;
Arama

Suudi Arabistan ve Katar, Suriye'nin Dünya Bankası borcunu ödeyecek

Savaş sonrası ekonomik yeniden inşa için kritik önemdeki adımda, Suudi Arabistan ve Katar, Suriye'nin Dünya Bankası'na yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunu üstlenecek. Bu, Suudi Arabistan'ın Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’ye sağladığı ilk finansal destek olacak.

28 Nisan 2025, 09:54

 

Suudi Arabistan ve Katar, savaşın büyük hasar verdiği Suriye'nin Dünya Bankası'na olan borcunu kapatma kararı aldı. Bu adım sayesinde ülke, savaş sonrası yeniden yapılandırma ve kamu sektörü maaşları için gerekli finansmana erişebilecek.

Yaklaşık 15 milyon dolar tutarındaki bu borcun kapatılması, Suudi Arabistan'ın geçen yıl Beşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana ülkeye sağladığı ilk mali yardım niteliğini taşıyor. Riyad, Esad rejimine uzun yıllar boyunca karşı çıkmıştı.

Dünya Bankası ve IMF’nin Washington'daki ilkbahar toplantılarında yayınlanan ortak açıklamada iki ülke, “Bu taahhüt, Dünya Bankası Grubu’nun 14 yıldan uzun süredir askıya alınmış olan Suriye’deki faaliyetlerine ve desteğine yeniden başlamasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

On yılı aşan savaş ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle ekonomisi çöken Suriye'de yönetimi devralan Heyet Tahrir el-Şam grubu, ekonomik toparlanma için uluslararası desteğe ihtiyaç duyuyor.

Son aylarda insani yardımlarını artıran Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Suriye'ye yönelik mali destek konusunda ilk kez doğrudan bir girişimde bulunuyor. Riyad, yeni Suriye liderini şubat ayında gerçekleşen ilk yurt dışı ziyaretinde ağırlayarak diplomatik etkisini artırmıştı.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, yaptırımlar ve çeşitli faktörler nedeniyle Suriye konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, uluslararası toplumun Yemen, Sudan, Lübnan ve Filistin toprakları gibi savaşlardan etkilenen diğer bölge ülkelerine de daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı.

El-Cedan, “Bu ülkeler uluslararası toplumun yanlarında olduğunu bilmeli" diye konuştu.

Bu hafta Washington'daki Dünya Bankası ve IMF toplantılarına katılan Suriye Merkez Bankası Başkanı ve Maliye Bakanı, ülkenin yeni yönetiminin 20 yılı aşkın bir süredir ilk kez ABD'ye yaptığı ziyaret kapsamında temaslarda bulundu.

Esad rejiminin Aralık ayında muhaliflerin gerçekleştirdiği operasyonla devrilmesinin ardından göreve gelen yeni hükümet, uluslararası diplomatik ve finansal kurumlarla ilişkilerini yeniden tesis etmeye çalışıyor.

IMF ve Dünya Bankası yetkilileri ise Suriyeli yetkililere, güvenilir ekonomik veriler sunmaları ve merkez bankasının yeniden yapılandırılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Dünya Bankası ve IMF toplantıları cevaptan çok soru doğurdu

    Dünya Bankası ve IMF toplantıları cevaptan çok soru doğurdu

  • Rusya'nın Avrupa'yı tedirgin eden askeri hamleleri

    Rusya'nın Avrupa'yı tedirgin eden askeri hamleleri

  • Tarifelerle Amerikalıların 2008 korkusu nüksetti

    Tarifelerle Amerikalıların 2008 korkusu nüksetti

  • Çin'deki yabancı şirketlere çifte vergi yükü

    Çin'deki yabancı şirketlere çifte vergi yükü

  • Trump’ın yeni bütçe hamlesi: Çin’e karşı 150 milyar dolarlık güç gösterisi

    Trump’ın yeni bütçe hamlesi: Çin’e karşı 150 milyar dolarlık güç gösterisi

  • Daron Acemoğlu AB'ye seslendi: Google ve Meta'nın reklam gelirine yüzde 50 vergi getirin

    Daron Acemoğlu AB'ye seslendi: Google ve Meta'nın reklam gelirine yüzde 50 vergi getirin

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler