;
Arama

Lüks milyarderi Arnault dünya liderlerine baskı yapıyor

LVMH CEO’su Bernard Arnault, dünya liderlerine ticaret savaşını önlemeleri için baskı yapıyor. Avrupa’nın en zengin insanı şampanyadan çantaya uzanan imparatorluğundaki hasarı sınırlayacak bir anlaşmanın peşinde.

25 Temmuz 2025, 11:50 Güncelleme: 25 Temmuz 2025, 12:03
ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşması yapma çabalarına eski, güçlü bir dost yardım ediyor: lüks devi Bernard Arnault. LVMH başkanı son haftalarda Avrupa’nın başkentleri arasında mekik dokudu. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşerek, Trump’ın bu hafta Japonya ile vardığı anlaşma benzeri bir anlaşmaya razı olmaları için baskı yaptı. Ayrıca Brüksel ile gerilimi düşürmeye çalışmak üzere Trump’la da konuştu.

Arnault aynı zamanda risk dağıtıyor: Teksas’ta başka bir Louis Vuitton fabrikası açmayı planlıyor. Daha önceki Teksas hamlesi kısmen Trump’ın ilk döneminde lüks sektörünün gümrük vergilerinden korunmasını sağlamasıyla kredi kazanmıştı. Arnault, Paris’teki LVMH merkezinde Wall Street Journal’a verdiği röportajda, “Amerikalılarla bir anlaşmaya varmamız için elimden geldiğince uğraşıyorum ki bir ticaret savaşına yakalanmayalım, bu da Avrupa işletmeleri için son derece yıkıcı olur” dedi. 

LVMH’nin zor yılı: Satışlar düştü, Teksas hamlesi geldi

Arnault için artık çok şey söz konusu. Perşembe günü LVMH, net karında ilk yarıda yüzde 22’lik bir düşüş bildirdi; bu düşüş, Louis Vuitton ve Christian Dior’u içeren moda ve deri ürünleri bölümündeki satışlarda keskin bir azalma nedeniyle gerçekleşti.

Çeşitli zorluklarla boğuşuyor

Şirket, çeşitli zorluklarla boğuşuyor. Uzun süredir lüks sektörünün büyümesini sağlayan Çin, ekonomik durgunluk içinde. Grup satışlarının üçte birini oluşturan ABD’de tüketici güveni, gümrük vergileri konusundaki belirsizlikten etkilenmiş durumda. Bazı tüketiciler, yıllardır süren fiyat artışlarının ardından lüks malların doğasında olan değeri sorgulamaya başladı.

Öte yandan yatırımcılar, Sephora’dan Hennessy konyakına kadar 75’ten fazla markayı bünyesinde barındıran LVMH’nin iş modeli ve yükselen ticaret engelleri ile derinleşen jeopolitik belirsizlik ortamında ayakta kalıp kalamayacağını mercek altına alıyor. LVMH hisseleri ocak ayından bu yana yüzde 30’dan fazla değer kaybetti.

En büyük iki pazarı çatışma halinde

Arnault, dünya ekonomisi açılmaya başladığında lüks marka konglomerasini başlattı. Dünyada hızla büyüyen orta sınıf, uzun yıllar sürdürülen bir lüks harcama patlamasına zemin hazırladı ve bu onu dünyanın en zengin kişilerinden biri haline getirdi. Şimdi LVMH’nin en büyük iki pazarı çatışma halinde, Avrupa ve Arnault bu mücadelenin ortasında kalmış durumda. Trump, Avrupa şirketlerinin tarifelerden kaçınmak için üretimini ABD’ye kaydırmalarını talep ediyor; bu, ürünlerini Avrupa’da, ustalıkla yapılmış olarak pazarlayan lüks markaları için son derece zor bir istek.

Arnault, LVMH’nin yavaşlamaya karşı dayanıklı olduğunu söyledi. Milyardere göre, lüksteki düşüş geçici, yapısal bir değişim değil; başarılı yatırımcılar, borsa oyuncularının tam tersini yapar, onları “biraz koyunvari” olarak tanımlıyor. Arnault, LVMH'nin ölçeğinin grubu üst düzey yetenekleri çekme, prestijli perakende lokasyonlar elde etme ve medya oranlarını toplu alım yoluyla olabildiğince avantajlı hale getirme konusunda güçlü kıldığını belirtiyor. Arnault, “Ekonomik iklimin daha zor, pazarın yavaş olduğu dönemlerde genellikle daha güçlü çıkarız” dedi. 

ABD-AB anlaşmasına dair iyimser

Arnault söylediğini uyguluyor: Ocak ayının sonundan bu yana aile holding şirketleri, düzenleyici dosyalara göre 1 milyar dolardan fazla LVMH hissesi satın aldı. Yıl başına kadar LVMH hisselerinin yarısından fazlasına sahip olmaya doğru ilerlediklerini söyledi. Ancak en acil iş, Washington ile ticari çıkmazı çözmek. Arnault, Trump’ın AB’ye yüzde 30’luk tarifeyi tehdit ettiği önümüzdeki ay başlamadan önce Brüksel ile Washington arasında bir uzlaşıya varılacağına dair iyimser olduğunu aktardı.

Son zamanlarda yaptığı görüşmelerde  ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Bakanı Howard Lutnik ile konuştuğunu, Trump ile yaptığı düzenli telefon görüşmeleri dışında da Trump’ın bir anlaşmaya açık olduğunu söyledi. Arnault,  “Bence Başkan Trump çözüm bulmaya açık. Bana durumun farkında olduğu izlenimini verdi. Bununla birlikte, bildiğiniz gibi, o sonuç istiyor. Sonuç alamazsa, söylediğini yapar” ifadelerini kullandı. 

Arnault ve Trump’ın yolu uzun yıllara dayanıyor. İlk kez 1980’lerde New York’taki emlak geliştiricileri olarak tanıştılar ve yıllar içinde iletişimde kaldılar. Arnault, Trump Tower’da Trump’ı 2016 seçiminden sonra ziyarete gelen ilk iş liderlerinden biriydi. Aileleri arasında da bağlar var: Şimdi LVMH’nin içki bölümünde ikinci numaralı isim olan Alexandre Arnault, Jared Kushner ile arkadaş; Ivanka Trump ise Dior’u yöneten Delphine Arnault ile yakın. LVMH ayrıca mağaza alanlarını Trump’tan kiralıyor.

“Zamanımı Avrupa’yı ikna etmeye çalışarak geçiriyorum”

Avrupa’yı gezdiği süre boyunca Arnault, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve diğer Avrupa liderlerini ABD ile tansiyonu yükseltecek tedbirlerden kaçınma konusunda uyardı. Geçmişte Washington’a karşı daha mücadeleci bir yaklaşım benimseyen Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de telefon görüşmesi yaptı. Arnault, “Ana ekonomik ortakımızla aramızın bozulmasına tahammül edemeyiz. 31 Temmuz’dan önce zamanımın büyük bir bölümünü, İtalya, Almanya, Fransa gibi kilit Avrupa ülkelerini ve Avrupa’yı bütünüyle ikna etmeye çalışarak geçiriyorum” dedi. 

Arnault’un Avrupa liderleri üzerinde güçlü etkisi var. LVMH, Fransa’daki bağlardan İtalya’daki deri atölyelerine kadar kıta genelinde on binlerce çalışana sahip büyük bir işveren. LVMH aynı zamanda ABD’de üretim ayağını genişletmeye hazırlanıyor. Arnault, muhtemelen Dallas’ın kuzeyinde olacak şekilde, en geç 2027 başında Texas’ta ikinci bir fabrika açmayı planlıyor. İlk dönemi sırasında Trump, Louis Vuitton’un ilk Texas fabrikasının açılışında Arnault ile birlikte bulunmuştu. O dönemde bu hamle, deri ürünleri ve şampanyanın tarifelerden kurtulmasına yardımcı olmuştu.

Herhangi bir tarifeden en çok etkilenebilecek LVMH birimi, şampanya ve konyak işkolu Moët Hennessy. Bölümün satışlarının üçte biri ABD’den geliyor. Deri ürünlerinin aksine, bu içecekler Fransa’daki orijinal bölgeleri dışında üretilemiyor. Analistler, Arnault’un bu iş kolunu elden çıkarabileceği fikrini dile getirdi. Arnault, şarap ve güçlü alkollü içkiler işkolunu satma fikrini reddetti. Ancak bu birimin son yıllarda bir dereceye kadar dağınık hale geldiğini kabul etti ve grubun yapılandırmasını sadeleştirmeyi, amiral gemisi markalarına odaklanmayı planladığını söyledi.

Arnault, yönetim kademesinde hassas bir devir teslimi denetlerken eleştirileri özümseyerek karşılıyor. Uzun süreli birkaç yardımcısı geri çekildi, yerlerine Arnault’un beş çocuğundan bazıları ile aile dışından yeni yeteneklerin yer aldığı daha genç bir kuşak geldi. Yeni neslin hazır olduğunu belirten Arnault, “Bir kısmı aileden, ama sadece onlardan oluşmuyor” dedi.

"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Airbnb seyahati yeniden tanımlayabilir mi?

    Airbnb seyahati yeniden tanımlayabilir mi?

  • Citi'den TCMB analizi: Faiz indirimi sonrası sıkı duruş zorlaşabilir

    Citi'den TCMB analizi: Faiz indirimi sonrası sıkı duruş zorlaşabilir

  • HSBC: Dört Türk şirketi MSCI endeksinden çıkarılabilir

    HSBC: Dört Türk şirketi MSCI endeksinden çıkarılabilir

  • Intel'de 22 bin kişi işten çıkarılıyor

    Intel'de 22 bin kişi işten çıkarılıyor

  • 10 soruda Gayrimenkul Sertifikası'yla borsadan ev alma süreci

     10 soruda Gayrimenkul Sertifikası'yla borsadan ev alma süreci

  • Tesla etkisi: Elon Musk'ın serveti 17 milyar dolar azaldı

    Tesla etkisi: Elon Musk'ın serveti 17 milyar dolar azaldı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi