Zorlukları yenen 10 milyarder
2024 sona ererken ABD’li milyarderler borsa yükselmeyi sürdürdüğü yılı daha zengin ve daha güçlü olarak kapatıyorlar. Şans hayatlarında önemli bir faktör olarak görülse de bazıları, başlangıçta o kadar da şanslı değildi. Milyarderler listesinde yer alanların büyük bir kısmı zengin ailelerde dünyaya gelmiş olsalar da bazılarının doğduklarında neredeyse hiçbir şeyleri yoktu.
Örneğin Melaleuca’nın kurucusu Frank VanderSloot çocukluğunu Idaho’da bir çiftlikte çalışarak geçirdi. VanderSloot Forbes'a çocukken en sevdiği Noel hediyesini anlatırken, “Ailemin fazla parası yoktu ama sekiz yaşımdayken babam bana eve delikli bir karton kutu getirdiğinde çok heyecanlanmıştım. İçinde bir güvercin vardı! Demiryolunda çalışıyordu, bu yüzden onu yakalamış ve eve getirmişti” dedi. Şimdi VanderSloot'un tahmini serveti 3.2 milyar dolar. Forbes’un hesaplamalarına göre eğer bu servetin tamamının likit olduğu varsayılırsa VanderSloot ABD’deki her çocuğa bir güvercin alabilir.
Oprah Winfrey, annesiyle tek başına yaşayan bir çocukken, Noel Baba'nın var olmadığını öğrendi ve annesi ona o yıl Noel'i kutlamaya paralarının yetmeyeceğini söyledi. Kendi adını taşıyan programında anlattığına göre birkaç rahibe beklenmedik bir anda evine gelip yiyecek ve oyuncak bebek verince, bu onun hayatının en güzel Noel'i oldu. Şu anda tahmini 3 milyar dolar değerinde olan Winfrey, on binlerce ihtiyaç sahibi çocuğa oyuncak bağışlayarak bu iyiliğin karşılığını ödemeye çalıştı. Forbes, çocukluklarını VanderSloot ve Winfrey gibi zorluklarla mücadele ederek geçiren 10 milyarderin hikayesini yazdı.
Harold Hamm
Net serveti: 18.5 milyar dolar
Hamm, Oklahoma'da yoksul bir tarım işçi ailede 13 kardeşten biriydi. Çocukken yalınayak pamuk toplayarak ailesine yardım etti ve daha sonra 16 yaşında bir benzin istasyonunda işe girdi. Bu, petrol ve gaza olan ilgisini ateşledi ve onu petrol sahalarına su taşıyan bir kamyon işi kurmaya yöneltti. 1967 yılında, şu anda günde 400 bin varil petrol ve gaz üreten Continental Resources'ı kurdu. Hamm, şirketi 2022 yılında 27 milyar dolarlık bir işlemle özelleştirdi.
Jan Koum
Net serveti: 16.4 milyar dolar
Koum, Kiev yakınlarında bir köyde sıcak suyu olmayan bir evde büyüdü. 16 yaşındayken annesiyle birlikte Kaliforniya'ya göç etti. Annesi önce bebek bakıcılığı yaparak, ardından da kanser olunca devlet yardımı alarak onları geçindirdi. Koum aynı zamanda bir markette temizlikçi olarak para kazanıyordu. Daha sonra anlık mesajlaşma şirketi WhatsApp'ı kurdu ve 2014 yılında 19 milyar dolara Facebook'a sattı. Anlaşmayı bir zamanlar yemek kuponu topladığı sosyal hizmetler ofisinin merdivenlerinde imzaladı.
David Steward
Net serveti: 11.4 milyar dolar
1950'lerde Missouri'de büyürken babası ona ve altı kardeşini çöpçülük, tamircilik ve kapıcılık yaparak baktı. 1990'da kurduğu teknoloji çözümleri şirketi World Wide Technology şirketinin ilk günleri de zor geçti, ödemelerini alamadı ve hatta arabasına el konulmasını ofisin otoparkından izledi. Bugün WWT yıllık 20 milyar dolar gelir elde ediyor ve Steward ABD'deki en zengin siyahi kişi.
Igor Olenicoff
Net serveti: 8.3 milyar dolar
Bolşeviklerin iktidarı ele geçirmesi üzerine Rusya'dan kaçan Çarlığa bağlı bir ailenin oğlu olan Olenicoff, İran'da büyüdü. Ailesi 1957 yılında dört bavulla Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve yeni ülkelerindeki ilk gecelerinde değerli eşyaları çalındı. Annesi ve babası sırasıyla temizlikçi ve kapıcı olarak iş bulurken, Olenicoff da bir hırdavatçıda iş buldu. Olenicoff şimdi 8 milyon metrekarelik ofis alanı ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde 17 binden fazla konuta sahip bir emlak imparatorluğunun sahibi.
Gail Miller
Net serveti: 4.4 milyar dolar
Miller, Büyük Buhran'ın hemen ardından dokuz çocuğun altıncısı olarak, tek ampulleri olan ve onu odadan odaya taşımak zorunda kalan çok az imkana sahip bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Toyota'da eski parça müdürü olan kocasıyla (ö. 2009) birlikte tek bir Toyota bayiliğini ülkenin en büyük otomobil bayi ağlarından birine dönüştürdü. Daha sonra 2021 yılında Asbury Automotive'e 3,2 milyar dolara sattı. Şimdi Larry H. Miller Group adlı yatırım şirketinin sahibi.
Bob Parsons
Net serveti: 3.9 milyar dolar
Parsons Baltimore'da yoksul bir ailede büyüdü. Annesi akıl hastalığından muzdarip bir ev kadınıydı; babası ise Montgomery Ward'da mobilya satıcısıydı. Okulda zorlandıktan ve 12. sınıfta neredeyse sınıfta kaldıktan sonra Parsons, Deniz Piyadelerine katıldı ve Vietnam'a gitti. Dört madalya ve TSSB ile döndü. Daha sonra sattığı GoDaddy web hosting firması ile bir servet kazandı.Parsons şimdi golf kulübü markası PXG'nin, motosiklet bayiliklerinin ve ticari birçok gayrimenkulün sahibi ve gazilere yardım için milyonlar bağışladı.
David Murdock
Net serveti: 3.7 milyar dolar
Murdock çocukken annesi ve babası seyyar satıcılık ve çamaşırcılık yaparak düzensiz bir gelir kazanıyorlardı. 14 yaşına geldiğinde disleksik olan Murdock okulu bıraktı ve kendi başının çaresine bakmaya başladı. Bir benzin istasyonunda çalıştı ve orada yaşadı. Ardından İkinci Dünya Savaşı'nda askere alındı. Döndüğünde, bir lokanta açmak için 1.800 dolar borç aldı, ardından gayrimenkule yatırım yapmaya başladı ve sonunda meyve ve sebze üreticisi Dole Food'un sahibi olan Castle & Cooke dahil olmak üzere çeştli şirketleri satın aldı. Bugün 101 yaşındaki bu adam sağlıklı beslenmenin savunucusu (çoğunlukla vejetaryen besleniyor) ve uzun ömürlülük konusunda takıntılı. 125 yaşına ulaşmayı umuyor.
Howard Schultz
Net serveti: 3.3 milyar dolar
Schultz 7 yaşındayken, bebek bezi dağıtım şoförü olan babası iş kazası geçirdi. Sigortası yoktu. Schultz 2019 tarihli otobiyografisinde Kuzey Michigan Üniversitesi'ndeki eğitimini barmenlik yaparak ve bazen kanını satarak tamamladığını yazdı. 1980'lerde, o zamanlar bir düzineden az mağazası olan bölgesel bir kahve zinciri olan Starbucks'ı devraldı ve bugün 40 binden fazla şubesi olan uluslararası bir lider haline getirdi.
John Paul DeJoria
Net serveti: 3 milyar dolar
DeJoria, 1950'lerde Los Angeles şehir merkezinde ortaokula giderken bekâr annesinin kendisine bir keresinde ailesinin sadece 27 senti olduğunu söylediğini hatırlıyor. İki kez evsiz kaldı ve bu süreçlerde arabasında yaşadı. 1980 yılında 700 dolarlık birikimiyle John Paul Mitchell şampuan şirketini kurdu. Şirket şu anda 80'den fazla ülkede 100'den fazla saç ve şekillendirme ürünü sunuyor. DeJoria ayrıca 1989 yılında Patrón Spirits'ten hisse satın aldı ve 2018 yılında 5,1 milyar dolara Bacardi'ye sattı.
Rihanna
Net serveti: 1.4 milyar dolar
Pop yıldızının Barbados'taki çocukluğu, özellikle de bir sokak tezgahında giysi satan babasının uyuşturucu ve alkol bağımlılığından muzdarip olması nedeniyle zorluklarla geçti. Bir seçmede müzik yapımcısı Evan Rogers'ı etkiledikten sonra sekiz platin stüdyo albümü yayınladı. Fransız perakendeci LVMH ile ortak sahibi olduğu kozmetik serisi Fenty Beauty sayesinde şu anda dünyanın en zengin kadın müzisyenlerinden biri.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor