;
Arama

Kısa süreli ateşkesin etkisi: İsrail ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 3,4 büyüdü

İsrail ekonomisi, Gazze Şeridi'nde mart ayı ortasında sona eren ve yerini çatışmaların yeniden tırmanmasına bırakan geçici ateşkesin yardımıyla ilk çeyrekte toparlandı.

19 Mayıs 2025, 09:11 Güncelleme: 19 Mayıs 2025, 10:51

İsrail Merkezi İstatistik Bürosu'nun açıkladığı verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla yıllıklandırılmış ve mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak yüzde 3,4 oranında arttı. Sonuç, Bloomberg'in dokuz ekonomistle yaptığı anketteki medyan tahmin olan yüzde 3,5'in biraz altında kaldı.

İsrail Merkez Bankası bu yıl için yüzde 3,5'lik bir büyüme öngörüyor. Hedefin tutturulması için ekonominin gelecek üç çeyrek boyunca benzer seviyelerde performans göstermesi gerekecek ki bu da şu anda devam eden ateşkes görüşmelerinin başarısız olması ve İsrail'in ilave yedek birlikleri çağırması halinde karmaşık bir hal alabilir.

Savunma harcamaları azaldı


İş sektörü GSYH'si bu çeyrekte yüzde 4,4 oranında artarken, bu artış büyük olasılıkla çatışmaların kısa süreliğine durması ve bu süre zarfında işgücünün daha azının rezervlerde bulunmasından kaynaklandı. Savaş sırasında önemli bir büyüme faktörü olan kamu tüketimi yıllık bazda yüzde 0,2 oranında düşerken, savunma harcamaları yüzde 15,6 oranında azaldı.

Büyüme, inşaat sektöründe devam eden ılımlı toparlanmanın etkisiyle sabit yatırımlardaki yüzde 8,7'lik artışla da desteklendi. İnşaat sektörü yüzde 44,8 oranında büyüdü ancak istatistik bürosu bu oranın 2021'in dördüncü çeyreğine benzer şekilde hala düşük seviyelerde olduğunu belirtti.

İsrail'in inşaat sektörü, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırılarının ardından Batı Şeria'dan Filistinli işçilerin girişine getirilen yasağın devam etmesi nedeniyle savaştan ağır darbe aldı. Hükümetin bu işçilerin yerine başka yabancı işçiler getirme çabası yavaş ilerliyor.

Ülkenin en önemli büyüme kaynağı olan özel tüketim yüzde 5 oranında düştü. Bu düşüş, ocak ayında yürürlüğe giren yeni vergiler nedeniyle dayanıklı ve yarı dayanıklı mal talebinin geçen yılın sonlarına doğru artmasının ardından bekleniyordu. Kişi başına cari harcama tüketimi yüzde 4,1 oranında artarak, bir defaya mahsus vergi kaynaklı dalgalanmalar hesaba katıldığında iş faaliyetlerinin toparlandığına işaret etmiştir.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Bernard Arnault Forbes listesindeki tahtından hızla iniyor

    Bernard Arnault Forbes listesindeki tahtından hızla iniyor

  • TÜSİAD: Sağlıklı yaşlanmıyoruz

    Cem Cemal Pekin
    TÜSİAD: Sağlıklı yaşlanmıyoruz

  • Trump'ın politikaları nedeniyle ABD turizm sektörü 29 milyar dolar kaybedecek

    Trump'ın politikaları nedeniyle ABD turizm sektörü 29 milyar dolar kaybedecek

  • Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın alarak mobilya sektörüne girdi

    Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın alarak mobilya sektörüne girdi

  • Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırdı

    Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırdı

  • Alibaba’dan tahvil ihracı: Piyasalar olumsuz tepki verdi

    Alibaba’dan tahvil ihracı: Piyasalar olumsuz tepki verdi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)