CATL Hong Kong borsasındaki dev halka arzda yatırımcı rekoru kırdı
Çin’in lider batarya üreticisi Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), Hong Kong borsasındaki işlem başlangıcında yüzde 12,6’lık artışla dikkat çekti. Küresel ölçekte 2025’in şimdiye kadarki en büyük halka arzı olan bu süreçte, perakende yatırımcılardan da güçlü talep geldi.
Hong Kong’daki ikincil halka arzda en az 4,6 milyar dolar toplandı. Halka arzın planlanandan fazla hisse satışına izin veren opsiyonunun kullanılması hâlinde bu tutarın 5,3 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu işlem, anakara Çin borsalarına kote olan şirketlerin Hong Kong’daki en büyük sermaye artırımlarından biri oldu. CATL, aynı zamanda Shenzhen borsasında da işlem görüyor.
Şirketin kurucusu Robin Zeng, Hong Kong Borsası’ndaki gong töreninde işlem başlangıcını kutladı. Törene Hong Kong Mali Sekreteri Paul Chan ve CATL’in genel merkezinin bulunduğu Ningde şehrinin belediye başkan yardımcısı da katıldı.
"Yalnızca batarya üretmeyeceğiz"
CATL’in sadece batarya bileşeni üreticisi olmakla yetinmeyeceğini vurgulayan Robin Zeng, şirketin sıfır karbon ekonomisinin “öncüsü” olmaya hazır olduğunu ifade etti.
CATL, Tesla, BMW ve Volkswagen gibi markalara tedarik sağlayan ve dünyanın en büyük elektrikli araç batarya üreticisi konumunda. Şirketin güçlü nakit pozisyonu, yurt dışı açılımlarını finanse etme konusunda önemli avantaj sağlıyor. Bu bağlamda Hong Kong’daki halka arz, özellikle Çin dışındaki yatırımların finansmanı açısından stratejik bir adım olarak görülüyor. CATL, kısa süre önce Macaristan’da 7,3 milyar dolarlık fabrika projesi başlatmıştı.
Hong Kong doları baskılandı, ABD’li yatırımcılar ikiye bölündü
Halka arz süreci, Hong Kong dolarında yukarı yönlü baskı yarattı. Yatırımcıların Hong Kong doları satın alması ve spekülatörlerin değer artışı beklentisiyle pozisyon alması sonucunda kurda oynaklık yaşandı. Hong Kong Para Otoritesi, kuru dizginlemek için yaklaşık 17 milyar dolarlık alım yaptı.
BNP Paribas Asya-Pasifik hisse ve türev stratejileri başkanı Jason Lui, bu durumu şöyle değerlendirdi: “Benzersiz bir senaryodayız. Tanınmış bir şirketin yeni hisse ihracı yapması ve aynı anda yatırımcıların ABD doları bağlantılı varlıklardan uzaklaşmak istemesi gibi makroekonomik faktörler bir araya geldi.”
Analistlere göre, CATL gelen talep sayesinde hisse fiyatını üst limit olan 263 Hong Kong doları seviyesinden belirledi. Bu fiyat, Shenzhen borsasındaki pazartesi kapanışına göre yaklaşık yüzde 7 indirimli. Çin anakara borsalarındaki “A payları”, genellikle Hong Kong’daki “H payları”na kıyasla daha pahalı işlem görüyor ve halka arzlar genellikle daha düşük fiyatla yapılıyor.
Jeopolitik gerilimler ve regülasyon farkı yatırım kararlarını etkiledi
Halka arz öncesi yatırım yapan kilittaşı yatırımcılar arasında Çinli enerji devi Sinopec, Kuveyt Yatırım Otoritesi (KIA) ve Hillhouse Investment gibi Asyalı aktörlerin yanı sıra, ABD merkezli Oaktree Capital Management, İtalyan Agnelli ailesinin desteklediği Lingotto ve Çin devletine ait Posta Tasarruf Bankası ile Taikang Life iştirakleri yer aldı.
Financial Times’a konuşan kaynaklara göre, bazı ABD’li yatırımcılar halka arza doğrudan katılmak yerine, siyasi baskılardan kaçınmak için süreci sonrasında yatırım yapmayı tercih ediyor. Nitekim, nisan ayında bir Cumhuriyetçi Kongre üyesi JPMorgan Chase ve Bank of America’ya çağrıda bulunarak halka arz sürecine destek vermemelerini istemişti.
Halka arz, ABD menkul kıymetler mevzuatına göre “144A” yerine “Reg S” kapsamında gerçekleşti. Bu nedenle ABD’li bireysel yatırımcılar hisselere doğrudan erişemedi. Reg S düzenlemesi, şirketin bazı açıklama yükümlülüklerinden muaf tutulmasına olanak sağlıyor ve ABD içinden yatırım yapacak yatırımcılar için kısıtlayıcı bir çerçeve oluşturuyor.
İşlemin lider bankaları arasında Çin devletine ait China International Capital Corporation ve China Securities’in yanı sıra, Bank of America ile JPMorgan da yer aldı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?