Rönesans Holding'in Ceyhan PP yatırımı cari açığa yıllık 300 milyon dolar katkı sağlayacak
Rönesans Holding’den 2 milyar dolarlık stratejik yatırım: Ceyhan polipropilen tesisi cari açığa 300 milyon dolarlık katkı sağlayacak
Rönesans Holding, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmayı hedefleyen en büyük özel sektör yatırımlarından birini hayata geçiriyor. Adana Ceyhan’da inşası süren polipropilen (PP) üretim tesisi ve terminali, tamamlandığında Türkiye’nin cari açığını yılda 300 milyon dolar azaltacak.
Toplam yatırım tutarı 2 milyar dolar olan proje, Türkiye’nin endüstriyel kapasitesini artırmayı ve dış ticaret açığındaki yapısal sorunlara çözüm sunmayı hedefliyor. Rönesans Holding Onursal Başkanı Dr. Erman Ilıcak, “Bu yatırım faaliyete geçtiğinde Türkiye ekonomisine doğrudan yıllık 300 milyon dolar katkı sağlayacak” dedi.
Uluslararası finansmanla hayata geçiriliyor
Rönesans Holding, Ceyhan’daki PP tesisi için kısa süre önce ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu’ndan (DFC) ve İspanya İhracat Kredi Ajansı (Cesce) aracılığıyla toplam 1,3 milyar dolarlık dış finansman sağladı. Proje, 12 farklı ülkeden çözüm ortaklarının katkısıyla geliştiriliyor.
Dr. Ilıcak, Rönesans’ın bugüne kadar toplam 50 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini, bunun yüzde 70’inin yurt dışında hayata geçtiğini belirtti. “Avrupa’nın en uzun tünelinden dünyanın en büyük gaz türbini tesisine kadar birçok ilki üstlendik. Şimdi ise odak noktamız, dış ticaret açığını azaltmaya katkı sağlayacak sanayi yatırımları” dedi.
“Sanayide yılda 60 milyar dolarlık yatırım şart”
Türkiye’nin özellikle plastik, makine ve kimya gibi alanlardaki dışa bağımlılığını vurgulayan Ilıcak, bu açığın kapatılması için önümüzdeki 5 yılda her yıl en az 12 milyar dolarlık yeni sanayi yatırımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu ölçekte bir yatırım seferberliği ile Türkiye’nin GSYH’sine yılda 15 milyar dolar katkı, dış ticaret açığında ise 10 milyar dolarlık bir iyileşme sağlanabileceğini kaydetti.
Rönesans Holding’in bu vizyon doğrultusunda uluslararası yatırımcılarla iş birlikleri geliştirdiğini belirten Ilıcak, Singapur fonu GIC, Fransız Meridiam Infrastructure ve Japon Sojitz gibi global ortaklarla bugüne kadar Türkiye’de 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini aktardı.
“Yalnızca inşaat değil, kalkınma ortağıyız”
Dr. Ilıcak, Rönesans’ın uluslararası kalkınma kuruluşlarıyla yürüttüğü iş birliklerinin de Türkiye’ye önemli finansman girişleri sağladığını vurguladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile sağlık sektöründe, Dünya Bankası’nın yatırım kolu IFC ile ise enerji ve altyapı projelerinde yürütülen iş birlikleri sayesinde, Türkiye’nin sağlık dönüşümünde 15 milyar doların üzerinde dış kaynak sağlandığını belirtti.
Ilıcak, Türkiye’nin etki alanının genişlediğini, özellikle Orta Asya ve Afrika ile kurulan ilişkilerin hem sağlık hem eğitim hem de ticaret alanında yeni fırsatlar yarattığını dile getirdi. “Biz de bu dönüşüme ayak uydurarak, Türkiye’nin sanayileşme hamlesine katkı sunmayı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda dış kaynak kullanarak ülkemizin kıt kaynaklarını daha verimli kullanmayı amaçlıyoruz” dedi
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-