;
Arama

Avrupa Çin'den gelebilecek ucuz mal akınından korkuyor

ABD Başkanı Trump'ın Çin'e yönelik gümrük vergileri Avrupa ülkeleri için tehlikeli bir senaryoya yol açabilir: Yerel endüstrileri baltalayacak ucuz ürün akını.

14 Nisan 2025, 16:40 Güncelleme: 14 Nisan 2025, 16:45
 Avrupa Çin'den gelebilecek ucuz mal akınından korkuyor
Çin'de bir fabrika (Arşiv)

Çin yıllardır Avrupa için ekonomik bir zorluk. Şimdi ise ekonomik bir felakete dönüşebilir. Çin büyük ölçüde sübvanse edilen elektrikli araçlar, tüketici elektroniği, oyuncaklar, ticari sınıf çelik ve daha fazlası gibi çok çeşitli ucuz mallar üretiyor ancak bunların çoğu, doyak bilmeyen Amerikan pazarına yönelikti.

Şimdi, bu malların birçoğunun ABD Başkanı Donald Trump sayesinde olağanüstü bir gümrük vergisi duvarıyla karşı karşıya kalmasıyla birlikte, Avrupa'da daha fazla ürünün dampingli olacağı ve Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği'nin geri kalanındaki yerel endüstrileri zayıflatacağı korkusu artıyor. Bu ülkeler şimdi kendilerini Trump'ın Çin'le girdiği ticaret savaşının ortasında bulmuş durumdalar. Liderleri çatışma arasında ince bir çizgide, hasar olmaktan kaçınmayı umuyorlar.

İthalat yakından izlenecek


Dış İlişkiler Konseyi'nde Washington merkezli bir araştırmacı olan Liana Fix, “Aşırı kapasite sorunu uzun zaman aldı ama nihayet Avrupa başkentlerine ulaştı. Avrupa'da genel bir eğilim ve bu zamanlarda Avrupa'nın kendini savunması ve koruması gerektiğine dair bir his var” diye konuştu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Amerikan gümrük vergilerinin “dolaylı etkileri” konusunda uyarıda bulunurken ve Çin mallarının akışını yakından izleme sözü verirken bile Çin ile “yapıcı bir şekilde ilişki kurma” sözü verdi. Yeni bir görev gücü damping belirtileri için ithalatı izleyecek. Trump'ın gümrük vergileri yürürlüğe girerken Von der Leyen “Ne küresel kapasite fazlasını absorbe edebiliriz ne de pazarımızda damping yapılmasını kabul edebiliriz” dedi.

Hem Çin'e hem de ABD'ye yönelik sert ama ölçülü mesajı, bunun Avrupa'nın ekonomik felaketten kaçınması için en iyi şans olabileceğini söyleyen ticaret uzmanlarını etkiledi. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Asya Programı Direktörü Janka Oertel, Pekin'den gelen tehdide karşı “ölçülü” bir yanıt olarak nitelendirdi. Oertel, “Çin'e karşı durmaya devam ediyorlar, çünkü aksi takdirde kaybediyorlar” dedi.

Çin’den güvence talebi


Ancak bu yüksek riskli an kıtanın birliğini test ediyor. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez geçen hafta Pekin'e giderek Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü ve ABD gümrük vergilerine karşı bir önlem olarak Çin ile daha fazla angajman kurulması çağrısında bulundu. Çin lideriyle el sıkışırken görüntülenen Sánchez'in bu yaklaşımı, Von der Leyen ve Avrupa Komisyonu'nun yürütme organı olan Avrupa Komisyonu liderliği Pekin'den dampingin hızlanmayacağına dair güvence talep etmeye devam ederken geldi.

Almanya geçen yıl, Çin'in kendi otomobil endüstrisine uyguladığı vergileri arttıracağından korkarak Avrupa Birliği'nin uyguladığı yüksek elektrikli araç tarifelerine karşı çıktı. Artık AB üyesi olmayan İngiltere'de Başbakan Keir Starmer, ülkesinin durgun ekonomisini canlandırmaya çalışırken Çin ile “tutarlı, dayanıklı, saygılı” ilişkiler kurulması çağrısında bulundu. Bir politika araştırma kuruluşu olan Rhodium Group'un kıdemli danışmanı Noah Barkin, “En kötü senaryo, yüksek ABD gümrük vergileri” ve aynı zamanda “Çin'in Avrupa pazarına akın etmesi” dedi. Barkin bunun “Avrupa endüstrisi için çifte darbe” olacağını söyledi ve ”Avrupa'nın kaçınmak istediği de bu” diye ekledi. 

İspanya'da Sánchez ve İngiltere'de Starmer gibi Çin ile daha yakın bağların çözümün bir parçası olabileceğini savunan liderler, ülkelerinin daha fazla yabancı yatırım için istekli olduğu bir dönemde bunun siyasi olarak kazanan bir mesaj olduğunu gördüler. Binlerce kişiye istihdam yaratacak yeni bir Çin fabrikasının duyuruları ülke içinde popüler. Ancak zaman zaman bu heves, ticaret konusunda tutarlı bir Avrupa mesajının altını oyma tehdidi yaratabilir.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

    Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler