;
Arama

Geleceğin Menüleri'nin bu yılki teması: Harekete Geçiren Lezzetler

Unilever Food Solutions, 250’si kendi bünyesinde olmak üzere dünyanın farklı kültürlerinden gelen 1600’den fazla şefin çalışma ve öngörüleriyle hazırlanan ve ilkini 2023 yılında yayınlamaya başladığı Geleceğin Menüleri Trend Raporu 2025'i sektöre sundu.

22 Mayıs 2025, 15:00 Güncelleme: 22 Mayıs 2025, 15:42

Geleceğin Menüleri her yıl, global yeme-içme sektörünü şekillendiren ana trendleri belirliyor. Bu yıl raporda öne çıkan dört temel trend bulunuyor: Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu, Sınır Tanımayan Mutfaklar, Köklere Dönüş ve Yeni Nesil Yemek Deneyimi. Sektördeki dönüşümü yansıtan bu trendler “Harekete Geçiren Lezzetler” kavramını vurguluyor. Şeflerin bakış açısından lezzetin hareketi ön plana çıkarken, yemeğin duygu, keşif ve ev dışı tüketim sektöründe başarılı olmak için değişen ihtiyaç ve çözümlerle nasıl bütünleştiği gözler önüne seriliyor. 

Bu trendler, üç büyük değişim dalgası tarafından şekillendi. Birincisi, güçlü bir mutfak dönüşümü. Global ölçekte Asya ve Latin Amerika mutfaklarına olan yoğun talep, yemek kültüründe büyük bir değişimi beraberinde getiriyor. İkinci büyük değişim, insan hareketliliğinin mutfak dünyası üzerindeki etkisi. Göç ve göç turizmi, Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu, Sınır Tanımayan Mutfaklar ve Köklere Dönüş trendlerinin en büyük itici gücü. Şefler, yeni malzemeleri, mutfak tekniklerini ve lezzetleri bir araya getirerek benzersiz yemekler yaratma konusunda daha cesur ve yenilikçi hale geliyor. Son olarak dijitalleşme, yemek deneyimlerini dönüştürüyor ve Yeni Nesil Yemek Deneyimi trendine hayat veriyor. Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler, misafirlere daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunmayı mümkün kılıyor. Aynı zamanda şeflerin, misafirlerin kişisel damak zevklerine uyum sağlayan yenilikçi yemekler yaratmalarına da yardımcı oluyor.

2025 trendleri

Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu: Sokak lezzetlerini yüksek kaliteli malzemeler ve rafine teknikler kullanarak bir üst seviyeye taşımaya odaklanan bu trend aynı zamanda sokak lezzetlerinin samimi cazibesini ve keşif duygusunu da koruyor. Böylece sokak yemeği kültürünün rahat ve dinamik atmosferini sunmaya devam ederken daha yüksek kalitede bir yemek deneyimi de ortaya çıkıyor. Bu trend, özellikle dünya mutfağından ilham alan hem erişilebilir hem de heyecan verici lezzetler arayan modern yemekseverlere hitap ediyor.

 

Korean Chicken Waffle

 

Sınır Tanımayan Mutfaklar: Farklı yemek geleneklerini uyumlu ve yenilikçi deneyimlere dönüştüren bu hareket, küreselleşme ve göçün yanı sıra çok kültürlü köklerini onurlandırmayı amaçlayan yeni nesil şefler tarafından yönlendiriliyor. Şefler, farklı mutfak etkilerinin nasıl bir araya getirilebileceğini yeniden tasarlayarak yenilikçiliğin ötesine geçen benzersiz ve otantik yemekler yaratıyor.

Köklere Dönüş: Daha az bilinen yöresel mutfakları takdir eden ve yeniden canlandıran bu trend, yerel malzemelere ve kültürel mirasa kök salmış pişirme tekniklerine hak ettikleri değeri veriyor. Bu akım, geçmişi korurken ileriye doğru hareket etmenin ve her yemeğin özünde otantikliğin kalmasının önemini vurguluyor. Çoğu zaman bir bölge içinde doğup zamanla daha geniş bir kitleye ulaşan bu trendin başarılı olabilmesi için lezzetlerin özünü korumak gerekiyor.

 

Chicken Tirit

 

Yeni Nesil Yemek Deneyimi: Yemek deneyimi, artık sıradan kişiselleştirmelerin ötesine geçerek misafirlerin yemeğin hazırlanışına ve şekillendirilmesine dahil olabildiği daha etkileşimli ve kişisel deneyimlere dönüşüyor. Yeni nesil yemek deneyimi trendi, yemeği birden çok duyuya hitap eden ve kapsayıcı bir hale getirerek benzersiz ve fark yaratan özel deneyimler sunmaya odaklanıyor.

 

Cheese Fondue

 

Geleceğin Menüleri Trend Raporu 2025, tüm bu trendlerin detaylı açıklamalarının yanı sıra; global şef ağının katkılarıyla şekillenen içerikleri, Türkiye Unilever Food Solutions Lider Şefi Osman Bahadır’ın liderliğindeki UFS Türkiye şefleri ve Türkiye’de gastronomi sektöründen Aras Çetin, Bora Korkmaz, Cem Ekşi, Nusret Karateke, Özgür Kılınçlar, Sezgin Çınar, Sinan Büdeyri, Yaren Çarpar ve Yiğit Alıcıoğlu gibi alanında önemli isimlerin trendler odağında hazırladığı reçeteleri içeriyor. Ayrıca Vedat Milor, Mehmet Yaşin, Ufuk Tarhan, Merin Sever, Murat Güllü, Hülya Ekşigil ve Duygu Kutluoğlu Kılıç gibi uzmanların kaleme aldığı makaleler, bu trendlerin ortaya çıkışındaki düşünsel altyapıyı da okuyucuya aktarıyor.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Jennifer Lopez telif hakkı tartışmalarını alevlendirdi

    Jennifer Lopez telif hakkı tartışmalarını alevlendirdi

  • LinkedIn: C-seviye yöneticilerde yapay zeka becerisi üç kat arttı

    LinkedIn: C-seviye yöneticilerde yapay zeka becerisi üç kat arttı

  • Tom Cruise: 100 yaşıma kadar durmayacağım

    Tom Cruise: 100 yaşıma kadar durmayacağım

  • Sessizlik artık bir lüks: Tokyo’da ses yalıtımlı dairelere talep patladı

    Sessizlik artık bir lüks: Tokyo’da ses yalıtımlı dairelere talep patladı

  • Uzmanlardan öneriler: Uyanmanın en sağlıklı yolları

    Uzmanlardan öneriler: Uyanmanın en sağlıklı yolları

  • Dünyanın en çok kazanan sporcuları arasında neden hiç kadın yok?

    Dünyanın en çok kazanan sporcuları arasında neden hiç kadın yok?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?