Lüksün en pahalı olduğu şehirler: Singapur ve Londra
Singapur üst üste üçüncü kez lüks mallar için yapılan harcamalarda dünyanın en pahalı şehri olurken, Londra Hong Kong'u geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti. İsviçreli servet yöneticisi Julius Baer Group tarafından hazırlanan yıllık rapora göre bu iki şehri Monako ve Zürih takip ederken, 2022 yılında listenin başında yer alan Şangay iki sıra gerileyerek altıncı sıraya düştü.
Anketin başladığı 2020 yılından bu yana ilk kez, lüks mal sepetine göre takip edilen fiyatlar yüzde 2 düştü ve Julius Baer bunu oldukça istisnai olarak nitelendirdi çünkü tarihsel olarak üst düzey tüketici fiyatları ortalama tüketici fiyatlarından iki kat daha hızlı arttı. İsviçre bankasının araştırma müdürü Christian Gattiker, “Devam eden belirsizlik, ticari gerilimler ve gümrük tarifeleri ışığında, bulgularımız mevcut durumdan ‘önceki’ son görüntüyü temsil ediyor” dedi. Gelecek yılın raporu muhtemelen büyüleyici bir ‘sonrası’ perspektifi sunacaktır" dedi.
"Singapur istikrar açısından değerli"
Julius Baer, dünyanın mevcut “öngörülemez doğası” nedeniyle Singapur'un istikrar ve güvenlik açısından değerli olduğunu, Hong Kong'da ise kısa süre önce başlatılan ikamet amaçlı yatırım programının varlıklı bireylerden “önemli bir ilgi” gördüğünü söyledi. Otel suit fiyatları Singapur'da yüzde 10,3 artarken, Hong Kong'da yüzde 26,1 düştü.
İsviçreli bankaya göre İngiltere'nin başkenti, yasal değişikliklerin ardından özel eğitim fiyatlarındaki yüzde 26,6'lık artış ve business class uçuşlardaki yüzde 29,7'lik kazanç sayesinde yükseldi. Yine de Londra'nın bir servet merkezi olarak cazibesi, geçen yıl yerleşik olmayan ikamet statüsünün kaldırılmasıyla oldukça çalkantılı bir yolculuk geçirdi. Rapora göre bu durum, İngiltere'den uzaklaşmayı düşünen küresel elitlere kur yapan Dubai, Milano ve Zürih gibi şehirlere yardımcı oldu.
Dubai sıkı bir rakip haline geldi
Julius Baer'e göre Dubai beş basamak yükselerek yedinci sıraya yerleşti ve Londra, Monako ve Zürih gibi zenginliğin geleneksel kalelerine sıkı bir rakip haline geldi. Raporda, “Pandemi sırasında başlayan milyonerlerin Dubai'ye taşınma ivmesinin devam edeceği tahmin ediliyor” denildi. New York, sekizinci sırada yer alarak Amerika kıtasında ilk 10'da yer alan tek şehir oldu. Sao Paulo ve Mexico City ankette en büyük düşüşü yaşayan şehirler oldu; ilki yedi sıra gerileyerek 16'ya, ikincisi ise beş sıra gerileyerek 21'e düştü.
Rapora göre lüks sektörü, yüksek faiz oranları, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yaklaşan ticaret savaşı nedeniyle sonu gelmeyen bir satın alma çılgınlığının ardından bir gerileme ile karşı karşıya. Fiyat düşüşlerinin en büyük itici gücü teknoloji oldu. Bu trendin tersine business class uçuşlar yüzde 18,2 artış gösterdi.
Julius Baer'in Yaşam Tarzı Endeksi konut, araba, business class uçuşlar, eğitim, tadımlık akşam yemekleri ve diğer lüksleri analiz ederek 25 şehri sıralıyor. Banka, Şubat-Mart 2025 tarihleri arasında 1 milyon dolar veya daha fazla bankaya yatırılabilir hane halkı varlığına sahip yüksek net değerli bireylerle anket yaptı.