Google’a ikinci antitröst darbesi: Parçalanma tehdidi büyüyor
ABD’de federal mahkemenin Google’ın piyasa gücünü kötüye kullandığına dair ikinci kararı, teknoloji devini olası bir parçalanma ve ağır düzenleyici yaptırımlarla yüz yüze bıraktı. Alphabet’in yapay zeka yarışında geride kalması ve hisse değerindeki düşüş riskleri büyütüyor.
İkinci mahkeme darbesi
Google, bir yıl içinde ikinci kez, piyasa gücünü kötüye kullanarak yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle federal bir mahkeme tarafından suçlu bulundu.
Bu yenilgi, halihazırda parçalanma tehdidiyle karşı karşıya olan şirket için büyük sonuçlar doğurabilir ve aynı zamanda arama devinin çevrimiçi ortamda yaşanan değişimlere ve politik gerilimlere karşı kırılganlığının iyice görünür hâle geldiği bir döneme denk geliyor.
Ancak zorunlu bir yeniden yapılanma ve hukuki sıkıntılar, Google’ın karşı karşıya olduğu zorlukların yalnızca bir kısmını oluşturuyor.
Geride kalma ve yapay zeka yarışı
Muhteşem Yedili (Magnificent Seven) grubundaki tüm şirketler 2025’te zorlu bir dönemden geçerken, Google’ın çatı şirketi Alphabet, son birkaç yıldır bu grup içerisinde en geride kalanlardan biri oldu. Nvidia (NVDA) ve Meta (META) gibi şirketlerin gerçekleştirdiği büyük sıçramaların ya da dönüşüm başarılarının benzerini elde edemedi. Microsoft’un (MSFT) ChatGPT ile erken dönemde kurduğu işbirliği ise Google’ı yapay zeka yarışında geriden gelen konumuna itti—ve kamuoyundaki bu algı hâlâ devam ediyor olabilir.
Şirket aynı zamanda zorlu geçen bir çeyrek dönemin ardından toparlanmaya çalışıyor. Bulut bilişim gelirlerinde hedeflerin altında kalması, yapay zeka işine dair süregelen endişeleri daha da artırdı. Google’ın hisseleri 2025 yılı içinde yüzde 20 değer kaybetti; son bir yıldaki düşüş ise yaklaşık yüzde 2 oldu.
Gemini 500 milyon kullanıcı hedefini kovalıyor
CEO Sundar Pichai, yıl sonuna kadar şirketin Gemini sohbet botunun 500 milyon kişi tarafından kullanılmasını hedefliyor. Ancak perşembe günü itibarıyla ChatGPT, iPhone’larda ve Google Play’de en çok indirilen ücretsiz uygulama olurken, Gemini bu platformlarda sırasıyla 26. ve 14. sıradaydı.
DeepSeek etkisi ve artan sermaye harcaması
Büyük teknoloji devlerinin çoğu gibi Alphabet de aylardır Çin merkezli DeepSeek’in yapay zeka modellerinin beklenmedik başarısıyla mücadele ediyor. DeepSeek’in erken dönem başarısı dünyayı şaşırtırken, Silikon Vadisi’nde hızla artan harcamalara yönelik endişeleri de beraberinde getirdi. Alphabet, bu yıl için sermaye harcamalarını ciddi ölçüde artırarak daha önce tahmin edilen yaklaşık 58 milyar dolarlık harcama hedefini 75 milyar dolara çıkardı.
Ticaret savaşı riskleri
Google aynı zamanda ABD ile Çin arasında büyüyen ticaret savaşının ortasında kalmış durumda. Bu yılın başlarında Çin, şirket hakkında bir rekabet soruşturması başlattı. Üstelik bu, Trump’ın Pekin’le olan ticaret gerilimini son kez tırmandırmadan önceydi.
Daha genel bir çerçevede bakıldığında, Trump yönetiminin ticaret politikaları ABD büyümesini yavaşlatırsa—ki bunu hem Fed yetkilileri, hem iş dünyası liderleri hem de ekonomistler öngörüyor—Google’ın reklam gelirleri büyük darbe alabilir. Zira işletmeler zorlu dönemlerde, temel operasyonlarını korumak adına reklam harcamalarını kısmaya eğilimlidir.
YouTube gücü ve çeşitlenme arayışı
Google, özünde bir çevrimiçi reklamcılık şirketi olsa da bundan ibaret değil. YouTube ile teknoloji ve popüler kültürde eşsiz bir yere sahip olan başlı başına bir medya ekosistemini de bünyesinde barındırıyor.
Ancak şirket, yapay zekanın tüketici internetini köklü biçimde değiştirme potansiyeline karşılık, bir zamanlar son derece kârlı olan arama işinden uzaklaşıp daha fazla çeşitlenmeye çalışıyor. Yine de dikkat çekmek hâlâ her şeyin temeli olsa da medya dünyası son derece değişken.
Bulut bilişimde Wiz hamlesi
Mart ayında 32 milyar dolara siber güvenlik girişimi Wiz’i satın alacağını açıklayan şirket, bu hamlesiyle Amazon (AMZN) ve Microsoft’u yakalamak adına daha iddialı bir bulut bilişim şirketine dönüşme hedefini de ortaya koymuş oldu.
Düzenleyici kıskacın ortasında
Ancak her yerde bulunan bir arama motorundan kapsamlı bir dijital hizmet sağlayıcısına dönüşme çabası, şirketin büyüklüğü ve faaliyet gösterdiği pazarlardaki hâkimiyeti nedeniyle onu düzenleyici kurumların hedefi hâline getirdi.
Bu radarın dışına çıkabilse bile, artık aynı şirket olmayabilir. Bu hem iyi bir haber. Hem de belki kötü.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-