;
Arama

Yeni Zelanda'da zengin yaşamanın maliyeti

Yurt dışında yaşamanın hayalini mi kuruyorsunuz? Peki, ortalama maaşlar ve yaşam maliyeti açısından Yeni Zelanda nasıl bir yer? İşte altın vize ve dijital göçebe programları ile bu ülkede varlıklı olmanın ne anlama geldiğine dair ipuçları.

13 Temmuz 2025, 11:03

Nefes kesici manzaraları, canlı Māori kültürü ve dünya çapında bir macera başkenti olarak ünüyle Yeni Zelanda, hem gezginler hem de yurtdışında yaşamak isteyenler için bir rüya destinasyonu. Peki, Yeni Zelanda’da varlıklı olmak ne anlama geliyor? Taşınmayı düşünüyorsanız ya da sadece Kiwi yaşamı hakkında merak ediyorsanız, yaşam maliyetini, ortalama maaşları ve vize fırsatlarını anlamak bu ada ülkesinin size uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir.

Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi, Yeni Zelanda’yı etkileyici manzaralarıyla yepyeni bir izleyici kitlesiyle tanıştırdı. Ülke hakkında yaygın bir klişe, insanlardan çok koyun olduğu; AP’ye göre 23,6 milyon koyun ve 5,3 milyon insan bulunuyor. Yani her bir Yeni Zelandalıya yaklaşık 4,5 koyun düşüyor. Ülke CNTraveler’ın son “Dünyanın En İyi Ülkeleri” listesinde 8. sırada yer alıyor.

İtalya'da zengin yaşamanın maliyeti

Yeni Zelanda, U.S. News’un 2024’te yayımladığı “Dünyanın En İyi Ülkeleri” listesinde dokuzuncu sırada yer aldı; 2023’te sekizinciydi. Macera, yaşam kalitesi ve toplumsal amaç gibi kategorilerde yüksek puanlar aldı. Rahat bir emeklilik için ise ikinci sırada yer aldı.

Yıllık ortalama maaş

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) göre Yeni Zelanda’da kişi başına düşen ortalama hane halkı geliri yılda yaklaşık 39 bin 24 dolar. Bu, ABD ortalaması olan 51.147 doların altında ancak OECD ortalaması olan 30 bin 490 doların üzerinde. İlginç bir şekilde, genel yaşam memnuniyetlerini 0 ile 10 arasında değerlendirmeleri istendiğinde, Yeni Zelandalılar ortalama 7,3 puan verdi; bu da OECD ortalaması olan 6,7’nin üzerindedir.

Yeni Zelanda’da yaşam maliyeti

Yeni Zelanda’daki yaşam maliyeti, ABD’ye göre biraz daha düşüktür. Numbeo’ya göre, kira hariç tek bir kişinin aylık yaşam maliyeti aşağıdaki gibi:

İsviçre: 1.659 dolar

Fransa: 1.200 dolar

ABD: 1.166 dolar

Almanya: 1.139 dolar

İrlanda: 1.112 dolar

Birleşik Krallık: 1.095 dolar

Avustralya: 1.050 dolar

Kanada: 1.023 dolar

Yeni Zelanda: 1.012 dolar

Japonya: 927 dolar

İtalya: 905 dolar

Letonya: 874 dolar

Yunanistan: 832 dolar

Malta: 801 dolar

İspanya: 731 dolar

Tayland: 650 dolar

Meksika: 637 dolar

Portekiz: 592 dolar

Filipinler: 573 dolar

Brezilya: 466 dolar

Bazı giderler, özellikle konut, Avrupa’ya kıyasla önemli ölçüde daha yüksek olabilir. Yeni Zelanda’da kira, Fransa’ya göre yaklaşık yüzde 19 daha yüksektir. Ancak ABD ile karşılaştırıldığında, Yeni Zelanda’daki kira yüzde 38 daha düşüktür.

Almanya'da zengin yaşamanın maliyeti

Yeni Zelanda’daki restoran fiyatları genellikle ABD’ye göre yaklaşık yüzde 15 daha ucuzdur ve market alışverişi fiyatları da yaklaşık yüzde 9 daha uygundur.

Yeni Zelanda’da ortalama net servet

UBS’nin 2024 Küresel Servet Endeksi’ne göre Yeni Zelanda, ortalama ve medyan servet açısından dünyanın en zengin ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor. Yetişkin başına ortalama net servet 408 bin 231 dolardı. 2021 yılında yayımlanan bir çalışmaya göre Yeni Zelanda’daki medyan hane serveti yaklaşık 397 bin dolardı.

Altın vize ya da dijital göçebe vizesi almak

Yeni Zelanda, ülkede yaşamak ve çalışmak isteyenler için çeşitli vize seçenekleri sunuyor. Başbakan yakın zamanda Yeni Zelanda’nın altın vize programını gevşetti ve İngilizce dil yeterliliği şartını kaldırdı. Ayrıca, ülkede kalış süresi açısından farklılık gösteren iki yeni vize tanıtıldı. Bunlar 21 günden 105 güne kadar değişen süreler. Yatırım miktarları ise üç yılda 2,9 milyon dolardan beş yılda 5,8 milyon dolara kadar uzanıyor.

Filipinler'de zengin yaşamanın maliyeti

Şubat ayında Yeni Zelanda hükümeti, diğer ülkelerin aksine asgari aylık gelir şartı olmayan bir dijital göçebe vizesi başlattı. Artık ziyaretçiler, ülkedeyken yabancı bir işverene çalışabilir, bu hükümetin daha önce yasakladığı bir uygulamaydı. Yeni Zelanda, pandemi öncesi ziyaretçi sayılarını yeniden yakalayabilmek için ülkeye daha fazla turist çekmeye çalışıyor.


"Forbes Life" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Uzmanlardan öneriler: Sağlıklı beslenmenin ipuçları

    Uzmanlardan öneriler: Sağlıklı beslenmenin ipuçları

  • Londra’da parlayan efsane: Yunus Dalgıç

    Mehmet Öğütçü
    Londra’da parlayan efsane: Yunus Dalgıç

  • Yaptığınıza değecek riskli kariyer hamleleri

    Yaptığınıza değecek riskli kariyer hamleleri

  • Yaz sıcaklarından kaçabileceğiniz altı destinasyon

    Yaz sıcaklarından kaçabileceğiniz altı destinasyon

  • Sağlıklı yaşam seyahati için 7 öneri

    Sağlıklı yaşam seyahati için 7 öneri

  • Türkiye'nin en az bilinen 5 arkeolojik destinasyonu

    Türkiye'nin en az bilinen 5 arkeolojik destinasyonu

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)