;
Arama

Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımladığı Banka Kredileri Eğilim Anketi, kredi standartlarında ikinci çeyrekte yaşanan sıkılaşmayı ve üçüncü çeyrek beklentilerini ortaya koydu. Bankalar, yılın ikinci çeyreğinde işletmelere kullandırdıkları kredilerde daha temkinli davranırken, fonlama koşullarında gevşeme beklentisi öne çıktı.

04 Temmuz 2025, 14:24

2025'in ikinci çeyreğinde bankalar, işletmelere verdikleri kredilere uyguladıkları standartları genel olarak sıkılaştırdı. Özellikle kısa vadeli kredilerde bu sıkılaşma belirginleşirken, uzun vadeli kredilerde önemli bir değişiklik gözlenmedi. Türk lirası cinsinden kredilerde şartlar sabit kaldı, ancak döviz kredilerinde bankalar daha katı davrandı.

KOBİ’lere sağlanan kredilerde şartlar genel olarak aynı kalırken, büyük işletmelere yönelik kredi standartları sıkılaştı.

Üçüncü çeyrek için daha esnek bir yaklaşım öngörülüyor

Bankalar, yılın üçüncü çeyreğinde kredi verme şartlarında sınırlı bir gevşeme yaşanmasını bekliyor. Bu iyileşmenin özellikle Türk lirası krediler ile KOBİ’lere sağlanan kredilerde hissedileceği öngörülüyor. Ancak döviz cinsi krediler ve büyük ölçekli firmalara verilen kredilerde sıkı duruşun sürmesi bekleniyor.

Bireysel kredilerde durum daha dengeli

İkinci çeyrekte ihtiyaç kredileri başta olmak üzere bazı bireysel kredi türlerinde şartlar gevşerken, konut ve taşıt kredilerinde önemli bir değişiklik yaşanmadı. Üçüncü çeyrek için de bankalar, bireysel kredilerde mevcut koşulların büyük oranda korunacağını öngörüyor.

İşletme kredilerine talep artıyor

Kredi talebi açısından bakıldığında, ikinci çeyrekte işletmelere verilen kredilere olan toplam talepte kayda değer bir artış olmadı. Uzun vadeli kredi talebi aynı düzeyde kalırken, TL kredilere olan ilgi biraz azaldı. Ancak KOBİ’ler başta olmak üzere diğer segmentlerde talep artışı dikkat çekti.

Üçüncü çeyrekte ise işletmelerin tüm kredi türlerine olan talebinde belirgin bir yükseliş beklentisi var. Özellikle peşin alımlarda sunulan indirim ve ödeme kolaylıkları bu talebi destekleyen unsurlar arasında.

Bireysel kredi talebinde farklılıklar

İkinci çeyrekte konut kredilerine olan talep artarken, taşıt ve diğer bireysel kredilere olan ilgi azaldı. Konut kredilerindeki artışta, farklı bankalardan sağlanan uygun krediler etkili olurken, taşıt ve diğer kredilerde finansman ihtiyacı azalması talebi düşürdü.

Üçüncü çeyrek beklentileri ise bireysel kredilere olan talepte büyük bir değişim yaşanmayacağı yönünde.

Kâr marjlarında oynama, teminat koşullarında sıkılaşma

Bankalar, ikinci çeyrekte verdikleri kredilerin koşullarını da yeniden şekillendirdi. İşletmelere yönelik kredilerde özellikle daha riskli gruplara uygulanan faiz oranlarında artış yaşanırken, teminat taleplerinde sıkılaşma oldu.

Bireysel kredilerde ise ortalama kâr marjlarında düşüş gözlenirken, riskli kredilerde bu oran sabit kaldı. Vade koşulları açısından en dikkat çeken değişim ise diğer bireysel kredilerde yaşanan gevşeme oldu.

Fonlama koşullarında iyileşme sinyalleri

İkinci çeyrekte bankaların yurtiçi kaynaklara erişiminde olumlu gelişmeler yaşanırken, yurt dışı fonlama koşulları biraz daha zorlaştı. Dış kaynak maliyetleri ve şartlardaki daralma bu alanda sıkılaşmayı beraberinde getirdi.

Ancak üçüncü çeyrekte, hem yurtiçi hem de yurtdışı fonlama koşullarında belirgin bir rahatlama beklentisi dikkat çekiyor. Bu gelişmenin kredi piyasasına olumlu yansıması öngörülüyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • TÜSİAD: Sağlıklı yaşlanmıyoruz

    Cem Cemal Pekin
    TÜSİAD: Sağlıklı yaşlanmıyoruz

  • Trump'ın politikaları nedeniyle ABD turizm sektörü 29 milyar dolar kaybedecek

    Trump'ın politikaları nedeniyle ABD turizm sektörü 29 milyar dolar kaybedecek

  • Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın alarak mobilya sektörüne girdi

    Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın alarak mobilya sektörüne girdi

  • Alibaba’dan tahvil ihracı: Piyasalar olumsuz tepki verdi

    Alibaba’dan tahvil ihracı: Piyasalar olumsuz tepki verdi

  • Avrupa'da ekonomistler küresel sahnede yükselme şansı görüyor

    Avrupa'da ekonomistler küresel sahnede yükselme şansı görüyor

  • Milyonerler yeni rotasını oluşturdu

    Milyonerler yeni rotasını oluşturdu

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)