;
Arama

Yapay zekanın elektrik tüketimi Japonya'yı geçecek

Dünya genelinde veri merkezlerinden kaynaklanan elektrik talebinin 2030 yılına kadar mevcut seviyenin iki katına çıkması ve Japonya’nın toplam elektrik tüketimini geride bırakması bekleniyor.

10 Nisan 2025, 10:48

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), enerji sektörü ile yapay zeka arasındaki ilişkileri ele aldığı özel bir rapor yayımladı. Raporda, yapay zekanın önümüzdeki on yılda enerji sektöründe büyük değişimlere yol açabileceği vurgulanıyor. Ancak bu teknolojik ilerleme veri merkezlerinin enerji ihtiyacını da ciddi şekilde artıracak.

ABD ve Çin ilk sırada

Veri merkezleri 2024 yılında dünya çapında 415 teravatsaat elektrik tüketti. Bu miktar, küresel elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 1,5’ine denk geliyor. En yüksek pay ise yüzde 45 ile ABD’ye, yüzde 25 ile Çin’e ait.

2030'da Japonya’nın önüne geçecek

IEA’nın tahminlerine göre, veri merkezlerinin küresel elektrik talebi beş yıl içinde yüzde 130 artarak 945 teravatsaate ulaşacak. Bu rakam Japonya’nın bugünkü toplam elektrik kullanımını geçiyor.

ABD’deki veri merkezlerinin 2030’a kadar yaşanacak toplam elektrik talep artışının yarısını oluşturacağı hesaplanıyor. Yapay zeka kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu merkezlerde harcanan elektriğin miktarı; alüminyum, çelik, çimento ve kimya gibi enerji yoğun sektörlerin toplamını aşacak.

Gelişmiş ülkelerde büyümenin ana aktörü veri merkezleri

Veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı gelişmiş ekonomilerdeki toplam artışın yüzde 20’sinden fazlasını oluşturacak. Bu süreçte yenilenebilir enerji kaynakları ve doğal gazın ön plana çıkması bekleniyor. Ancak diğer enerji kaynaklarının da destekleyici bir rol oynayacağı öngörülüyor.

Raporda ayrıca yapay zekanın ne kadar hızlı benimseneceği, üretkenliğe nasıl katkı sağlayacağı ve enerji darboğazlarını çözmede ne kadar etkili olabileceği konularında hâlâ birçok bilinmez olduğu ifade ediliyor. Bunun yanında yapay zekanın enerji güvenliği üzerinde yeni baskılar oluşturabileceği ve kritik minerallerin temininde sıkıntılar yaşanabileceği de belirtiliyor.

“Yapay zeka enerji dünyasının en büyük hikayelerinden biri”

IEA Başkanı Fatih Birol, yapay zekanın enerji sektörü üzerindeki etkilerinin henüz tam olarak anlaşılmadığını belirterek, “Bugün yapay zeka enerji dünyasının en büyük hikayelerinden biri hâline geldi. Ancak politika yapıcılar ve piyasalar henüz bu teknolojinin geniş kapsamlı etkilerini anlamaya yetecek araçlara sahip değil” dedi.

Birol, dünya genelindeki veri merkezlerinin elektrik talebinin beş yıl içinde iki katını aşacağını vurgulayarak, “2030 itibarıyla bu merkezlerin tüketimi Japonya’nın bugünkü toplam elektrik tüketimine denk gelecek. ABD, Japonya ve Malezya gibi ülkelerde bu artış çok daha belirgin hissedilecek” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka'nın yükselişini “çağın en büyük teknolojik devrimlerinden biri” olarak tanımlayan Birol, bu güçlü aracın nasıl kullanılacağının hükümetlerin, şirketlerin ve toplumların vereceği kararlara bağlı olacağını sözlerine ekledi.


"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yapay zeka destekli Robom KOBİ’lerin finansal yükünü hafifletiyor

    Yapay zeka destekli Robom KOBİ’lerin finansal yükünü hafifletiyor

  • Yapay zeka resmen yasa yapacak

    Yapay zeka resmen yasa yapacak

  • OpenAI ve rakipleri kod yazımında insanı geride bıraktı

    OpenAI ve rakipleri kod yazımında insanı geride bıraktı

  • OpenAI ve SoftBank’tan küresel yapay zeka atağı: Stargate projesi İngiltere’yi radarına aldı

    OpenAI ve SoftBank’tan küresel yapay zeka atağı: Stargate projesi İngiltere’yi radarına aldı

  • ABD DeepSeek'e yeni kısıtlamalar getirmeyi planlıyor

    ABD DeepSeek'e yeni kısıtlamalar getirmeyi planlıyor

  • ASML siparişlerde beklentinin gerisinde kaldı: Trump'ın tarifeleri belirsizlik yarattı

    ASML siparişlerde beklentinin gerisinde kaldı: Trump'ın tarifeleri belirsizlik yarattı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler