, Alphabet holding şirketinin gelişimi yapay zeka (AI), otonom arabalar, paket teslimat dronları ve daha fazla gelir getiren alanların keşfini getirdi. Özellikle, Alphabet artık bulut bölümüyle Microsoft ve Amazon'la rekabet ediyor ve bu bölüm 2018 ile 2019 arasında gelir oranını çeyrek başına 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıkardı. Şirket şu an 2,1 trilyon dolar değerinde.
Amazon-2,1 trilyon dolar
Amazon, 1994 yılında bir çevrimiçi kitapçı olarak kurulmasına rağmen şu anda e-ticaretin lideri konumunda ve o zamandan bu yana bulut bilişim, yayın ve yapay zeka (AI) sektörlerine girerek şirketin rekor seviyelere ulaşmasını sağladı.
Özellikle koronavirüs salgını, Amazon'un değerlemesinin ve hisse senedi fiyatının 2020 ile 2021 arasında hızlanmasına yardımcı oldu. Forbes'a göre şirket, salgının başlangıcından 2020 sonbaharına kadar piyasa değerinde 570 milyar dolardan fazla ve hisse senedi fiyatında yüzde 63'lük bir artış elde etti. Şirket şu an 2,1 trilyon dolar değerlemeye ulaştı.
Meta-1,4 trilyon dolar
Facebook, Temmuz 2021'de trilyon dolarlık kulübe katılan beşinci şirket oldu ve kısa süreliğine iniş çıkışlar yaşadı. Mark Zuckerberg tarafından 2004'te kurulan bu şirketin, listenin en genç şirketi olduğu görülüyor.
Tesla-1 trilyon dolar
Elektrikli otomobil devi Tesla, 25 Ekim 2021'de trilyon dolarlık kulübe katılan altıncı resmi ABD şirketi oldu. Ancak inişler çıkışlar yaşayan şirket trilyon dolarlık kulübe veda etmişti.
Elon Musk'ın üst yöneticisi (CEO) olduğu şirketin hisseleri, ABD'de 5 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazanmasının ardından yükselişe geçti ve şirket trilyon dolarlık kulübe geri döndü.
Berkshire Hathaway-1 trilyon dolar
ABD'li milyarder ve yatırımcı Warren Buffett'ın CEO’su olduğu Berkshire Hathaway’in piyasa değeri 1 trilyon doları aşarak teknoloji sektörünün dışında bu değerlemeye ulaşan ilk ABD şirketi oldu.
"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30’da yer alan Gökçe Güven: Pazarlamayı yeniden tanımlıyoruz