Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerin üzerine çıktı
Enerji ve gıda gibi dalgalı kalemlerin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon da tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Bu veri, nisan ayında yüzde 2,7’ye yükseldi.
Almanya ve Fransa'da düşüş, İtalya ve İspanya’da durağanlık
Bölgedeki büyük ekonomilerden Almanya ve Fransa’da enflasyon oranı düşerken, İtalya ve İspanya’da herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Enflasyon oranı aylık bazda en çok artan ülkeler ise yüzde 0,7 ile Hollanda ve yüzde 0,6 ile Letonya oldu. Euro Bölgesi’nde en yüksek enflasyon yüzde 4,4 ile Estonya’da kaydedildi.
ECB hedefe yakın olduğunu düşünüyor
ECB yetkilileri bu yılki enflasyon hedeflerini yüzde 2’nin altı olarak açıklamıştı. Banka Başkanı Christine Lagarde, hedefe oldukça yaklaştıklarını belirtti. ECB Başekonomisti Philip Lane ise resesyon beklemediklerini ancak ekonomik faaliyetlerin yavaşlayabileceğini ifade etti. Lane, şirket yatırımlarındaki azalma ve tüketici harcamalarındaki duraklama nedeniyle toparlanmanın yavaş seyredebileceğini vurguladı.
Ekonomik büyümeye ilişkin süregelen belirsizlikler nedeniyle ECB’nin haziran ayındaki toplantısında enflasyon verilerine öncelik vermeyebileceği konuşuluyor.
İşsizlik oranında önemli değişiklik yok
Euro Bölgesi’nde mart ayı işsizlik oranı yüzde 6,2 olarak açıklandı. Bölgede toplam işsiz sayısı 10 milyon 818 bine yükseldi.
İşsizliğin en yüksek olduğu ülkeler yüzde 10,9 ile İspanya ve yüzde 9,5 ile Finlandiya oldu. Genç işsizlik oranı ise yüzde 14,2 seviyesinde. 25 yaş altı gençlerde işsizliğin en fazla olduğu ülkeler ise İspanya ve Yunanistan olarak öne çıktı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?