Vietnam Trump'ın ticaret savaşında nasıl hedef oldu?
Dünyanın en büyük tüketici pazarına mal ihraç eden ülkeler için ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşü altı ay süren bir telaş ve şüpheye neden oluyor. Trump'ın kaotik küresel ticaret savaşından en çok etkilenen ülke ise Vietnam oldu.
En çok zararı işgücü görebilir
Güneydoğu Asya ülkesi, GSYİH'nın yüzde 90'ına yakınını oluşturan ihracatı ile ticarete en bağımlı ülkelerden biri. Çoğunluğu Amerika'dan gelen ürünlere yönelik küresel talep sayesinde 100 milyon nüfuslu ülkede pek çok kişi yoksulluktan kurtuldu. Ancak bu ticaret ortamı hızla değişiyor ve Vietnam'ın düşük maliyetli, vasıflı işgücü bundan en çok zarar gören kesim olabilir.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki jeopolitik rekabetten çekinen üreticiler, ‘Çin+1’ adı verilen bir stratejiyle üretimi başka ülkelere kaydırarak kendilerini korumaya çalıştıkça Vietnam'ın ABD'ye ihracatı son yıllarda arttı. Bugünlerde Nike'ın ayakkabılarının yarısından fazlası Vietnam'da üretilirken Lululemon, Gap ve Foxconn'un da burada tedarikçileri bulunuyor.
Nisan ayında sekteye uğradı
Ancak Vietnam için bu kazançlı durum nisan ayında durdu. Trump, sözde karşılıklı gümrük vergilerini uygulamaya koyarken Vietnam'dan gelen mallara yüzde 46'lık bir vergi getirme sözü verdi; bu oran Japonya ve Hindistan'ın neredeyse iki katı. İki ülke arasında yakın zamanda varılan bir anlaşma bu oranı yüzde 20'ye düşürse de aktarma olarak kabul edilen tüm mallar için yüzde 40'lık bir gümrük vergisini de beraberinde getiriyor.
Bu son madde, Çinli şirketlerin ABD vergilerinden kaçınmak için kullandıkları önemli bir taktiğe yönelik. Tüm bunların ortasında kalan Vietnam merkezli işletmeler, müşterileri korkutan ve uzun vadeli planlamayı zorlaştıran öngörülemez bir ortamda yollarını bulmaya çalışıyor.