İklim mücadelesine 1,2 milyar dolarlık kaynak
GCF’nin bu yeni yatırım paketi, ABD dahil hissedar ülkelerin son toplantısında kabul edildi. Ancak uzmanlar bu kararın, özellikle Trump döneminde azalan ABD dış yardımlarının etkisiyle bu yıl toplam kalkınma desteklerinin yüzde 17 oranında gerilemesinin beklendiği bir döneme denk geldiğine dikkat çekiyor.
Yeşil finansman atağı
Fonun 1.2 milyar dolarlık yeni yatırımının önemli bir kısmı, çevreci finansal araçların yaygınlaştırılmasına ayrıldı. Örneğin, 10 ülkede yeşil tahvil piyasalarının geliştirilmesi amacıyla 227 milyon dolar tahsis edildi. Ayrıca Hindistan’da yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik projeleri destekleyecek 200 milyon dolarlık bir bütçe de onaylandı.
Doğu Afrika’ya tarım ve gıda desteği
Doğu Afrika bölgesi için planlanan 150 milyon dolarlık yatırım ise bölgenin gıda sistemlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Yaklaşık 18 milyon kişinin bu projeden doğrudan fayda sağlaması bekleniyor.
Fonun toplam portföyü genişliyor
Yapılan son yatırımlarla birlikte GCF’nin dünya genelindeki toplam yatırım hacmi 18 milyar dolara ulaştı. Fon, bugüne kadar 133 ülkeye dokunan projelere kaynak sağladı. Ayrıca GCF yönetimi proje ortaklarını akredite etme sürecini 30 aydan 9 aya indirerek işlemleri hızlandırmayı planlıyor.
"Zaman kaybına tahammül yok"
Fonun Eş Başkanı Seyni Nafo, bu sürecin hızlanmasının küresel iklim eylemini daha etkili kılacağını belirterek, “Kolektif iklim mücadelesine her zamankinden fazla ihtiyaç var. GCF, bu sorumluluğu üstlenerek gereken adımları atıyor” açıklamasında bulundu.