;
Arama

Singapur'un 240 bin milyoneri parasını lüks markalara harcıyor

Çin ve ABD gibi büyük pazarlarda durgun taleple boğuşan lüks perakendeciler için Singapur'daki milyonerlerin harcamaları küresel çöküşe meydan okuyor.

07 Temmuz 2025, 17:28 Güncelleme: 07 Temmuz 2025, 17:37

Euromonitor International'ın verilerine göre Güneydoğu Asya şehir devletindeki lüks satışların bu yıl 2024 yılına kıyasla yüzde 7 artarak 13,9 milyar Singapur dolarına (10,9 milyar dolar) ulaşması ve bölgenin ağır topları Japonya, Çin ve Güney Kore'yi geride bırakması bekleniyor. Ülkenin 2024 yılındaki yıllık büyümesi, Japonya hariç, analiz firması tarafından takip edilen diğer tüm Asya pazarlarını geride bıraktı. Gelecek yıl, Covid öncesi 2019'daki 14,7 milyar Singapur dolarlık zirveyi yakalayacağı tahmin ediliyor.

Singapur yaklaşık altı milyonluk nüfusu ile Tokyo ve Şangay gibi Asya megakentlerinin yanında cüce kalıyor. Yine de ticari emlak firması Savills'in Bloomberg ile paylaştığı verilere göre Çin anakarasındakiler hariç 32 Asya-Pasifik şehri arasında geçen yıl lüks mağaza açılışlarında üçüncü en büyük paya sahipti. Bu durum, İtalyan markası Marni'nin geçen yıl ağustos ayında ilk mağazasını açtığı Marina Bay Sands'deki The Shoppes gibi yerlere fayda sağlıyor. Perakendeden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Hazel Chan, alışveriş merkezinin VIP'leri kişiselleştirilmiş stil seansları için gezdirecek arabalar gibi hizmetler sunduğunu ve üst düzey müşteriler için piyasaya sürülmemiş lüks koleksiyonların ön gösterimini yapan salonlar açmaya hazırlandığını söyledi. Pazarlama grubu The Luxury Network Singapore'un CEO'su Irene Ho, markaların artık haftada birkaç kez düzenlenen davetiyeli satış etkinliklerini artırdığını ve bunun da ultra kişiselleştirilmiş alışverişe doğru bir dönüşü yansıttığını söyledi.

Lüksün test alanı

Şehir devleti, Çin'deki yavaşlamasıyla kararan lüks piyasasında nadir görülen parlak bir nokta. On yıllardır uygulanan servet yanlısı politikalar, zenginleri çekti ve güçlü bir finans sektörü oluşturarak Singapur'u dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline getirdi.  

Singapur'da şu anda 240.000'den fazla milyoner olduğu ve ortalama hane halkı istihdam gelirinin beş yıldır arttığı bildiriliyor. Çin ve ABD'nin yanı sıra Endonezya ve Hindistan gibi ülkelerden gelen ziyaretçilerin Ocak-Eylül 2024 döneminde turistlerin perakende harcamalarını yıllık yüzde 5 artışla 3,9 milyar Sigapur dolarına çıkarmasıyla Singapur, Güneydoğu Asya'yı hedefleyen lüks markalar için hem güvenli bir liman hem de stratejik bir alan yaratıyor. 

Gösterişine rağmen Singapur, milyoner olmayan milyonlarca insana ev sahipliği yapmaya devam ediyor ve hükümet, ülkedeki servet uçurumunu daraltmaya çalışırken hassas bir dengeleme hareketiyle karşı karşıya. Ülkenin işçi sınıfını destekleme çabaları kısmen zenginlerin vergilerini artırmaya dayanıyor ancak bu durum onları ülkeden uzaklaştırma riski taşıyor ve bazıları Dubai gibi alternatif yerleri düşünüyor.

Lüks endüstrisinin tüm segmentlerinde harcamalar artıyor ve markalar dikkat çekmek için savaşıyor. Tapestry şirketinin uygun fiyatlı lüks markası Coach, mayıs ayında ilk barını açtı; Singapur'dan miras kalan bir dükkânın içine yerleştirilen barda kişiye özel martini ve New York tarzı atıştırmalıklar servis ediliyor. Üst düzey saat üreticisi Audemars Piguet Holding SA ise butiğinin içinde açtığı AP Cafe'de modanın yanı sıra wonton derisi ve İsviçre-Singapur yemekleri sunuyor. Raffles City alışveriş merkezi de 2024 yılında büyük pop-up'larla lüks güzellik oyununa girdi. Bu yıl, aralarında Armani Beauty, YSL Beauty, Chanel, Dior ve Gucci'nin de bulunduğu 21 marka da yer alıyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Ferrero'ya Türkiye'de fındık yasağı

    Ferrero'ya Türkiye'de fındık yasağı

  • L'Oréal, Color Wow'ı satın alıyor

    L'Oréal, Color Wow'ı satın alıyor

  • ABD’nin tarife hamleleri küresel ekonomiyi sarsıyor

    ABD’nin tarife hamleleri küresel ekonomiyi sarsıyor

  • Kanada'nın en büyük şirketleri

    Kanada'nın en büyük şirketleri

  • Euro Bölgesi'nde güven artışı 3,5 yılın zirvesinde

    Euro Bölgesi'nde güven artışı 3,5 yılın zirvesinde

  • Çin ve AB elektrikli araç vergilerinde uzlaşıyor

    Çin ve AB elektrikli araç vergilerinde uzlaşıyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)