Yeni Superman filmi Orta Doğu metaforu mu?
DC’nin hafta sonu gişede büyük çıkış yapan yeni filmi Superman’in Orta Doğu’daki huzursuzluklara bir metafor olup olmadığı tartışılıyor. Yönetminin doğrudan bir gönderme olmadığını reddetmesine rağmen tartışmalar ABD’de Ben Shapiro’dan Hasan Piker’a kadar sağ ve sol görüşlü siyasi figürleri harekete geçirdi.
Öne çıkanlar
• Sol ve sağ görüşlü Superman izleyicileri, Superman’in daha güçlü olan kurgusal ülke Boravia’nın, daha yoksul ve büyük ölçüde savunmasız olan Jarhanpur’u işgal etmesini engellediği filmdeki çatışmanın, İsrail ve Gazze’ye bir metafor olup olmadığını tartışıyor.
• Sol görüşlü Twitch yayıncısı ve YouTuber olan ve bazıları tarafından solun Joe Rogan’ı olarak anılan Hasan Piker, pazar gecesi Boravia’nın İsrail’e bir benzetme olabileceğini öne sürdü. Piker, bu kurgusal ülkenin filmde askeri bir güç ve ABD’nin müttefiki olarak tasvir edildiğini belirtirken, Jarhanpur’u ele geçirme girişimini de İsrail’in Gazze’deki askeri kampanyasına benzetti.
• Piker, muhafazakar yorumcu Ben Shapiro’nun daha önce yayımladığı bir videoya karşı çıktı. Shapiro, filmde tasvir edilen çatışmanın İsrail ve Gazze ile kıyaslanamayacağını çünkü “gerçeklerle örtüşmediğini” söyledi.
• Shapiro, filmin siyasi bir gündemi olduğunu düşünmediğini belirterek, filmin göçmen yanlısı olduğu ya da Rusya ve Ukrayna hakkında bir yorum sunduğu yönündeki teorileri de reddetti.
• Muhafazakar YouTuber Tim Pool da filmin Gazze’deki çatışmaya bir metafor olduğu görüşüne katılmadı ve filmdeki iki ülkenin biri daha zengin bir Doğu Avrupa ülkesi, diğeri ise daha yoksul bir Güney Asya ülkesi olarak tasvir edildiğine dikkat çekti.
Yönetmen filmin siyasi yönü hakkında ne dedi?
Yazar-yönetmen James Gunn, filmin İsrail-Filistin çatışması hakkında olduğunu reddetti ancak siyasi alt metinlere sahip olduğunu kabul etti. Gunn, Comicbook.com’a verdiği demeçte, “Bunu yazdığımda Orta Doğu’daki çatışma yaşanmıyordu. Bu yüzden filmde o bağlantıdan uzaklaşmak için küçük şeyler yapmaya çalıştım ama filmin Orta Doğu ile ilgisi yok” dedi. Gunn, filmde “bir zorba tarafından yönetilen, çok daha güçlü bir ülkenin siyasi geçmişi sorunlu ama tamamen savunmasız bir ülkeyi işgal etmesini” tasvir ettiğini ve bunun “gerçek anlamda kurgu” olduğunu söyledi. Gunn, filmin “siyasetle ilgili” olduğunu kabul etti, ancak esas olarak “ahlak ve nezaket” hakkında olduğunu belirtti. Gunn daha önce, Superman’in “başka yerlerden gelen bir göçmen” olduğunu söyleyerek tartışma yaratmıştı. The Sunday Times’a verdiği röportajda, “Superman Amerika’nın hikayesidir” demişti.
Gişe başarısı
Superman, ABD gişesinde 122 milyon dolar, dünya çapında ise 217 milyon dolar hasılatla büyük bir açılış hafta sonu geçirdi. Film, yıllardır gişe başarısı yakalayamayan DC Studios için önemli bir kazanım oldu. Stüdyo, Shazam! Fury of the Gods, The Flash ve Blue Beetle ile art arda başarısızlık yaşamış, eleştirmenlerden kötü not alan Aquaman and the Lost Kingdom ise yalnızca orta düzey bir gişe performansı göstermişti. Superman, Rotten Tomatoes’ta yüzde 83 puan alarak son yılların en iyi eleştiriler alan DC filmlerinden biri oldu. Film, yaz gişe sezonunda Jurassic World: Rebirth, F1 ve How To Train Your Dragon gibi art arda gelen başarılarla yakalanan ivmeyi sürdürüyor.