;
Arama

Çinli lüks otomobil üreticisi Seres BMW'yi geçti

Küçük bir Çinli otomobil üreticisi olan Seres dört yıldan kısa bir süre içinde BMW ve Mercedes gibi eski lüks isimleri geride bırakarak ülkenin en çok satan üst düzey otomobili haline geldi.

19 Mayıs 2025, 23:00

Bir zamanlar en çok 30 bin yuanlık (4 bin 200 dolar) minivanlarıyla tanınan küçük bir Çinli otomobil üreticisi olan Seres dört yıldan kısa bir süre içinde BMW ve Mercedes gibi eski lüks isimleri geride bırakarak ülkenin en çok satan üst düzey otomobili haline geldi.

Eski adı DFSK Motor olan Seres, 2021 yılında telekomünikasyon devi Huawei ile ortaklık kurarak Aito marka premium elektrikli ve hibrit spor araçlarını piyasaya sürdü. O zamandan beri Seres baş döndürücü bir yükseliş yaşadı. Satışlar üç yıl içinde üçe katlanarak 2024 yılında yaklaşık 427 bin araca ulaşırken, şirketin Şangay'da işlem gören hisseleri yüzde 120 arttı.

151 bin adet satış


Aito, popüler M9 SUV'u ile geçen yıl Çin'de 500 bin yuan ve üzeri kategoride en çok satan otomobil markası oldu, üstelik araç henüz 2023'ün sonunda piyasaya sürülmüş olmasına rağmen. Huawei'nin Harmony işletim sistemi, üç ekranlı gösterge paneli ve çift bölgeli buzdolabı ve ortam aydınlatması gibi seçeneklere sahip olan geniş modelin teslimatları, Şangay merkezli otomobil danışmanlık şirketi ThinkerCar'a göre 151 bin adet civarında gerçekleşti.

Seres Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Xinghai nisan ayındaki Şangay otomobil fuarında yaptığı açıklamada, Aito'nun amiral gemisi modellerinin “Çin'deki lüks otomobil pazarını yeniden şekillendirdiğini” söyledi. Xinghai , “Aito'nun bugünkü başarısı, pazarın tanınması ve müşterilerin tercihleri sayesindedir” dedi. M9 dışında, Aito'nun en son premium modeli, bu yılın başlarında piyasaya sürülen biraz daha küçük bir SUV olan M8.

Marka prestijini yakalayamayacağı


Çin'in lüks segmenti, otomotiv pazarının Volkswagen AG ve General Motors gibi kitlesel pazar yabancı otomobil üreticilerini yakalamak için mücadele etmek zorunda bırakan EV geçişinden nispeten yalıtılmış son dilimi olarak görülüyordu. Eskiden, sıfır soyağacına sahip yeni elektrikli araç üreticilerinin, sundukları marka prestijini karşılayamayacağı düşünülüyordu. Aito bunun yanlış olduğunu kanıtladı ve Çinli tüketicilerin lüks zevklerinin nasıl değiştiğini gösterdi.

Bu aynı zamanda Çin'in akıllı telefon üreticileri Huawei ve Xiaomi’nin başarısının da bir kanıtı. İkili, yaklaşık dört yıl önce elektrikli araç pazarına girmekten bağımsız olarak ilk kez bahsetmeye başladıklarında, önemli ölçüde şüpheyle karşılaştılar. Xiaomi'nin satışları mart ayı sonlarında araçlarından birinin karıştığı ölümcül bir kazadan etkilendi ancak SU7 sedanı sağlıklı talep görmeye devam ediyor.

2022'de bir medya brifingine katılan Zhang, o zamana kadar çoğunlukla ucuz minivanlar üreten Seres ve daha önce hiç araç üretmemiş olan Huawei'nin lüks bir markanın altından kalkabileceğinden pek çok kişinin şüphe duyduğunu söyledi. Ancak Seres'in başarısı bazı zorluklarla karşı karşıya. ThinkerCar verilerine göre Çin'deki lüks otomobil pazarı, ülkenin ekonomik yavaşlaması ve zayıf tüketici duyarlılığından etkilenerek 2024 yılında yüzde 23'lük bir düşüş yaşadı.

Devam eden bir fiyat savaşı da var. M9'un 2025 yükseltmelerinin çoğunun etiket fiyatı 10,000 yuan ile 20,000 yuan arasında düşürüldü ve Aito geride kalmaya başladı. ThinkerCar'a göre ocak ve şubat aylarında Mercedes 22.160 araç teslim ederken, BMW 18.130 araç satarak 17.190 adetle Aito'yu geride bıraktı. Seres'in toplam satışları da ilk çeyrekte yüzde 42 oranında düşerek geriledi.


"Otomobil" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Çin’de ağır vasıtaların yarısı 2028’de elektrikli olabilir

    Çin’de ağır vasıtaların yarısı 2028’de elektrikli olabilir

  • Elon Musk’ın Tesla robotaksi uygulaması neden riskli?

    Elon Musk’ın Tesla robotaksi uygulaması neden riskli?

  • GM ve LG’den maliyeti düşüren batarya hamlesi

    GM ve LG’den maliyeti düşüren batarya hamlesi

  • Tesla Elon Musk için yeni ödeme planı hazırlığında

    Tesla Elon Musk için yeni ödeme planı hazırlığında

  • Elektrikli araç satışları belirsizliklerine rağmen nisanda yüzde 29 arttı

    Elektrikli araç satışları belirsizliklerine rağmen nisanda yüzde 29 arttı

  • Japonya: Otomobil tarifelerini dışlayan ABD anlaşmasına imza atmayız

    Japonya: Otomobil tarifelerini dışlayan ABD anlaşmasına imza atmayız

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?