;
Arama

Hyundai Trump için özel hazırlık yapıyor: İlk yabancı CEO'sunu atadı

Hyundai Motor, şirketin ABD Başkanı ve Küresel Operasyon Direktörü Jose Munoz’u yeni ortak CEO olarak atadı. Yabancı uyruklu bir yöneticinin ilk kez üst yönetime getirilmesi Güney Koreli bir şirket için dikkat çeken bir detay olarak değerlendiriliyor. 

15 Kasım 2024, 12:48

Hyundai, ABD operasyonlarını güçlendirmek ve küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla Jose Munoz’u ilk yabancı CEO olarak atadı. Bu atama, Trump yönetiminin ABD otomotiv sektöründe yapabileceği politika değişikliklerine karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor.

Şirket, ABD’ye yaptığı büyük yatırımlarla birlikte, politika belirsizliklerine karşı hazırlıklı olmayı amaçlıyor. Hyundai'nin şu anda üç ortak CEO'su bulunuyor.

Munoz, bu göreve Euisun Chung, Lee Dong-seok ve otomotiv bölümünü denetleyecek grup başkan yardımcısı Chang Jae-hoon ile birlikte katılacak.

Eski bir ABD diplomatı olan ve Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yaptığı ilk zirvede görev alan Sung Kim ise küresel dış ilişkilerden sorumlu başkan olarak atandı.

Tesla’dan sonra ABD'de elektrikli araç satışlarında ikinci sırada olan Hyundai ve Kia, Trump’ın ithalat tarifeleri ve elektrikli araç sübvansiyonlarının kesilmesi yönündeki vaatlerinden ciddi etkileneceği beklentisiyle önlem alıyor. Trump ayrıca, Kia’nın üretim tesisi bulunan Meksika’dan ithal edilen otomobillere yüzde 200 gümrük vergisi koymayı değerlendiriyor.

Jose Munoz kimdir?

İspanyol asıllı ve ABD vatandaşı olan Munoz, 2019’da Hyundai’ye katıldı ve Hyundai Motor ABD'nin CEO’su olarak görev yaptı. Munoz, Hyundai’nin elektrikli araçlara olan bağlılığını artırması ve satışlarının büyümesinde önemli katkılar sağlamasıyla tanınıyor.

Hyundai konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Munoz, Hyundai Motor’un ilk Koreli olmayan CEO’su olarak atandı. Şirketin küresel yönetim sistemlerini geliştirmesi ve küresel bir marka olarak statüsünü yükseltmesi bekleniyor."

Hyundai, Munoz’un ikinci bir Trump yönetiminin yaratabileceği zorlukları aşmada kritik bir rol oynayacağını belirtti.

Hyundai ABD için hazırlanıyor

Hyundai, son yıllarda, ABD’deki yönetim değişikliğinin yaratabileceği politika belirsizliklerine hazırlanmak amacıyla “Küresel Politika Ofisi” için birçok eski Güney Koreli diplomatı bünyesine kattı.

Ocak ayında, Hyundai'nin küresel ticaret ve dış ilişkiler stratejilerini desteklemek amacıyla Sung Kim’i danışman olarak işe aldı.

Hyundai, Güney Kore dışındaki en büyük yatırımı olarak ABD'nin Georgia eyaletine 12,6 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya hücresi üretim yatırımı yaptı. Ancak, Trump’ın geçiş ekibi, elektrikli araç satın alımlarında sağlanan 7,500 dolarlık vergi kredisini kaldırmayı planlıyor. Munoz, bir zamanlar Carlos Ghosn’un görevden alınmasının ardından Japon otomobil üreticisi Nissan’ın başına geçmesi beklenen potansiyel adaylardan biri olarak görülüyordu.


"Otomobil" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Avrupa'da otomobil satışında sınırlı yükseliş

    forbes.com.tr
    Avrupa'da otomobil satışında sınırlı yükseliş

  • Çin, Türkiye ile olan elektrikli araç anlaşmazlığı için DTÖ'den detaylı inceleme istedi

    forbes.com.tr
    Çin, Türkiye ile olan elektrikli araç anlaşmazlığı için DTÖ'den detaylı inceleme istedi

  • ÖTV muafiyetli araç alımında şartlar değişti

    forbes.com.tr
    ÖTV muafiyetli araç alımında şartlar değişti

  • 2024'te elektrikli araç satışları 17 milyonu aşarak rekor kırdı

    forbes.com.tr
    2024'te elektrikli araç satışları 17 milyonu aşarak rekor kırdı

  • Otomotiv sanayisinin hedefi üretimde Fransa'yı geçmek

    forbes.com.tr
    Otomotiv sanayisinin hedefi üretimde Fransa'yı geçmek

  • Otomotiv üretiminde tehlike çanları çalıyor

    Halit Bolkan
    Otomotiv üretiminde tehlike çanları çalıyor

Yazarlar

Çok Okunanlar