;
Arama

Murat Ülker: WeChat adeta bir İsviçre çakısı gibi

Forbes Türkiye Dolar Milyarderi Türkler Listesi’nde 5,5 milyar dolar servetiyle zirvede olan Murat Ülker, WeChat uygulamasını İsviçre çakısına benzetti. Ülker, sosyal medya hesabından geçen yıl Şanghay ziyaretinde yaşadıklarını ve uygulamanın kullanılma şeklini paylaştı.

21 Temmuz 2025, 12:15 Güncelleme: 21 Temmuz 2025, 12:36

Forbes Türkiye’nin 20 yıldır yaptığı araştırmada tam dokuz kez (Bu bir ilk) zirveyi gören Murat Ülker, Instagram hesabından tarihteki ilk süper uygulama olarak kabul edilen WeChat hakkındaki fikirlerini ve deneyimini paylaştı. Ülker "WeChat’te kullandığınız cüzdan ile biyometrik avuç içi taramanızı eşleştiriyorsunuz ve artık telefonunuz olmadan da ödeme yapabiliyorsunuz. Çin’de mevzuatlar da buna açık olunca, WeChat adeta bir İsviçre çakısı gibi; tüm alışveriş, ödeme ve temel hizmetlerde kullanılıyor" dedi. "Yani artık cüzdan değil, avuç içi yeterli! Bir dokunuşla dünya dönüyor artık…" diyen Ülker geçen yıl Şanghay ziyaretinde yaşadığı tecrübeyi şöyle anlattı: 

Çizgili bir gömlek beğendim, almak istedim. Bakın ne oldu: Tarzanca derdimi anlatıp denemek istediğimi belirttim, denedim. İş ödemeye gelince telefonumu işaret ettiler, pek anlayamadım. Kredi kartı verdim, geçmedi. Cebimdeki dolarları masaya yaydım, yine olmadı. Nakit yuan da almadılar. İban bile veremediler! Gömleği ancak ertesi sabah GOYA’mızdan önce, orada yaşayan, Çin’e bakan Hintli müdürümüzün telefonunu göstererek alabildik. Ama artık el sallayıp da alabileceğiz demek!

Bu arada Çin bu ödeme seçeneğini tek uygulayan ülke değil: Benzer sistemler dünyanın farklı yerlerinde de hayata geçiriliyor. Örneğin ABD’de Amazon One, bazı mağazalarda avuç içiyle ödeme imkanı sunuyor. Japonya’da otomatlar ve market zincirlerinde biyometrik sistemlerle ödeme deneniyor. Güney Kore’de kampüs kantinlerinden havaalanlarına kadar farklı alanlarda benzer çözümler test ediliyor. Ancak günlük yaşama bu denli entegre biçimiyle Çin, hala bu alanda en ileri örnek.

WeChat nedir?

WeChat, 2011'de Çin merkezli teknoloji şirketi Tencent tarafından geliştirilen çok amaçlı bir mesajlaşma ve sosyal medya uygulaması. Kullanıcılar uygulamada metin ve sesli mesaj gönderip alabilir, görüntülü arama yapabilir, ödeme işlemleri gerçekleştirbilir. Bu uygulamalara ek olarak çeşitli mi uygulamalarada erşiebiliyorlar. Çin’de günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen WeChat, dünya genelinde de milyonlarca kullanıcıya sahip. 


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Microsoft'tan siber saldırı uyarısı

    Microsoft'tan siber saldırı uyarısı

  • Yapay zeka teknoloji şirketlerinin servetini bölüyor

    Yapay zeka teknoloji şirketlerinin servetini bölüyor

  • Microsoft Pentagon için Çinli mühendis desteğini sonlandırdı

    Microsoft Pentagon için Çinli mühendis desteğini sonlandırdı

  • Yapay zeka balonu uyarısı: 1999’daki dot-com çöküşünden daha büyük olabilir

    Yapay zeka balonu uyarısı: 1999’daki dot-com çöküşünden daha büyük olabilir

  • Elon Musk destekçisi Vy Capital, büyük kazançların ardından dış yatırımcılara kapılarını kapattı

    Elon Musk destekçisi Vy Capital, büyük kazançların ardından dış yatırımcılara kapılarını kapattı

  • Altman-Trump yakınlaşması: Yapay Zeka için U dönüşü

    Altman-Trump yakınlaşması: Yapay Zeka için U dönüşü

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)