Apple'ın MP Materials ile 500 milyon dolarlık anlaşması hisseleri yükseltti
ABD'de MP Materials, madencilik şirketinin birçok yüksek teknoloji cihazındaki hayati rolleri nedeniyle giderek daha fazla talep gören nadir toprak malzemeleri için bir geri dönüşüm hattı geliştirmek üzere Apple ile 500 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı. Anlaşmanın duyurulmasının ardından şirketin hisseleri dün yüzde 20'nin üzerinde bir artışla kapandı.
Öne çıkanlar
• ABD'deki tek nadir toprak elementleri madencilik şirketi olan MP Materials, teknoloji devinden yapılan açıklamaya göre Teksas'taki amiral gemisi tesisinde geliştirilen nadir toprak mıknatıslarını Apple'a satacak.
• Apple, anlaşma kapsamında MP Materials'a 500 milyon dolar taahhüt edecek ve MP Materials'ın Apple ürünlerinde kullanılmak üzere nadir toprak elementlerini yeniden işlemesine olanak tanıyacak bir nadir toprak geri dönüşüm hattı oluşturmak için madencilik şirketiyle birlikte çalışacak.
• MP Materials ayrıca Fort Worth Magnetics tesisinin kapasitesini artıracak ve 2027 yılında yüz milyonlarca Apple ürününü destekleyecek mıknatıs sevkiyatlarına başlayacak.
• Associated Press'in haberine göre bu genişleme, iPhone'ların titreşmesini sağlayan mıknatısları üretmek için özellikle geri dönüştürülmüş malzemeler kullanacak.
• MP Materials hisseleri salı günü 53,69 dolardan açıldı ve daha sonra 2020'de halka açılan şirket için tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 58,23 dolardan kapandı.
• Apple hisseleri MP Materials'ınki kadar yükselmedi ve yüzde bir oranında artışla 209,11 dolardan kapandı.
Nadir toprak elementler neden önemli?
Nadir elementler, akıllı telefonların, rüzgar türbinlerinin, elektrikli araçların, savunma teknolojisinin ve daha fazlasının üretiminde kilit rol oynayarak birçok modern teknoloji için çok önemli hale gelmiştir. Nadir toprak elementlerinin geri dönüşümü, bunların çıkarılması kadar önemli hale gelmiştir ve nadir element tedarik zincirinin sürdürülmesinde kilit rol oynamaktadır.
Arka plan
ABD'nin nadir toprak elementleri üretiminde Çin'in gerisinde kalması, ABD Başkanı Donald Trump yönetimini yerli topraklarda üretimi artırmaya yöneltti. Dünyadaki nadir toprak madeni arzının yaklaşık yüzde 60'ını çıkaran ve kapsamlı gümrük vergisi politikaları nedeniyle Trump ile tartışan Çin, kısa süre önce askeri kullanımlar haricinde ABD için nadir toprak ihracat izni verdi. Danışmanlık firması Teneo'nun genel müdürü Gabriel Wildau Associated Press'e yaptığı açıklamada, Çin'in nadir toprak malzemeleri üzerindeki hakimiyetinin ülkeye ticaret görüşmelerinde önemli bir koz verdiğini ve ülkenin ABD'nin askeri kullanımlarına sınırlama getirmesine olanak tanıdığını söyledi.