;
Arama

AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

Avrupa Birliği ve ABD'nin, çoğu ürün için yüzde 15 gümrük vergisi öngören bir ticaret anlaşmasına yaklaştığı söylenirken, Trump’ın anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağı belirsizliğini koruyor. Anlaşma sağlanamazsa, AB 90 milyar euro değerinde ABD malına misilleme vergileri hazırlıyor. Müzakerelerin kaderi, 1 Ağustos öncesi kritik viraja girdi.

24 Temmuz 2025, 11:44 Güncelleme: 24 Temmuz 2025, 12:41

Avrupa Birliği ve ABD, ithalatın çoğu için yüzde 15’lik bir gümrük vergisi belirleyecek bir anlaşmaya doğru ilerliyor. Müzakereler hakkında bilgilendirilen diplomatlara göre bu yönde ilerleme kaydediliyor. Bloomberg'in haberine göre diplomatlar, üye devletlerin bu seviyedeki vergileri kabul etmeye hazır olabileceğini ve AB yetkililerinin otomobiller gibi sektörleri kapsayacak şekilde bu vergileri yaygınlaştırmaya çalıştığını belirtti. Diplomatlardan biri, belirli bir kotayı aşan çelik ve alüminyum ithalatının ise yüzde 50 oranında daha yüksek bir gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Diplomatlar, AB müzakerecilerinin bir anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimser olduğunu ancak her türlü anlaşmanın nihai olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına bağlı olduğunu ve onun kararlarının öngörülemez olduğunu bildiklerini de vurguladı. ABD’li bir yetkiliye göre müzakereler hala sürüyor ve yakın zamanda bir anlaşma açıklanmayabilir.

Trump'ın tehdidi öncesi anlaşmaya yaklaşmışlardı

Her iki taraf da Trump’ın dünya çapındaki ticaret ortaklarına yönelttiği gümrük vergileriyle tetiklenen tam kapsamlı bir ticaret savaşından kaçınmak amacıyla son haftalarda görüşmeleri hızlandırdı. İki hafta önce AB ve ABD müzakerecileri anlaşmaya oldukça yaklaşmıştı ancak ABD Başkanı’nın 1 Ağustos’a kadar anlaşmaya varılamazsa Brüksel’i ithalatın çoğuna yüzde 30 vergiyle tehdit etmesi sonrası süreç durakladı.

AB'nin misilleme önlemleri

Trump, genel gümrük vergisinin yanı sıra otomobil ve otomobil parçalarına yüzde 25, çelik ve alüminyuma ise bunun iki katı oranda gümrük vergisi uyguladı. Ayrıca, ilaç ve yarı iletkenleri de önümüzdeki aydan itibaren yeni vergilerle hedef alma tehdidinde bulundu ve yakın zamanda bakıra yüzde 50’lik bir vergi açıkladı. Eğer belirtilen tarihe kadar bir anlaşmaya varılamaz ve Trump yüzde 30'luk vergi tehdidini hayata geçirirse, AB misilleme önlemleri hazırlıyor.

AB’nin karşılık hamlesi, değeri 90 milyar euro'yu (106 milyar dolar) aşan Amerikan mallarına yüzde 30 oranında eşdeğer vergiler içeren bir paketi kapsayacak. Bu liste, Boeing uçakları, ABD üretimi otomobiller ve bourbon viskisi gibi sanayi ürünlerini içerecek. Birlik ayrıca, ABD’li şirketlerin Avrupa pazarına erişimini kısıtlama yetkisi veren "zorlamaya karşı enstrüman" (ACI) adlı aracı devreye almayı da tartışıyor.

AB Komisyonu’nun, bu ACI mekanizmasını devreye sokmak için gereken nitelikli çoğunluğu üye devletlerden almasının beklendiği belirtiliyor. ACI, AB’nin elindeki en güçlü ticaret aracı konumunda ve giderek daha fazla sayıda üye devlet, bir anlaşma sağlanamazsa bu aracın kullanılmasını destekliyor. ACI esas olarak caydırıcı bir araç olarak tasarlandı ve devreye alınması için üye devletlerin nitelikli çoğunluk desteği gerekiyor. ACI, AB’nin ABD’li teknoloji devlerine yönelik yeni vergiler, ABD yatırımlarına hedefli sınırlamalar ve ABD şirketlerinin AB pazarına erişiminin kısıtlanması gibi geniş çaplı misilleme önlemleri başlatmasına olanak tanıyor.

Yine de başkentler ve yetkililer arasında hakim olan görüş, Washington ile müzakerelerin rayında tutulması ve gelecek ayki son tarih öncesinde bir çözüme ulaşılması yönünde. Görüşülen yüzde 15’lik gümrük vergisi tabanı, şu anda AB-ABD ticaretinde ortalama yüzde 4,8 olan en çok kayrılan ülke oranını da içerecek şekilde tasarlandı. Bu da mevcut duruma kıyasla yaklaşık yüzde 10’luk ek bir artışı temsil edecek. Yetkililerden biri, AB’nin bu oranın ilaç ürünleri ve yarı iletkenler gibi sektörlerde de uygulanmasını istediğini belirtti. Capital Economics’in Avrupa baş ekonomisti Andrew Kenningham yayınladığı bir araştırma notunda, “Bu büyük bir artış olurdu ancak Euro Bölgesi'nin toplamı açısından makroekonomik etkisi sınırlı olur” dedi. 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Airbnb seyahati yeniden tanımlayabilir mi?

    Airbnb seyahati yeniden tanımlayabilir mi?

  • Citi'den TCMB analizi: Faiz indirimi sonrası sıkı duruş zorlaşabilir

    Citi'den TCMB analizi: Faiz indirimi sonrası sıkı duruş zorlaşabilir

  • HSBC: Dört Türk şirketi MSCI endeksinden çıkarılabilir

    HSBC: Dört Türk şirketi MSCI endeksinden çıkarılabilir

  • Intel'de 22 bin kişi işten çıkarılıyor

    Intel'de 22 bin kişi işten çıkarılıyor

  • Lüks milyarderi Arnault dünya liderlerine baskı yapıyor

    Lüks milyarderi Arnault dünya liderlerine baskı yapıyor

  • 10 soruda Gayrimenkul Sertifikası'yla borsadan ev alma süreci

     10 soruda Gayrimenkul Sertifikası'yla borsadan ev alma süreci

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi