Yaptığınıza değecek riskli kariyer hamleleri
Söz konusu kariyer olduğunda, risk almaktansa güvende kalmayı tercih etmek bazen daha kolaydır. Bilinmezlik korkusu, reddedilme korkusu ya da sadece başarısızlık korkusu olsun, mevcut durumu sürdürmek ve onunla yetinmek isteyebilirsiniz. Ama işin aslı şu ki: risk almamak, sandığınızdan daha riskli olabilir. Resume Now’un yaptığı bir ankete göre çalışanların yüzde 60’ı istemediklerinden daha uzun süre aynı pozisyonda kalmış. Ve kariyer değiştirmelerinin onları daha mutlu edeceğine inanan yüzde 66’nın sadece yüzde 13’ü gerçekten bu değişimi yapmış. Kişisel ve profesyonel olarak gelişmeye devam etmek istiyorsanız, işte yakında karşılığını verebilecek bazı riskli kariyer hamleleri:
Eğitiminiz olmayan bir alanda çalışmak
İdeal olarak, yeterince eğitim, deneyim ya da tecrübe edindiğiniz bir ortamda çalışıyor olmalısınız. Ancak bazen yeni sulara yelken açmanız ve öğrenerek ilerlemeniz gerekebilir. Örneğin, müşteri ilişkilerinden sorumlu bir ekip üyesi izindeyken onun yerini doldurmanız gerekebilir. Bir departman, grafik tasarım, rapor yazımı veya müşteri şikayetlerini çözme gibi sizin kendinizi yeterli hissetmediğiniz bir alanda desteğe ihtiyaç duyabilir.
Bu zorluğu kabul ettiğinizde yalnızca ekibe yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda esnekliğinizi, profesyonelliğinizi ve gelişime olan bağlılığınızı da gösterirsiniz. Alanınızın dışındaki makul işleri memnuniyetle karşıladığınızda, başka yeteneklerinizi ve hatta daha iyi fırsatları keşfedebilirsiniz.
Gözde yetenekleri öğrenmek
Kendinizi yeni becerilerle donatmak her zaman değerlidir ancak gözde becerilere odaklanmak daha da ödüllendirici. 30 dakikalık ya da 1 saatlik boş vaktiniz mi var? Bu zamanı yapay zeka, robotik, siber güvenlik, dijital pazarlama ve diğer talep gören beceriler hakkında bilgi edinmeye ayırın. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre yazılım geliştiriciler, kişisel finans danışmanları ve veritabanı mimarlarının istihdam oranları 2023 ile 2033 arasında sırasıyla yüzde 18, yüzde 17 ve yüzde 11 oranında artacak. Bu veriler, yapay zekanın farklı sektörlerde verimliliği artıran ve daha iyi iş çözümleri sunan hayati bir beceri olduğunu gösteriyor.
Bu beceriler göz korkutucu olabilir ancak kitaplar, podcast’ler, eğitim videoları ve hatta ücretsiz çevrimiçi kurslar dahil olmak üzere size yardımcı olacak birçok kaynak mevcut. Bu yüzden kariyerinizi geleceğe hazırlamak için temel beceriler geliştirmeye başlayın.
Daha az ücretle çalışmak
Daha az maaş almayı kabul etmek, çoğu kişinin yaşamak istemeyeceği büyük bir finansal risktir. Ancak bazen uzun vadeli büyümeyi sağlayacak şey tam da budur. Daha düşük ücret, yeni beceriler kazanmak, ağınızı genişletmek, iş-yaşam dengesi sağlamak ve daha anlamlı işler yapmak anlamına geliyorsa, bu risk almaya değerdir.
Danışmanlıktan işe alım alanına geçerken ben de bir maaş kesintisini kabul etmiştim ve bu, verdiğim en iyi kararlardan biri oldu. İşe alım yöneticilerinin adaylardan ne beklediğini öğrendim ve bu içgörüleri, Workhap’teki müşterilerimizin tutkularına ve hedeflerine uygun kariyerlere ulaşmalarına yardımcı olmak için kullanıyorum. O dönemde finansal olarak en kârlı tercih olmayabilir, ama bu geçiş hem benim hem de binlerce kişinin gelişimine katkı sağladı.
Yurtdışına taşınmak
Uluslararası taşınmalar, gerçekten enine boyuna düşünmeniz gereken riskli kariyer kararlarından biridir. Ailenizi ve arkadaşlarınızı özlemenin ötesinde, daha yüksek yaşam giderlerine, kültür şokuna ve bilinmeyenle yüzleşmeye de hazırlıklı olmalısınız. Ama yurtdışına taşınmak, konfor alanınızda kalırsanız asla deneyimleyemeyeceğiniz şeyleri yaşamanızı sağlar. Farklı geçmişlere sahip insanlarla tanışır, bakış açınızı genişletir, dayanıklılık geliştirir ve zorlu durumlarla başa çıkma konusunda daha fazla özgüven kazanırsınız. Eğer dijital göçebe olmak istiyorsanız, yaşam maliyeti, geliştirmeniz gereken beceriler ve sertifika gereklilikleri dahil olmak üzere araştırmanızı mutlaka yapın, böylece sürprizlerle karşılaşmazsınız.
Kendi işinize odaklanmak
Kurumsal kariyerinizde yeterince şey başardıysanız ve sağlam bir güvenlik ağı kurduysanız, belki de artık kendi işinizi yapma zamanıdır. Uzmanlık alanınıza ve ilgi duyduğunuz konulara göre bir iş kurun. Örneğin dijital pazarlama alanındaysanız neden bir ajans açmayasınız? Etkinlik yönetimi üzerine çalıştıysanız bir organizasyon şirketi kurabilirsiniz.
Her kariyer hamlesi risk barındırır ama aynı zamanda uzun vadede olumlu etkiler de yaratabilir. İster maaş kesintisi riski, ister yeni ve yabancı beceriler öğrenmek, ister yurtdışına taşınmak ya da kendi işinizi kurmak olsun, cesaretiniz sizi uzun bir yola götürebilir. Cesur adımı şimdi atın.