;
Arama

Bu Tasarımcılar Atıkları Nasıl Son Moda Giysilere Dönüştürüyor?

Yaratıcılık ve sürdürülebilirlik çağdaş modada bir araya geliyor ve tasarımcılar atık malzemeleri yeniden kullanarak olumlu bir çevresel etkiye sahip yenilikçi parçalar yaratıyor.

15 Ekim 2024, 05:38 ÖS GÜNCELLENDİ
Bu Tasarımcılar Atıkları Nasıl Son Moda Giysilere Dönüştürüyor?

Kim demiş atıklar göz alıcı olamaz diye? Kullanılmış can yeleklerinden terk edilmiş kanepelere kadar dünyanın dört bir yanındaki genç tasarımcılar atıkları giysilere dönüştürüyor. Eylül ayında Hong Kong'da düzenlenen Redress Ödülü, sürdürülebilirlik ve döngüselliğe en az parçalarının çekiciliği kadar öncelik veren yeni nesil yaratıcıları sergiledi. 

Döngüsel bir moda endüstrisine doğru dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan Asya odaklı çevre STK'sı Redress tarafından desteklenen ödül, yarısından fazlası Asya'da olmak üzere 40'tan fazla ülke ve bölgeden, 300'den fazla finalist ve yarı finalistten oluşan bir topluluğa sahip. Bu yılın kazananı olan Tiger Chung, geleneksel endüstri uygulamalarına meydan okumak ve bunları modernize etmek için doğrusal olmayan tasarım çözümlerini kullanan Redress Ödülü sahiplerinin arasında yerini kazandı.

Redress'in kurucusu Dean'e göre dünya "moda atıklarıyla dolup taşıyor". Bunun nedeni aşırı üretim ve tüketimin yanında giysilerin dayanıklılığının dikkate alınmaması. The Global Fashion Agenda ve The Boston Consulting Group tarafından hazırlanan bir rapor, tekstil atıklarının 2015 ile 2030 yılları arasında yaklaşık yüzde 60 oranında artacağını öngörüyor. "Sonuç olarak, çöplükler, yakma tesisleri ve dolaplar tekstil atıklarıyla dolu, gelişmekte olan ülkelerden bahsetmiyorum bile, bu ülkeler de atılan kıyafetlerle boğuşuyor" diye açıklıyor Dean. Ve günümüzde ne kadar ciddi olursa olsun, "modadaki aşırılık daha da kötüleşiyor."

Küresel lüks analistleri sürdürülebilir tasarım çözümlerinin gelecek için çok önemli olduğu konusunda hemfikir. Ancak bu zorluklar, özellikle de sürdürülebilirlik yerine kâra öncelik veren birçok orta ve büyük ölçekli marka tarafından ihmal edilmekte. Moda danışmanı Felicia Garcia, döngüselliğe yapılan yatırımın geri dönüşü yönetim düzeyinde artana kadar, çözümün "yükselen yeteneklerde" yattığını ileri sürüyor. "Bu tasarımcılar, özellikle de Redress Ödülü kazananları, kullanılmayan malzemeleri yenilikçi ve benzersiz yeni giysilere dönüştürerek tasarımları aracılığıyla bir yenilenme hikayesi anlatıyor ve böylece onlara yeni bir hayat ve kullanım sağlıyorlar."

Ünlüleri giydirmekten Paris 2024 Olimpiyatları'nın kapanış törenine kadar, işte değişime öncülük eden Redress kazananlarından bazıları.

İsviçre'den Kevin Germanier, Boncuklu Atıkları Zarif Podyum Parçalarına Dönüştürüyor

Artık ileri dönüşümün ikonu olarak kabul edilen Kevin Germanier, Redress Ödülü'nü 2015 yılında kazandı. Üç yıl sonra, yüzde 100 etik ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış zarif ve sofistike bir kadın modası sunmak için kendi markasını kurdu: inciler, taşlar, tül, pamuk, plastik iplik, ayakkabı tabanları ve daha nicesi. Koleksiyonlarını Paris Moda Haftası'nda sunan Germanier, özellikle büyük moda evleri tarafından satılmayan ürünlerin yaratıcı bir şekilde yeniden kullanımını ele almak üzere LVMH’nin kurduğu bir girişim olan Prélude'ün kreatif direktörü.

 

Germanier'in Paris Moda Haftası'ndaki ilkbahar-yaz 2025 defilesindeki silikon inciler

 

Şili’den Cris Miranda Kimonoları Çağdaş Giysilere Çeviriyor

Miranda, geri dönüştürülmüş ipeklerden yarattığı modern siluetler sayesinde 2022'de Redress Tasarım Ödülü'nde finalist olarak yer aldı ve halk oylamasını kazandı. Andrés Bello Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü mezunu olan Miranda, kimono ve obilerden elde edilen ipekler başta olmak üzere artık malzemelerden ilham alıyor ve "temsil ettiği gerekli değişime" inandığı için kendisini sürdürülebilir bir moda tasarımcısı olarak tanımlıyor. Bir önceki koleksiyonunda annesine ait olan geri dönüştürülmüş deri ceketlere yer vererek sürdürülebilir modaya kişisel ve anlamlı yaklaşımını ortaya koymuştu.

Hong Kong'lu Tiger Chung Kanepeleri Deri Montlara Dönüştürüyor

Chung'un sorunlu ve geri dönüşümü zor tekstil ürünlerini çekici parçalara dönüştürme konusundaki benzersiz yeteneği, sektörde çok ihtiyaç duyulan bir yaklaşım. Öyle ki, 2024 Redress Tasarım Ödülü jürisinin beğenisini kazandı. Nottingham Trent Üniversitesi'nden Moda Tasarımı alanında lisans derecesi olan Chung’un Hong Kong Tasarım Enstitüsü'nden de yüksek lisansı var. Onun keskin bakışları altında otel havluları, havaalanı keçeleri, araba koltuk kılıfları ve antika kanepeler değerli hammaddelere dönüşüyor. Chung, "insan odaklı bir giyim yaklaşımı" benimsiyor ve "kıyafetlerin insanları değil, insanların kıyafetleri kullandığına" inanıyor.

Tsang Fan Yu Can Yeleklerini Ve Yelkenleri Gece Kıyafetine Dönüştürüyor

2015-2016'da ödüle ilk katılanlardan biri olan Tsang'ın tasarım yaklaşımı kusurluluğu kutluyor ve doğa ile insan arasındaki dengeye saygı duyan Zen felsefesine dayanıyor. Hong Kong Polytechnic Üniversitesi'nden Moda Tasarımı ve Hong Kong Şehir Üniversitesi'nden Sosyal Bilimler alanında lisans derecelerine sahip Hong Konglu Japon tasarımcı, uluslararası alanda tanınıyor.

 

TSANGFANYU can yeleklerini ve yelkenleri avangart gece kıyafetlerine dönüştürüyor

 

Hindistan'dan Pavneet Kaur Atık Türbanı Uygun Fiyatlı Giysilere Dönüştürüyor

Kaur, Redress Design Award 2023'te Halkın Seçimi Ödülü'nün sahibi oldu. Çalışmaları "geleneksel uygulamalara meydan okuyan yenilikçi tasarım çözümlerini" araştırıyor ve "tüketime daha bilinçli bir yaklaşıma ilham veriyor". Pearl Academy'de Moda Tasarımı alanında yüksek lisans diploması olan Kaur, atılmış Sih erkek türbanları veya kesilip dikilmiş atıklar gibi kültürel bir geçmişe sahip istenmeyen giysileri kullanarak gardırobun temel parçaları haline gelen klasik, giyilebilir silüetler yaratıyor.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik