;
Arama

Avrupa, ABD gümrük vergilerinin hedefi olan ülkelerle ilişkileri güçlendirecek

AB, ABD Başkanı Donald Trump'ın vergilerinden etkilenen diğer ülkelerle ilişkilerini yakınlaştırmaya hazırlanıyor. AB rekabet lideri Teresa Ribera, bloğun Hindistan ve Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ülkelerle ticaret anlaşmalarını derinleştirmek istediğini söyledi.

14 Temmuz 2025, 10:47

Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük vergilerinden etkilenen diğer ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye hazırlanıyor. Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Kanada ve Japonya gibi ülkelerle koordinasyon ihtimali de masada. Bu adım, AB ile ABD arasındaki otomobil tarifeleri ve tarım ürünlerine uygulanan gümrük vergileri gibi konularda süren ve özellikli ilerleme kaydedilemeyen müzakerelerin uzamasıyla geliyor. 

Temiz, Adil ve Rekabetçi Geçişten Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, blokun Hindistan ve diğer Asya-Pasifik ülkeleriyle ticaret anlaşmalarını derinleştirmeyi planladığını duyurdu. Ribera iklim konulu görüşmeler için bulunduğu Pekin’de Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada, “Pasifik bölgesindeki diğer ülkelerle ne kadar ileri, ne kadar derin gidebileceğimizi araştırmalıyız” dedi. Ribera, AB ile Hindistan arasındaki ticaret görüşmelerinin yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

"Ek önlemler hazırlamaya devam edeceğiz"

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de tarifelerin duraklatılmasının ardından blokun ABD’ye karşı tedbirleri duraklatmayı 1 Ağustos’a kadar uzatacağını açıkladı. Söz konusu önlemler, Trump döneminde çelik ve alüminyumda uygulanan tarifelere yanıt olarak alınmış, daha sonra duraklatılmıştı.  Von der Leyen, “Aynı zamanda tam olarak hazır olmak için ek karşı önlemler hazırlamaya devam edeceğiz” diyerek “müzakere edilmiş bir çözüm” vurgusu yaptı.

Mevcut karşı önlemler listesi yaklaşık 21 milyar euroluk ABD mallarını hedef alacak; bloka ayrıca yaklaşık 72 milyar euro tutarında başka bir liste ve bazı ihracat kontrolleri de hazır. Von der Leyen ayrıca, blokun en güçlü ticaret aracı olan zorlayıcı önlem mekanizmasını (ACI) bu aşamada kullanmayacaklarını söyledi. “ACI olağanüstü durumlar için yaratıldı. Şu an o noktada değiliz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medyadan yaptığı açıklamada, anlaşma sağlanamazsa inandırıcı karşı önlemlerin, ACI dahil hızla hazırlanması gerektiğini belirtti. Almanya Başbakanı Friedrich Merz pazar akşamı, eğer müzakereyle çözüm bulunamazsa yüzde 30’luk tarifelerin Almanya ihracatçılarını “çekirdekten vuracağını” söyledi. Merz, bu büyüklükteki tarifelerin yürürlüğe girmemesi için diğer liderlerle yakın koordinasyon içinde olduklarını belirtti. “Bunun için iki şeye ihtiyacımız var: AB’de birlik ve Amerikalı başkanla iyi iletişim hatları” dedi.

"Kademeli şekilde karşılık verilecektir"

Goldman Sachs ekonomistleri Sven Jari Stehn ve diğerleri bir notta, önerilen yüzde 30’luk tarifeyle birlikte mevcut sektörel vergiler ve kritik ürünlerde beklenen ek vergiyle ABD’nin AB’ye uyguladığı etkin vergi oranının 26 puan artacağını yazdı. Bu durumun, uygulanması ve sürdürüldüğü takdirde, euro bölgesi GSYH’sını 2026 sonuna kadar kümülatif olarak yüzde 1,2 oranında düşüreceğini belirtti .

Goldman Sachs ekonomistleri, “AB muhtemelen yeni ABD tarifeleri uygulandığı gün, kademeli şekilde karşılık verecektir; bu da ticaretin daha fazla tırmanma riski anlamına geliyor” dedi. Ancak son tehditin “müzakere taktiği” olabileceğini düşündükleri için baz senaryolarında mevcut tariflerin (tüm mallarda yüzde 10, çelik, alüminyum ve otomotivde yüzde 25) devam edeceğini öngörüyorlar.

Trump'ın mektubu müzakere umutlarını zedeledi

Trump, nisan ayında önerdiği tarifeleri ince ayarlarla yeniden birçok ticaret ortağına mektupla bildirdi ve ek görüşme teklif etti. Cumartesi yayımlanan mektupta Trump, anlaşma sağlanamazsa AB’nin gelecek aydan itibaren yüzde 30’luk tarifeyle karşılaşacağını belirtti .Trump, pazar günü Maryland’da bulunan Joint Base Andrews’ta gazetecilere “AB ile ticaret konusunda görüşüyoruz” dedi. AB, yüksek tarifeler uygulanmadan önce ABD ile ön anlaşma yaparak yüksek tarifeleri önlemeyi hedefliyordu ancak Trump’ın mektubu Brüksel’deki son umutları sekteye uğrattı. ABD ile görüşen diğer ülkeler (örneğin Meksika) benzer mektuplarla şaşkına döndü.

AB, tarım ihracatında yüzde 10’u geçmeyen bir tarife oranı peşinde. Bazı otomobil üreticilerinin, ABD’ye yatırım karşılığı tarife muafiyeti öngören ofset mekanizması önerisi şu aşamada değerlendirilmedi; zira AB, bunun üretimi Atlantik ötesine kaydırmasını endişe ediyor. AB müzakerecileri, kaynaklara göre görüşmeleri şu anda otomobil tarifeleri üzerine yoğunlaştırdı.

Görüşmelerin bu hafta da devam etmesi bekleniyor. ABD ve AB, çoğu AB ihracatına yüzde 10 tarife uygulanmasını öngören bir başlangıç anlaşması üzerinde görüşüyor; havacılık ve medikal cihazlar gibi bazı sektörlere sınırlı muafiyetler öngörülüyor. Bloomberg daha önce, AB’nin içkide daha düşük oranlar talep ettiğini, çelik ve alüminyumda Trump’ın uyguladığı yüzde 50 tarifenin kota yoluyla hafifletilmesini istediğini yazmıştı. ABD, tarım ürünlerinde yüzde 17’lik bir tarife önerdi. Herhangi bir başlangıç anlaşması aynı zamanda sektörel olmayan engelleri, ekonomik güvenlik işbirliğini ve stratejik satın almaları da kapsayabilir.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Ticaret Bakanlığı’ndan indirimli satış uyarısı

    Ticaret Bakanlığı’ndan indirimli satış uyarısı

  • Altında 2025 için rekor beklentisi

    Altında 2025 için rekor beklentisi

  • Çin’in ihracatında beklentilerin üzerinde artış

    Çin’in ihracatında beklentilerin üzerinde artış

  • Çin’in nadir toprak elementi ihracatı 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı

     Çin’in nadir toprak elementi ihracatı 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı

  • Lüksün en pahalı olduğu şehirler: Singapur ve Londra

    Lüksün en pahalı olduğu şehirler: Singapur ve Londra

  • Borsada manipülasyon iddiası: 8 şüpheli hakkında gözaltı kararı

    Borsada manipülasyon iddiası: 8 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)