;
Arama

Çinli üreticiler Avrupa'da şimdi de motorlu otomobil satışlarını artırıyor

Avrupa Birliği’nin uyguladığı vergilerden sonra Çinli üreticilerin bölgede elektrikli otomobil satışları düşmeye başladı. Ancak diğer yakıt türlerini tanıtma çabalarını hızlandıran Çinli şirketlerin içten yanmalı motorla çalışan modellerinin satışları da artmaya başladı.

08 Mayıs 2025, 13:23

Çin'in elektrikli araçları Avrupa'da ivme kaybediyor ancak ülkenin otomobil üreticileri hibrit ve içten yanmalı motorla çalışan modelleri her zamankinden daha fazla satılmaya başlandı. Otomobil satışlarını takip eden Dataforce tarafından sağlanan rakamlara göre Avrupa genelinde trafiğe çıkan Çin markalı otomobil sayısı yılın ilk üç ayında rekor seviyelere ulaşarak 150 bin aracı aştı. Aylık toplam, mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Elektrikli araçlar ilk çeyrekte kayıtların sadece yüzde 30'unu oluşturdu; bu oran en azından 2020'nin başından bu yana en küçük oran.

Yakın zamana kadar Çinli otomobil üreticileri, bölgenin karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik iddialı hedefleri ve küresel bir endüstrinin gelişmekte olan segmentinde liderlik etme arzusuyla Avrupa'da elektrikli araç satışına öncelik veriyordu. Bu durum, Avrupa Birliği'nin geçen yıl Çin yapımı elektrikli araçlara daha yüksek gümrük vergileri getirmesiyle değişti.

Elektrikli araç satışlarındaki uzun yıllara dayanan artışların bir platoya ulaşmasıyla birlikte Çinli otomobil üreticileri bu boşluğu doldurmak için daha geleneksel organlara yöneldi. Örneğin elektrikli araç devi BYD ilk kez AB ve Birleşik Krallık'ta önemli sayıda plug-in hibrit satıyor. Dataforce'a göre SAIC Motor Corp. bünyesindeki MG, ilk çeyrekte AB ülkelerinde yaklaşık 47 bin hibrit, plug-in hibrit ve içten yanmalı motorla çalışan otomobil sattı. Bu rakam 2024 yılı başındaki rakamın iki katından fazla olurken, elektrikli araç satışları yarı yarıya düştü.

Çinliler diğer yakıt türlerine dair çalışmalarını hızlandırdı


Fosil yakıt yakan modellere geçişin bir nedeni de devlete ait SAIC'in durumunda ithalat vergilerini yüzde 45'e kadar yükselten ilave elektrikli araç vergileri. Dataforce'da kıdemli otomotiv analisti olan Benjamin Kibies, elektrikli araç alımı yavaşlarken hibritlere olan talepte daha geniş bir artış olduğunu ve Çinli üreticilerin Avrupalı meslektaşlarıyla birlikte uyum sağladığını söyledi. Kibies, “Çinliler diğer yakıt türlerini tanıtma çabalarını hızlandırdı ve yoğunlaştırdı. Tarifeler bulmacanın bir parçası” dedi. 

Bu eğilim, AB'nin daha yüksek vergiler belirlemeye başladığı geçen yılın ikinci yarısından bu yana devam ediyor. Eklenen tarifeler Çin'de üretilen tüm elektrikli araçlar için geçerli ve Avrupalı üreticiler ve tedarikçileri için oyun alanını eşitlemeyi amaçlıyor.

Vergiler çevre hedeflerini baltaladı


Bu hamleler Çinli markaların elektrikli araç pazarını daha fazla ele geçirmesini engellerken, aynı zamanda bloğun çevresel hedeflerini de baltalama riski taşıyor. Ek vergilerin Çin'den ithalatı daha pahalı hale getirerek elektrikli otomobillerin benimsenmesini yavaşlatacağı yönündeki endişeler büyük ölçüde gerçekleşti.

Volkswagen AG ve Stellantis NV'nin başını çektiği üreticiler artık model yelpazelerinde yoğun bir rekabetle karşı karşıya. Mart ayında Çinli otomobil üreticileri tüm Avrupa otomobil satışlarının yüzde 5,2'sine ulaşarak ilk kez yüzde 5 sınırını geçti. Bölge şefi Maria Grazia Davino, geçen ay Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen bir sektör etkinliğinde yaptığı açıklamada, BYD'nin bu yıl Avrupa'da hibrit modellerine daha fazla talep gördüğünü söyledi. 

Elektrikli araç pazar payı kazanımları duraklamış olsa da BYD ve diğer bazı Çinli otomobil üreticileri bataryalı elektrikli model satışlarını artırmaya devam ediyor. Jato Dynamics'e göre BYD'nin elektrikli araç kayıtları mart ayında Avrupa genelinde bir önceki yıla göre neredeyse üç katına çıktı. Xpeng Inc. ve Zhejiang Leapmotor Technology Co. da ilgi görmeye başladı.

BYD bayi ağını genişletiyor ve gümrük vergisine tabi olmayan hibrit ve elektrikli araçlar üretmek için Macaristan ve Türkiye'de fabrikalar inşa ediyor. Avrupa'da üçüncü bir fabrika kurmayı da düşünen şirket, maliyet avantajlarını rakiplerini alt etmek için kullanmaktan kaçınıyor ve bunun yerine daha üst düzey modeller sunuyor. Davino, “Gittikçe düşen fiyatlandırma sarmalını başlatarak kendimizi ve sektörü yok etmek gibi bir niyetimiz yok” dedi.


"Otomobil" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Robotaksilerin geleceği yeniden şekilleniyor: Waymo fabrikası

    Robotaksilerin geleceği yeniden şekilleniyor: Waymo fabrikası

  • Toyota'nın net karı yüzde 3,6 düştü

    Toyota'nın net karı yüzde 3,6 düştü

  • BMW X3: Artık o da bağlantılı

    Halit Bolkan
    BMW X3: Artık o da bağlantılı

  • Model Y’nin satışları Türkiye’de de dramatik şekilde düşebilir

    Halit Bolkan
    Model Y’nin satışları Türkiye’de de dramatik şekilde düşebilir

  • 100. yaşında Rolls-Royce Phantom'a yakın bakış

    100. yaşında Rolls-Royce Phantom'a yakın bakış

  • Renault Group’tan maliyetleri düşürme kararı

    Renault Group’tan maliyetleri düşürme kararı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk