Goldman Sachs: Net sıfır emisyon hedefi için 75 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor
Goldman Sachs Araştırma, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini hafifletmek ve sanayi öncesi seviyelerin yalnızca 2 derece üstünde bir küresel sıcaklık artışını korumak için, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirme hedefinin kritik olduğunu vurguladı. Ancak bu hedefe ulaşmanın, dünya ekonomisine devasa bir yatırım yükü getireceğini belirten araştırma, net sıfıra ulaşmak için 2070 yılına kadar yaklaşık 75 trilyon dolarlık bir harcamanın gerekeceğini öngörüyor. Bu miktar, yalnızca ABD’nin GSYİH’sinin iki buçuk katından daha fazla bir değere denk geliyor.
Küresel sıcaklık artışı 5 yıl içinde 1.5 dereceyi aşabilir
Goldman Sachs’ın tahminleri, Paris Anlaşması’nın hedeflerini ve küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde tutma çabasını desteklemekle birlikte, bu hedeflerin giderek ulaşılmaz hale geldiği görüşünde. Özellikle Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verileri, mevcut ısınma hızının önümüzdeki beş yıl içinde küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aşabileceğine işaret ediyor.
Paris Anlaşması’nın küresel ortalama sıcaklık artışını kontrol altına alma çabaları zayıflarken, Goldman Sachs projeksiyonlarını yeniden gözden geçirdi ve artık 2060 yılı yerine 2070 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefleyen 75 trilyon dolarlık yatırımın gerektiğini belirtti. Araştırma, bu yatırımın küresel sürdürülebilir enerjiye geçişin bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini, böylece yatırımcıların bu süreçten yarar sağlayabileceğini vurguladı. Aynı zamanda, sürdürülebilir bir dönüşüm için sadece yenilenebilir enerjiye değil, temiz hidrojen, gelişmiş pil teknolojileri ve karbon yakalama gibi çok boyutlu bir stratejiye yatırım yapmanın zorunlu olduğu ifade edildi.
Net sıfıra ulaşma süreci
Goldman Sachs, net sıfıra ulaşma sürecinde yaklaşık 30 trilyon doların yenilenebilir enerjiye, 5 trilyon doların enerji depolama teknolojilerini geliştirmek için daha verimli bataryalara, 9,3 trilyon doların ise endüstriyel faaliyetlerin daha çevre dostu hale getirilmesine ayrılması gerektiğini öngörüyor. Özellikle sanayi kaynaklı karbondioksit emisyonlarının başka sektörlerde kullanım veya depolama amacıyla Dünya'nın derinliklerine enjekte edilmesi için karbon yakalama ve depolama teknolojilerine yönelik yatırımların iki katına çıkarılmasının önemi vurgulandı.
Öte yandan fosil yakıtların önümüzdeki on yıllarda da kullanılacağı belirtilen araştırmada, petrol talebinin 2029 sonrasında zirveye ulaşacağı ve doğal gazın 2050 yılına kadar "geçiş yakıtı" olarak kalacağı ifade edildi. Goldman Sachs Araştırma’nın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika doğal kaynaklar araştırma başkanı Michele Della Vigna, “2070 yılına kadar net sıfıra ulaşma yolunda ilerlememiz, karbonsuzlaştırma sürecinin sadece yenilenebilir enerjiyle sınırlı kalmayan çok boyutlu bir ekosisteme dönüşümünü gerektiriyor” dedi.
"Haberler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
2025 Forbes 30 Altı 30’da yer alan Kerem Topalismailoğlu: 3D yazıcıdan kuantuma teknoloji yolculuğu
forbes.com.tr
-
-
Hisse satışı yapan Tesla balinası Leo KoGuan: 1929 benzeri bir borsa çöküşü yaklaşıyor
forbes.com.tr
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30’da yer alan Gökçe Güven: Pazarlamayı yeniden tanımlıyoruz