;
Arama

Goldman Sachs'tan Türkiye rezervleri için iyimser değerlendirme

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine dair hazırladığı son raporda mart ayında yaşanan rezerv kaybının göründüğü kadar kaygı verici olmadığını açıkladı. Banka, net rezervlerin 2023'e kıyasla hâlâ güçlü seviyelerde bulunduğuna dikkat çekti.

29 Mayıs 2025, 14:39

Raporda, Türkiye'nin ekonomi programının başarısının genellikle Merkez Bankası rezervlerindeki artış ve enflasyondaki düşüşle ölçüldüğü belirtildi. İlk bakışta olumsuz görünen tablonun aslında yanıltıcı olduğunu vurgulayan Goldman Sachs, “Net rezervlerde düşüş yaşansa da doğru kıyaslandığında 2023’e göre oldukça sağlıklı bir seviyedeyiz. Ayrıca vatandaşların Türk Lirası ile tasarruf eğiliminde belirgin bir artış olmadı” değerlendirmesini yaptı.

"Mart ayındaki çıkış yabancı yatırımcılardan kaynaklandı"

Goldman Sachs, mart ayında görülen rezerv kaybının neredeyse tamamen yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıkışından kaynaklandığını belirtti. Şu an yabancı yatırım pozisyonlarının oldukça düşük seviyelerde olduğunu ve cari açığın da sınırlı kaldığını belirten banka, bu nedenle yeni bir rezerv kaybı riskinin zayıfladığını ifade etti.

Bankacılık sistemi güçlü, enflasyon hedefi öncelikli

Raporda ayrıca Türk bankacılık sisteminin yüksek oranda fon sağladığına değinilirken, bu durumun rezervleri tekrar yükseltecek bir baskı oluşturduğu ifade edildi. Bununla birlikte asıl önemli konunun Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerini kontrol altında tutma başarısı olduğu vurgulandı. Aralık-Mart dönemindeki politik gevşemenin bu süreci zorlaştırdığına dikkat çekildi.

"TL hâlâ kazandırıyor"

Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın son dönemde TL’nin aşırı değer kazanmasını önlemeye yönelik adımlar attığını belirtti. Bu politikaların ilk bakışta çelişkili görünebileceğini ancak arkasında iki temel strateji olduğunu aktardı: Türk Lirası'nın gerçek değerindeki artışın sınırlandırılması ve yabancıların kısa vadeli yüksek getirili işlemler (carry trade) yoluyla TL’ye yönelmesinin önüne geçilmesi.

Geçmişte yaşanan carry trade girişlerinin TL'nin değerini hızla artırdığına ve bunun yüksek maliyetli para politikaları gerektirdiğine dikkat çeken banka, bu yolla biriktirilen rezervlerin mart ayındaki dalgalanmada beklenen katkıyı sağlamadığını savundu.

"Tahvil piyasası yatırımcı için cazip hale geldi"

Son olarak, Türk Lirası'nın vadeli piyasalarda biraz değer kaybetmesine rağmen yatırımcılara hâlâ pozitif getiri sunduğu belirtildi. Mart sonrası tahvil piyasasında yaşanan yeniden fiyatlamanın da yatırımcılar açısından cazip seviyeler oluşturduğu ifade edildi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüdü

    Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüdü

  • Trump'ın gürmük vergilerine dair 28 U dönüşü

    Trump'ın gürmük vergilerine dair 28 U dönüşü

  • Altın fiyatları yükselişte: Spot altın 3.360 dolara, gram altın 4.345 liraya çıktı

    Altın fiyatları yükselişte: Spot altın 3.360 dolara, gram altın 4.345 liraya çıktı

  • Goldman Sachs dolar/TL tahminini değiştirmedi

    Goldman Sachs dolar/TL tahminini değiştirmedi

  • Zara’nın kurucusu Miami’de 275 milyon dolara bina alacak

    Zara’nın kurucusu Miami’de 275 milyon dolara bina alacak

  • Türk Telekom varlık kiralama şirketi kuruyor

    Türk Telekom varlık kiralama şirketi kuruyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)