AB Trump’ın tarifelerini kabul etmeye hazırlanıyor ancak bazı muafiyetler talep ediyor
Avrupa Birliği, ABD ile birçok ihracat kalemini kapsayan yüzde 10’luk evrensel bir tarife içeren bir ticaret düzenlemesini kabul etmeye istekli ancak ABD’nin ilaç, alkol, yarı iletkenler ve ticari uçaklar gibi kilit sektörlerde daha düşük oranları taahhüt etmesini istiyor. Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre AB ayrıca ABD'nin otomobiller ve otomobil parçalarına uyguladığı yüzde 25’lik tarife ile çelik ve alüminyum üzerindeki yüzde 50’lik tarifeyi fiilen düşürmek için kotalar ve muafiyetler talep ediyor. Kaynaklar AB adına ticaret müzakerelerini yürüten Avrupa Komisyonu'nun bu düzenlemeyi ABD lehine hafif bir avantaj sağlasa da yine de kabul edilebilir olarak değerlendirdiğini aktardı.
AB'nin, Donald Trump ile neredeyse tüm AB ihracatına uygulanacak yüzde 50’lik tarifeler yürürlüğe girmeden önce, 9 Temmuz’a kadar bir ticaret düzenlemesi yapması gerekiyor. ABD Başkanı, yerli üretimi geri getirmek, vergi indirimi uzatmasının finansmanını sağlamak ve diğer ülkelerin ABD’den faydalanmasını engellemek istediğini belirterek neredeyse tüm ticaret ortaklarına tarife uyguladı.
2024 yılında AB, ABD’ye 52.8 milyar euro (62.2 milyar dolar) değerinde otomobil ve otomobil parçası ihraç etti; bu, ABD'nin en büyük ihracat kalemi oldu. AB ayrıca başta Almanya, İtalya ve Fransa olmak üzere 24 milyar euro'luk çelik ve alüminyum ihracatı gerçekleştirdi. Bu veriler, AB ve ING Groep NV analistleri tarafından derlendi; Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nden alınan verilere dayanıyor.
AB ve ABD, müzakerelerin son tarihin ötesine uzatılmasına imkan tanıyacak geçici bir anlaşmaya 9 Temmuz’a kadar ulaşılabileceğine dair artan bir güven duyuyor. Herhangi bir anlaşma, tarife ve tarife dışı engelleri kapsayacak, önemli ABD ürünlerinin alımına ilişkin düzenlemeler içerecek ve iş birliği yapılacak ek alanları belirleyecek.
Sektörel tarifelerin baştan ele alınmasını istiyor
Konuya yakın kaynaklara göre AB’nin ticaretten sorumlu yetkilisi Maros Sefcovic, görüşmeleri ilerletmek amacıyla bu hafta Washington’a bir heyetle birlikte gidecek. Blok, prensipte bir anlaşmanın en iyi senaryo olmaya devam ettiğine inanıyor ancak yetkililer, bu tür geçici bir düzenlemenin ne kadar süreceği konusunda netlik sağlayamıyor. İki kaynağa göre komisyon ayrıca ABD'nin hâlihazırda uygulamakta olduğu sektörel tarifelerin ve Washington’ın planladığı gelecekteki tarifelerin baştan ele alınmasını istiyor.
AB, tarife dışı engelleri büyük ölçüde sadeleştirme gündemi üzerinden ele almayı hedefliyor ve sıvılaştırılmış doğal gaz ile yapay zeka teknolojileri gibi alanlarda stratejik alımları keşfetmeyi önerdi. Blok ayrıca ekonomik güvenlik alanında ABD ile birlikte çalışmaya da açık. AB, ABD tarifelerinin şu anda 380 milyar euroluk, yani ABD’ye yapılan ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini kapsadığını tahmin ediyor.
Masada dört senaryo var
Komisyon, üye ülkelere pazartesi günü yaptığı bilgilendirmede ABD’den tarifeler, tarife dışı ticaret engelleri ve stratejik iş birliği alanlarını kapsayan bir teklif aldığını bildirdi. Ancak, ABD teklifine ilişkin belirli ayrıntılar üye ülkelerle paylaşılmadı. Yetkililer, gelecek haftaki son tarih öncesinde dört olası senaryo ortaya koydu: Kabul edilebilir düzeyde bir asimetri içeren bir anlaşma; AB’nin kabul edemeyeceği ölçüde dengesiz bir ABD teklifi; müzakerelerin devam etmesine olanak tanımak için sürenin uzatılması; ya da Trump’ın görüşmelerden çekilerek tarifeleri artırması.
Kaynaklara göre son senaryo muhtemelen AB’nin tüm seçenekleriyle misilleme yapmasına neden olur. Müzakerelere paralel olarak blok, görüşmelerin tatmin edici bir sonuç vermemesi durumunda uygulanacak karşı önlemleri hazırlamaya devam ediyor.