Yapay zeka balonu uyarısı: 1999’daki dot-com çöküşünden daha büyük olabilir
Wall Street’in önde gelen isimlerinden biri olan Apollo Global Management baş ekonomisti Torsten Sløk, yapay zeka şirketlerinin hisse değerlemelerinde tehlikeli bir aşırılığa ulaşıldığını savundu. Sløk, Yahoo Finance’e yaptığı açıklamada, mevcut durumun 1990’ların sonunda yaşanan dot-com balonundan bile daha riskli olabileceğini ifade etti.
Sløk, “Evet, yapay zeka hepimiz için olağanüstü şeyler yapacak. Ancak bu, teknoloji şirketlerini her türlü değerlemeyle almamız gerektiği anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Apollo’nun müşterilerine gönderdiği araştırma notuna göre, S&P 500 endeksindeki en büyük 10 şirketin aralarında Meta ve Nvidia gibi AI hisseleri de bulunan fiyat/kazanç (F/K) oranları, 1999’daki dot-com balonunun zirvesini geride bıraktı.
“Yatırımcılar aslında sadece 10 şirkete yatırım yapıyor”
Sløk, bu şirketlerin S&P 500’deki ağırlığının neredeyse yüzde 40 olduğunu belirterek, “Yatırımcı 100 dolarlık S&P 500 aldığında 500 şirkete yatırım yaptığını zannediyor ama gerçekte Nvidia ve yapay zeka hikayesinin devam etmesine oynuyor” dedi.
Notta, mega ölçekli teknoloji şirketlerinin ve endeksin genel değerlemelerinin sürdürülebilir olmayabileceği uyarısı yapıldı. Bu görüş, Wall Street’teki genel endişeyle de örtüşüyor: Yapay zekaya duyulan coşku, borsa rallisinin temel itici gücü hâline gelmiş durumda.
BTIG: “Piyasa köpüklü, geri çekilme olabilir”
BTIG analistleri de bu hafta yayınladıkları bir notta benzer bir tablo çizdi. Analistler, piyasa duyarlılığını “köpüklü” olarak tanımlayarak, yapay zeka temalı hisselerde kısa vadeli bir düzeltme yaşanabileceğini belirtti.
Analizlerde bireysel yatırımcılar arasında popüler olan BUZZ NextGen AI Sentiment Index’e odaklanıldı. Endeks son 16 haftada yüzde 45 yükselirken, 200 günlük ortalamanın yüzde 29 üzerine çıktı. BTIG’ye göre bu, 2021 başından beri görülen en yüksek seviye.
BTIG analisti Jonathan Krinsky, “Bu durum 2020–2021 dönemindeki gibi daha da uç noktalara gidebilir. Ama taktiksel olarak, şu anda oldukça aşırı bir seviyedeyiz” yorumunu yaptı.
“Dikey grafik” riski ve savunmacı sektör önerisi
Krinsky ayrıca, endekste en yüksek ağırlığa sahip Rocket Lab, Coinbase ve Unity Software gibi hisselerin “dikey” grafik yapıları sergilediğini ve kısa vadeli dalgalanmalara karşı giderek daha kırılgan hale geldiklerini söyledi.
Analistlere göre yatırımcılar daha savunmacı alanlara yönelmeli. Bu sektörler arasında kamu hizmetleri öne çıkarken, bir diğer alternatif olarak son aylarda yatay seyreden Çin teknoloji hisseleri gösterildi.
Apollo ve BTIG’nin notları, piyasada iki ayrı eğilim oluştuğunu ortaya koyuyor: Bir yanda yapay zekanın uzun vadeli potansiyeline yönelik güçlü iyimserlik, diğer yanda ise kısa vadede aşırı değerlemelere ve yoğunlaşmaya dair büyüyen bir tedirginlik.